Vrachtwagenfabrikanten gaan gezamenlijk laadinfrastructuur opzetten

Daimler Truck, de Traton Group en de Volvo Group gaan gezamenlijk een openbaar Europees laadnetwerk voor elektrische trucks en bussen voor de lange afstanden ontwikkelen en exploiteren. De drie grote vrachtwagenfabrikanten melden dat ze dit zijn overeengekomen.

Enerzijds willen de bedrijven hiermee het vertrouwen van de klant in elektrificatie versterken. Anderzijds willen ze een duidelijke bijdrage leveren tot een klimaatneutraal vervoer in de EU. In de samenwerkingsovereenkomst is ook de oprichting van een gezamenlijke joint venture opgenomen.

Joint venture

De vestigingsplaats van de geplande joint venture zal Amsterdam zijn. De joint venture zal onafhankelijk opereren en moet volgend jaar operationeel zijn. De aandelen ervan worden gelijkelijk over de drie bedrijven verdeeld. De vrachtwagenfabrikanten zullen in eerste instantie samen 500 miljoen euro investeren. Hiermee moet de joint venture binnen vijf jaar minstens 1.700 oplaadpunten met een hoge capaciteit kunnen installeren. Deze komen in de buurt van snelwegen en bij logistieke hubs. Uiteraard zullen de oplaadpunten met groene stroom gevoed worden. Men gaat ervan uit dat er nog extra partners komen en dat men ook aanspraak op overheidssubsidies kan doen. Die moeten ertoe bijdragen dat het aantal oplaadpunten in de toekomst aanzienlijk toeneemt.

Green Deal

De partijen willen met de toekomstige joint venture het pad effenen voor de uitvoering van de Green Deal van de Europese Unie voor klimaatneutraal vrachtvervoer tegen 2050. Dit wil men enerzijds realiseren door in de nodige infrastructuur te voorzien, anderzijds door het gebruik van groene stroom bij de oplaadpunten.

Doorbraak

Martin Daum, CEO van Daimler Truck, zegt: “De Europese vrachtwagenfabrikanten streven het gemeenschappelijke doel na om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.” Volvo-CEO Martin Lundstedt voegt hieraan toe: “Het creëren van een Europese marktleider in laadinfrastructuur is voor ons de basis om een doorbraak te bereiken in de transformatie naar elektrificatie voor onze klanten”. Matthias Gründler, CEO van Traton: “Voor ons is het duidelijk dat de toekomst van het vervoer elektrisch is. Dit vereist een snelle uitbreiding van openbaar toegankelijke oplaadpunten, met name voor zwaar vervoer over lange afstanden”.

User cases

In het kader van een klantgerichte aanpak willen de partijen verschillende use-cases in overweging nemen. Exploitanten van wagenparken met elektrische bedrijfsvoertuigen zouden bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van zowel de in Europa wettelijk voorgeschreven rusttijd van 45 minuten voor het opladen. Voor het langeafstandsvervoer, het aandachtspunt van de toekomstige joint venture, is ook het ‘s nachts opladen belangrijk.

Vorig artikelGeef je mening over e-mobiliteit en ontvang een voucher van € 25,-
Volgend artikelTimmermans komt met nieuwe stimuleringsplannen voor elektrisch rijden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in