Waar blijft de waterstofauto? Column Werner Budding

Geen auto’s meer in het Palexpo-gebouw in Geneve, de International Motor Show is klaar. Een kleine 700.000 bezoekers hebben de ruim 150 primeurs bekeken, er tegenaan gehangen en er een mening over gevormd. En voor wie daar niet bij hoort, alle video’s met het EV-nieuws staan elders op dit platform. Daar zit geen één video bij van een waterstofauto. Niet omdat we dergelijke innovatieve mobiliteit categorisch weigeren. In tegendeel: op e-Drivers.com berichten we juist ook over fuelcell mobiliteit. Een waterstofauto is feitelijk een elektrische auto. Maar ze stonden er simpelweg niet.

Dat kan een paar dingen betekenen. Het draagvlak ontbreekt, op enkele mooie ontwikkelingen van Honda, Hyundai en Toyota na. Of verbazen we ons, zeg in 2025, over een razendsnelle transitie, naar de waterstof-aandrijflijn, zoals dat nu gebeurt van ICE naar EV?

Ja, tuurlijk, Toyota toonde een Mirai. Maar die kennen we inmiddels. Waar blijven nieuwe modellen met een waterstof-aandrijflijn? BMW-design-baas Adrian van Hooydonk was er duidelijk over in een interview met e-Drivers.com. “Bij BMW duurt het echt nog jaren voor we een fuelcell-auto in de verkoop hebben.” En verder werd er bijzonder weinig over waterstofauto’s gesproken. Dat kan een paar dingen betekenen. Het draagvlak ontbreekt, op enkele mooie ontwikkelingen van Honda, Hyundai en Toyota na. Of verbazen we ons, zeg in 2025, over een razendsnelle transitie, naar de waterstof-aandrijflijn, zoals dat nu gebeurt van ICE naar EV?

Ik ga me hier niet wagen aan een voorspelling, omdat ik het simpelweg niet weet waar het naar toe gaat. Als ik één van de e-Drivers.com e-Xperts, wetenschapper Maarten Steinbuch, moet geloven – dat doe ik eigenlijk altijd -, gaat de waterstof-aandrijflijn het uiteindelijk niet redden in de personenauto. Steinbuch is er duidelijk over: “zuiveren van water, de elektrolyse, de compressie onder hoge druk, het transport en vervolgens de omzetting in een brandstofcel terug naar elektriciteit voor de aandrijving van de auto, dat kost samen ongeveer 75 kWh per kilogram waterstofgas. Met één kg waterstof kun je zo’n 100 kilometer rijden. Met een elektrische auto, inclusief alle verliezen meegerekend, heb je voor 100 kilometer rijden ongeveer 25 kWh nodig. Dat betekent dat rijden op waterstof driemaal zo veel energie kost als met een batterij elektrische auto.” aldus de e-Xpert.

Gebrek aan aanbod

Nou geloof ik vast dat er in de toekomst voorzichtige veranderingen ontstaan door nieuwe innovaties, maar bovenstaande berekening pleit niet in het voordeel van de fuelcell-auto. Het gebrek aan aanbod van waterstof-modellen en de matige dichtheid van waterstoftankstations in Nederland helpen evenmin. Hoewel dat laatste aan het veranderen is. Zo bestaat er in de regio Drechtsteden behoorlijk wat draagvlak om op waterstof te gaan rijden. In die omgeving werkt men aan de ontwikkeling van enkele tankstations. Er is momenteel een paar publieke waterstoftankstations, maar daar komen er binnen relatief korte tijd zeker tien bij. Shell voorziet een echte waterstofeconomie, die een belangrijke rol moet gaan spelen in de energietransitie. De oliegigant ontwikkelt op dit moment in Nederland waterstof-tankgelegenheden.

Maar wat denk jij ervan? Blijft de waterstof-aandrijflijn voorbehouden aan zwaar transport, bussen en vrachtvervoer, of gaan we komend decennium wel aan de fuelcell personenauto? Reageer hieronder en geef je mening.

Vorig artikelSeat komt met volledig elektrisch model van 20.000 euro
Volgend artikelTesla ‘gebruikt’ elektrische Semi om Model 3’s af te leveren

14 REACTIES

  1. We hebben hier veel aandacht aan besteed op waterstofgate.nl. Niemand kan ons ook maar één voordeel voor de gebruikers vertellen. Dus, waarom?

  2. Met Hans eens, en ook voor bussen gaat het geen waterstof worden. In Duitse steden zijn ze er al van teruggekomen.

  3. In het Midden Oosten worden per dag meer zonnepanelen en windmolens geplaatst dan in ons land per jaar. Al deze opgewekte stroom moet worden opgeslagen en gedistrubieerd. Waterstof zal een opslag- en distributiemethode worden. Na omzetting in gewone stroom is het vervolgens weer te gebruiken. Het is uitstekend te doseren en dus ideaal om om te zetten in stroom wanneer nodig. EV wordt de standaard.

  4. Ik verwacht, met Arjan, dat het de accu gaat vervangen. Niet in de auto maar wel in huis en andere omgevingen waar zonnepanelen gebruikt worden. Wel interessant de komende jaren om te zien hoe de energiemaatschappijen ermee omgaan….

  5. Een EV kun je thuis opladen of bij een publieke paal bij het huis. 10sec werk. Daarna is de auto elke dag weer vol. Voor Een waterstofauto moet ik op en neer naar een waterstoftankstation rijden (30min), daarna tanken (5min) en hopen dat er niet meer dan 5 wagens voor mij geweest zijn want dan moet ik een uur wachten voordat de waterstof weer op 700 druk is. Het tanken zal altijd minimaal 3x zo duur zijn als met een 100% elektrische auto. (BEV) De range van de nieuwste elektrische auto’s is nu al vergelijkbaar met waterstof auto. De volgende generatie rijdt verder omdat accu tech blijft verbeteren. De waterstoftank kan niet groter worden (dan past het niet meer) dus die range zal niet meer groeien. Verder wordt 90% van de waterstof nu in de markt van aardgas waarbij heel veel CO2 vrijkomt, totaal niet duurzam dus. Zoals Hans al zei, er zijjn voor waterstof geen voordelen (alleen nadelen) tov van BEV. Als consument zou ik nooit voor de (achterhaalde techniek) van waterstof kiezen. De batterijtechniek heeft waterstof ingehaald.

  6. Ik zie zeker een toekomst weggelegd voor waterstof in personenauto’s. Maar naast batterij elektrisch. Net zoals er nu benzine en diesel is. Als we bij het voorspellen van de toekomst uitgaan van wat er nu is, dan slaan we de plank mis.
    Interessant vind ik ook, naast de mening van de experts, de mening van ‘Jan met de pet’. Die zien nog meer toekomst in waterstof dan in batterijen.
    Wie gelijk krijgt: ik heb geen idee. Maar ik geloof wel dat we alle opties open moeten houden en doorontwikkelen. Uiteindelijk bepaalt de markt.

  7. Jammer dat dit wordt aangegrepen om waterstof mobiliteit af te kraken op basis van bepaalde aannames en bewering die maar een deel van het complete verhaal vertellen. Ultimo zullen er concepten beter tot hun recht komen voor bepaalde doelgroepen. Denk aan benzine, diesel en LPG zoals ook door Arjan benoemd. Wie denk dat iedereen in de toekomst geholpen is of geholpen kan worden met batterij auto’s zoals we die nu kennen zal ook bedrogen uitkomen. Laten we juist met elkaar optrekken om zoveel mogelijk fossiele brandstoffen te besparen in de toekomst.

  8. Een keuze hebben tussen EV en FC, dat is toch prachtig, het is niet interessant welke techniek het “wint”, het klimaat wint nl. altijd, want het kan heel goed naast elkaar voor diverse toepassingen ingezet worden. Wat een onzin, wat is beter e of h2……

  9. Personenauto’s op waterstof, ik geloof er niet in. Niet efficiënt, te duur, onhandig en weer afhankelijk van een paar grote bedrijven. Dat de waterstofauto nog verder ontwikkeld kan worden net als de productie van de waterstof zal best kunnen maar dat geldt ook voor de accu en snelheid van laden.

  10. Het is mijn overtuiging dat we in moeten zetten op waterstof. Het probleem met EV is de batterij. Momenteel, voor minder dan 100.000 auto’s in België en Nederland praten we over 30.000 ton aan batterijen minstens.
    Indien we allemaal met EV gaan rijden, dan gaan er wereldoorlogen uitbarsten voor de grondstoffen om batterijen te maken.
    Waterstof is neutraal, kan overal gemaakt worden en kan onbeperkt opgeslagen worden.
    Ook praten we momenteel enkel over opslag voor auto’s op 700 bar. Maar, er zijn andere technieken ook in ontwikkeling.
    Ik zie een toekomst voor ICE’s (die alsmaar beter gaan presteren) en waterstof auto’s. De EV gaat er tussen uit wegens de zware batterijen die een milieu en maatschappelijk effect hebben bij productie.

  11. Heb begrepen dat een aantal taxibedrijven in de randstad (zuid ?) een 350 tal waterstoftaxi’s zullen gaan aanschaffen en deze afgetankt zouden gaan worden in het nieuw te openen waterstofvulpunt in Den Haag. Lijkt mij onontkoombaar dat er meerdere vulpunten ge-opend dienen te worden, waar moeten anders de duitse toeristen met waterstofauto’s op vakantie hier tanken ? ( of blijven weg ) Momenteel in Duitsland al ruim 70 tankstations met waterstofvulpunt en voor het eind van het jaar 100 !

  12. De eerste batch van 35 waterstofauto’s ( taxi’s ) is momenteel al operationeel in de regio Den Haag . Tanken gebeurt momenteel nog in Rhoon maar zal verplaatst worden naar regio Den Haag zodra beschikbaar. Verwachting binnen enkele maanden open . Een tweede batch taxi’s volgt begin 2020. Ook de provincie Gelderland wil op korte termijn enkele tankstations beschikbaar hebben , 1x op de Veluwe en de andere in de regio Apeldoorn/Zutphen .

  13. Nu rijden er maar een paar miljoen elektrische auto’s rond wereldwijd en is er al een probleem met de toelevering van grondstoffen voor de batterijen. Wat als dit aantal vertienvoudigd wordt? Dan zijn we nog maar aan 50 miljoen elektrische auto’s, wat nog geen 5% van de totale wereldvloot uitmaakt.

    De introductie van de elektrische auto op grote schaal is een ramp voor de mijnbouw en de milieuproblemen daar rond. De elektrische auto als voorkeur model moest verboden worden. Er zijn voldoende toepassingen waarin de batterij de voorkeur energiebron is zonder dat er alternatieven zijn. Voor de auto zijn er genoeg alternatieven (waterstof en zuivere dieselmotoren) zodat we de grondstoffen voor batterijen kunnen sparen voor de toepassingen waar geen alternatieven voor zijn.

  14. ik heb Zonnepanelen een Laadpaal en EV. nooit meer tanken. schone lucht minder ziekte.
    een hectare panelen produceert 1 miljoen kWh, een EV rijdt 6 km per kWh.
    6 miljoen km per hectare zonnestroom. Zonneparken langs snelwegen met Laadstation.
    de trein is elektrisch, de auto is elektrisch, inductiekoken elektrisch,
    Hoge Temperatuur Warmtepomp elektrisch. ik heb al sinds 2012 geen benzine diesel en geen gas.
    geen gasnet geen waterstof. tv elektrisch, stofzuiger elektrisch grasmaaier elektrisch lampen elektrisch
    kerstverlichting elektrisch, frituurpan voor patat frikandel elektrisch, luchtreiniger elektrisch,
    elektrische deken elektrisch, radio elektrisch, tandenborstel elektrisch, ik zie geen plekje voor waterstof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in