maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsAudi op de IAA München: Grand Sphere en nog meer moois

  Audi op de IAA München: Grand Sphere en nog meer moois

  Over amper vijf jaar wil Audi alleen nog maar elektrische modellen aanbieden. Dat heeft dus nogal gevolgen voor het modellengamma van de Duitse fabrikant. Er zitten dus heel wat nieuwe elektrische auto’s in de planning in Ingolstadt. Een daarvan is waarschijnlijk het productiemodel van de Grand Sphere.

  Na de Artemis ook de Grand Sphere

  In het kader van die elektrische toekomst liet Audi ons een voorproefje van het toekomstige design van een aantal voertuigen. Eerder mochten we al kennismaken met de veelbelovende Artemis studie, die hoogstwaarschijnlijk de basis voor een nieuw elektrisch topmodel zal vormen. De Grand Sphere ziet er, ondanks het feit dat we slechts over enkele teasers beschikken, minstens zo veelbelovend en indrukwekkend.

  Opvolger van de ??

  De Artemis kunnen we min of meer beschouwen als de elektrische opvolger van de Audi’s topmodel, de A8. Waar we de Grand Sphere moeten plaatsen, is een beetje lastig. We houden het maar even op de elektrische opvolger van de A7 Sportback. Maar het model is zo te zien compleet anders, dat het woord ‘opvolger’ misschien niet zo goed gekozen is.

  Lange wielbasis, veel ruimte

  Anyway, de teaser laat ons een auto zien die dankzij de elektrische aandrijving een relatief korte motorkap heeft. Verder zien we korte overhangen, een grote wielbasis en relatief grote ruimte voor de inzittenden. Tot zover weinig nieuws, zou je zeggen.

  Autonomie op Level 4

  Iets anders wat Audi vertelde, is dat de Grand Sphere is ontworpen om een geavanceerd autonoom rijtechnologie te bevatten. Men spreekt over Level 4. Voor de goede orde: dat is slechts één stap verwijderd van volledig geautomatiseerd rijden. Dan is er geen tussenkomst van een menselijke bestuurder meer nodig.

  Interieur als een woonkamer

  Vanwege die autonome rijtechnologie legt Audi de focus minder op het dashboard. Daar zien we in tegenstelling tot de huidige Audi-modellen een minimalistisch ontwerp, een klein stuurwiel en een laag instrumentenpaneel, net als de Peugeot 2008. De cabine wordt ontworpen als een woonkamer op wielen. Zo willen de ontwerpers in de Grand Sphere een gezellige sfeer te creëren voor een ontspannen rit.

  Nog meer moois op komst: Sky Sphere en Urban Sphere

  De Grand Sphere zal net als Project Artemis in september zijn debuut maken op de IAA in München. Voor die tijd, medio deze maand, zal Audi de Sky Sphere presenteren op Pebble Beach. Die Sky Sphere is een studie van een slanke en uiteraard elektrische coupé. Volgend jaar zal Audi ook de Urban Sphere presenteren. Dit veel compactere maar ook volledig elektrische studiemodel moet ons een voorproefje van de toekomst van stedelijke mobiliteit bieden.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos