Volta Zero elektrische truck

Volta onthult de Zero, een innovatieve elektrische truck

Volta Trucks onthulde eerder deze maand de Zero. Deze futuristische elektrische truck is het eerste model van de Brits-Zweedse startup. Hij is ontwikkeld voor goederendistributie in stedelijke gebieden en wordt volgend jaar, in samenwerking met diverse Europese logistieke dienstverleners, getest.

Aansluitend wil Volta de serieproductie van de Zero opstarten. De eerste leveringen van de Volta Zero zijn namelijk al gepland voor 2022. Volgens Volta is de Zero een compleet nieuwe ontwikkeling. Dankzij de elektrische aandrijving werkt de Zero met 90 procent minder mechanische onderdelen dan een verbrandingsmotor, aldus Volta. Door het lagere energieverbruik en de lagere onderhoudskosten zijn de TCO (Total Cost of Ownership) volgens Volta vergelijkbaar met die van een dieselvoertuig.

Veiligheid

Naast de alternatieve aandrijving en het duurzaamheidsaspect lag de focus ook op veiligheid. Het wegvallen van een doorgaans omvangrijke verbrandingsmotor voorin maakt een centrale, lager gelegen zitplaats voor de bestuurder mogelijk. In combinatie met grote ramen aan de voorzijde en aan de zijkanten beschikt deze over een gezichtsveld van 220 graden. Hierdoor is de gevaarlijke dode hoek een stuk kleiner. Daarnaast zijn er ook camera’s aan boord die de chauffeur een 360-graden zicht bieden. Om de kans op ongevallen nog verder te verkleinen installeert Volta ook een dodehoekwaarschuwingssysteem en extra hulpsystemen.

De Volta Zero mag maximaal 16 ton wegen, is 9,46 meter lang, 3,47 meter hoog en 2,55 meter breed. Hij heeft achterwielaandrijving, een maximaal laadvermogen van 8,6 ton en een laadvolume van 37,7 m². Dat laatste biedt genoeg ruimte voor maximaal 16 europallets. De elektromotor betrekt zijn energie uit lithium-ijzer-accu’s met een capaciteit van 160 tot 200 kWh. Die geven de elektrische truck een rijbereik van 150 tot 200 kilometer. Optioneel kan Volta de Zero met een gekoelde laadbak leveren, zonder verlies van laadvolume. De koeling wordt gevoed door de aandrijfaccu.

Innovatieve bouwwijze

De ene fabrikant zet nieuwe maatstaven door een ingenieuze aandrijftechnologie, anderen doen dat weer op een andere manier. Volta treedt sowieso buiten de gebaande paden door de truck een geheel andere bouwvorm te geven maar past ook en innovatieve bouwwijze toe. Zo gebruikt Volta vlas en biologisch afbreekbare harsen voor de buitenste delen van de carrosserie en voor delen van de binnenbekleding. Dat is niet alleen duurzaam maar ook veilig. Bij een ongeval breekt het composietmateriaal flexibel af, zonder scherpe randen. Naderhand kan het materiaal in het bestaande afvalverwerkingssysteem worden verbrand om zo weer energie terug te winnen.

Leasing

Volta is van plan om de Zero aan te bieden tegen een maandelijks tarief als onderdeel van een compleet pakket dat financiering, service en onderhoud, maar ook advies, verzekering en training omvat. Indien nodig krijgen de klanten ook een vervangend voertuig. Het bedrijf heeft nog geen concrete details over prijzen en kosten bekendgemaakt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven