Volkswagen I.D.: het gaat om prijs, rijbereik en beschikbaarheid

Het grootse idee van Volkswagen om met een elektrische auto voor het volk te komen, nadert zijn voltooiing. In de herfst van 2019 kunnen we in Nederland de I.D. bestellen, levering start in 2020, voor naar verluidt een instapbedrag van 28.500 euro. Da’s dan de eerste van minimaal een viertal I.D.’s. I.D. zal zich binnen het Volkswagen-concern ontwikkelen tot een soort sub-label – zoals EQ dat voor Mercedes is. Alle I.D.’s krijgen een toevoeging. De auto waar het enorme conglomeraat mee aftrapt, gaat Neo heten.

De Neo staat op het modulaire MEB-platform. Daarvan hoef je alleen maar te weten dat alle I.D.’s op die bodemplaat staan, verder is het fenomeen platform weinig boeiend. Waar het om gaat is prijs, rijbereik, beschikbaarheid. En dan heeft Volkswagen nu eens geen last van de wet van de remmende voorsprong. Anders gezegd, er zijn autofabrikanten (lees: Renault en Nissan) die jaren geleden pionierden met de betaalbare EV. Volkswagen moest een goede auto ontwikkelen, en kon daarbij die concurrenten goed gebruiken. Want wat moest er vooral beter? Juist ja, prijs, rijbereik en beschikbaarheid. Als die prijs voor het instapmodel onder de 30 mille blijft, dan zit dat goed. Want weet dat de Neo de binnenruimte biedt van een Golf. Qua rijbereik komt het getal 400 kilometer regelmatig uit Wolfsburg en Volkswagen heeft gezien dat Nissan, maar ook Opel en Tesla regelmatig niet of niet snel genoeg kunnen leveren. Dus daar acteren de Duitsers nu op.

Na de Neo volgen minimaal drie andere I.D.-varianten; de Buzz, de Cross en de Vizzion. Oftewel: een minivan in de sfeer van goodold Volkswagen Bus, een cross-over-achtige SUV en een sedan, van het formaatje Passat. En dan hanteert Volkswagen hetzelfde principe als Mercedes; lever zo snel mogelijk in zo veel mogelijk segmenten een EV. Daarmee zal Volkswagen vermoedelijk een sterke aanval plegen op leiderschap in de EV-markt. En dat lukt alleen als het rijbereik geen discussie is, als Volkswagen kan leveren en als de prijs voor een grote groep consumenten op een acceptabel niveau ligt. En daar heeft het alle schijn van.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven