Volkswagen ID.3 – een eerste impressie

Het zijn spannende tijden voor Volkswagen. De ID.3, de eerste auto die volledig als elektrische auto is ontwikkeld, is ontzettend belangrijk voor Volkswagen. Hij betekent veel meer dan alleen maar een nieuwe auto in het assortiment. Een eerste impressie van Peter Schwerdtmann, die met VW ID.3 mocht rijden.

Vragen, vragen en nog eens vragen

Natuurlijk is iedereen benieuwd naar de rijeigenschappen van de VW ID.3, maar ook of de strategie van Volkswagen zijn vruchten zal afwerpen. Het bedrijf investeerder miljarden in de ombouw van de fabriek in Zwickau, waar nu nog alleen elektrische auto’s worden gebouwd. Volkswagen gaat ‘vol’ voor ‘elektrisch’. Maar zal de strategie wel werken? Zijn de klanten wel klaar voor het elektrische tijdperk? Is de invloed van Volkswagen (met het dieselschandaal in het achterhoofd) sterk genoeg om de kopers te overtuigen?

Als de Volkswagen ID 3 eenmaal bij de dealers in de showroom staat, zullen veel van dit soort vragen worden beantwoord. Nu de orderboeken voor de ID.3 sinds een paar dagen geopend zijn, zijn er in ieder geval al duizenden orders geplaatst. Dat geeft moed maar dit zijn nog slechts peanuts voor de Volkswagen Groep. De vraag is natuurlijk ook of die kopers niet alleen de early adopters zijn. Uiteindelijk moet Volkswagen het van massaproductie hebben. Je investeert geen miljarden om een nichemarkt te bedienen.

De marketingafdeling van Volkswagen heeft er in ieder geval vertrouwen in. Uit hun informatie blijkt dat eigenaren van andere merken meer geïnteresseerd in de ID.3 zijn, dan gewoonlijk het geval is bij modelwijzigingen. Bovendien zijn de geïnteresseerden ook jonger.

Volkswagen ID.3

Fris en modern design

En dat laatste past goed bij de Volkswagen ID.3, die een jong, fris en modern uiterlijk heeft. Het valt niet meteen op, maar de elegant afgeronde vorm geeft de auto een lage luchtweerstand (CW-waarde: 0,27). Tot aan de rechte achterkant oogt de ID.3 harmonieus en elegant. Het uiterlijk wijkt af van de meeste auto’s, waar de luchtweerstand het design steeds meer beïnvloedt. De extravagant vormgegeven wielen benadrukken het opvallende, moderne design van de ID.3.

Even wennen

Binnenin is het even wennen. De ID.3 is qua grootte vergelijkbaar met de Golf, maar als je instapt denk je bijna dat de ID 3 een MPV is. Omdat er aan de voorzijde geen ruimte nodig is voor de motor en de versnellingsbak, is de motorkap kort. Hij staat ook vrij steil en loopt vloeiend over in de voorruit, die zich vrij ver naar voren bevindt. Ook de driehoekige zijraampjes achter de A-stijl doen aan een MPV denken.

Dashboard

Het dashboard heeft twee displays: een vrij zwevend instrumentenpaneel boven het stuurwiel en een tweede, centraal geplaatst scherm in de console. Als de bestuurder over het stuurwiel kijkt, ziet hij het digitale instrumentenpaneel. Als de problemen met de software eindelijk zijn opgelost, komt daar een leuke gimmick bij: augmented reality. Met behulp van deze technologie kan de bestuurder straks boven het instrumentenpaneel symbolen zien die worden geprojecteerd op wat de weg lijkt te zijn. De knoppen onder het centrale scherm en op het multifunctionele stuurwiel maken het makkelijker om de vele instellingen voor techniek, sfeer en infotainment te bedienen. Gelukkig hebben de ontwikkelaars uit Wolfsburg goed nagedacht, en buitensporige complexe zaken die je wel eens bij andere innovaties ziet, vermeden.

Volkswagen ID.3 eerste impressie

Tussen de voor- en achteras is er voldoende ruimte voor vier tot vijf passagiers. De ontwikkelaars van de ID.3 kwalificeerden de auto als “een klasse groter” en vergeleken hem met een Passat. Dit lijkt weliswaar overdreven maar de wielbasis van 2,77 meter biedt absoluut veel ruimte. Ook voor de bagage. Het accupakket is immers veilig weggewerkt onder de vloer. Hieronder bevindt zich het modulaire MEB-platform, waarop de ID.3 en zijn toekomstige familieleden zullen worden gebouwd.

Achterwielaandrijving

In één opzicht is de jongste Volkswagen een terugkeer naar het verleden. Kever-eigenaren zullen zich nog herinneren hoe ze in de winter door de sneeuw konden blijven rijden, waar andere auto’s bleven steken. Dit vanwege het feit dat de motor zich boven de aangedreven as bevond. Met de eerste generatie ‘echte’ elektrische Volkswagens komt na 46 jaar de achterwielaandrijving weer terug. Dit brengt niet alleen voordelen met zich mee vanwege de winter. Dankzij het instant koppel van de elektromotoren kun je – voor zover de elektronica die niet verhindert- ook weer met overstuur spelen. Zo biedt de nieuwste Volkswagen het nodige klassieke rijplezier. Hopelijk verandert de aangekondigde versie met vierwielaandrijving daar niets aan.

Rijassistentie

De software van de VW ID.3 is nog niet helemaal klaar. Een van de systemen die wel werkt, is de verkeersbordenherkenning. Daarbij viel het op dat de ID.3 bij het passeren van een plaatsnaambordje niet meteen vol in de remmen gaat, maar voorzichtig de snelheid vermindert. Er is ook keus uit verschillende rijmodi. In de standaard modus gaat de ID.3 bij bochten eerst afremmen, om in de bocht rustig te versnellen. De snelheid in de bochten kiest de ID.3 zodanig dat zelfs de meest gevoelige maag geen reden tot klagen heeft. Deze rijmodus is heel ontspannend, maar soms hebben mensen meer nodig. Dan kun je kiezen voor de sportmodus. En zo biedt de ID.3 de juiste rijmodus voor elk type bestuurder en elke rit.

Volwaardige elektrische gezinsauto

Volkswagen’s eerste ‘echt’ elektrische model is een volwaardige gezinsauto, die absoluut geschikt is voor dagelijks gebruik. Hij is voorzien van trendsettende techniek en is agressief geprijsd. Hierdoor rekent Volkswagen af met het vooroordeel dat elektrische auto’s te duur zijn. In Nederland is het introductiemodel, de ID.3 1st, verkrijgbaar vanaf € 37.990,-. Het instapmodel kost naar verwachting iets meer dan 30 mille. Met uitzondering van de duurste uitvoeringen komt de VW ID.3 in aanmerking voor de aankoopsubsidie van 4000 euro, waarbij het natuurlijk jammer is dat het subsidiepotje voor dit jaar al vergeven is.

Met de ID.3 laat Volkswagen duidelijk zien dat de praatjes, dat de Duitse industrie in slaap is gesukkeld, niet meer van toepassing zijn. Sterker nog, Volkswagen is misschien zelfs iets verder dan de klanten. Maar als de klant er klaar voor is, dan heeft Volkswagen een passende elektrische auto voor hem, met de modernste technologie. Volkswagen is wel eens vaker te laat wat betreft nieuwe ontwikkelingen, maar is er uiteindelijk wel enorm succesvol mee.

Volkswagen ID.3 rijtest

Vorig artikelVolgende stap voor nieuwe toekomst Smart aangekondigd
Volgend artikelPSA’s nieuwe eVMP-platform is geschikt voor actieradius tot 650 kilometer

1 REACTIE

  1. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een rij impressie … En, dus naar jullie bevindingen.
    ( autoweek was zeer kritisch, autovisie wat positiever )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in