CATL lanceert eerste generatie natrium-ionenaccu’s

Er zijn steeds meer signalen dat de klassieke lithium-ionenaccu zijn langste heeft gehad. Er komen steeds meer alternatieve accutechnologieën, veelal gebaseerd op wat beter verkrijgbare grondstoffen. Zo lanceert de Chinese accugigant CATL zijn eerste generatie natrium-ionenaccu’s.

Met deze ontwikkeling wil CATL volledig nieuwe oplossingen bieden voor de ontwikkeling van schone energie en geëlektrificeerd vervoer, en zo bij te dragen aan een reductie van de CO2-uitstoot. Zeng Yuqun, voorzitter van CATL, vertelt dat de nieuwe accu unieke voordelen biedt. Niet alleen op het gebied van milieu, maar ook op het gebied van prestaties bij lage temperaturen en snelladen. Bovendien zijn de natrium-ionaccu’s compatibel en complementair met lithium-ionenaccu’s.

Hoge energiedichtheid

Er lijkt wat dat betreft nog maar weinig in de weg te staan om de good old lithium-ionenaccu’s te vervangen. Want de zojuist gelanceerde natrium-ionenaccu’s hebben ook een ongekend hoge energiedichtheid van maar liefst 160Wh/kg. Dit is Dr. Huang Qisen, adjunct-decaan van het CATL Research Institute, het hoogste niveau ter wereld. Voor deze accutechnologie wel te verstaan. Bij kamertemperatuur kan de accu binnen 15 minuten tot 80% van zijn capaciteit worden opgeladen. Bij omgevingstemperaturen van minder dan -20℃ blijft de ontlaadretentie nog steeds boven de 90%. De accu kan wat de efficiëntie van de systeemintegratie betreft een percentage van 80% en zelfs daarboven halen.

Bijzondere systeemintegratie combineert ‘best of both worlds’

Voor de systeemintegratie heeft CATL de AB-accusysteemoplossing ontwikkeld. Deze is ontworpen om de integratie en het gemengde gebruik van natrium-ionenaccu’s en lithium-ionenaccu’s te realiseren. CATL neemt dus nog niet helemaal afscheid van Li-Ionaccu’s.

“We integreren natrium-ionenaccu’s en lithium-ionenaccu’s in één accusysteem en combineren de twee soorten accu’s in een bepaalde verhouding en opstelling door middel van seriële en/of parallelle integratie”, aldus Dr. Huang.

Het nauwkeurige algoritme van het BMS maakt het voor CATL mogelijk om het beheer van de verschillende accusystemen in evenwicht brengen. Op die manier compenseert men het tekort aan stroomdichtheid van de natrium-ionenaccu terwijl de men de voordelen van het hoge vermogen en lage-temperatuurprestaties goed kan benutten.

Vorig artikelGebruikte EV-accu’s kunnen wel eens “het goud van morgen” worden
Volgend artikelAudi op de IAA München: Grand Sphere en nog meer moois

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in