Peugeot e-Legend: toekomst en verleden komen samen

Toekomst en verleden komen samen bij Peugeot: de e-Legend, in de geest van de schitterende 504 Coupé, en voorloper van de 208 Electric.

Bam, en daar is Peugeots visie op de elektrische auto. Het merk, behorend bij de PSA-club, heeft wat getreuzeld daar waar het gaat om het concipiëren van elektrische auto’s. Tuurlijk, er bestaat een samenwerking tussen Mitsubishi en PSA, met de Citroen C-Zero en de Peugeot iOn tot gevolg. Maar dit betreft een puur Mitsubishi-ontwerp.

Met de komst van de e-Legend gooit Peugeot de boel spraakmakend om. Of de coupé werkelijk in productie gaat, zal moeten blijken. Hoewel e-Drivers.com het keihard aanmoedigt, want wat een gave kar is dit. Retro auto’s zijn niet altijd het grootste succes geweest, denk aan de Chrysler PT Cruiser. Mini bewijst echter al bijna twee decennia dat je weldegelijk met een kwinkslag naar het verleden een moderne populaire auto kunt bouwen.

 

 

De Peugeot e-Legend heeft tal van verwijzingen naar de 504 Coupé, een gekende klassieker die in 1969 werd gelanceerd. Kijk eens naar het logo, dat sterke overeenkomsten heeft met het logo dat Peugeot tussen 1960 en 1968 hanteerde. De 4,65 meter lange conceptcar heeft tal van autonome functies, kan dus deels zelfstandig rijden. Maar hoe groot is nou de kans dat Peugeot de spraakmakende e-Legend in productie neemt? Wij denken niet dat we de elektrische coupé niet daadwerkelijk op straat gaan tegenkomen. Bij PSA hebben ze andere dingen aan het hoofd, dan niche-achtige modellen bouwen. Niet voor niks zijn ze in Frankrijk een paar jaar geleden gestopt met het bouwen van excentrieke modellen, de coupé’s en de cabrio’s. Maar het gegeven dat in de e-Legend een elektrische aandrijflijn hangt, vertelt ons wel dat PSA de EV serieus neemt. Beter laat dan nooit, moet je maar denken.

Er zou een 100 kWu batterij in de bodem van de Peugeot liggen, die energie levert aan een 463 pk sterke aandrijflijn. Uiteraard middels twee elektromotoren voorziet Peugeot de coupé van vierwielaandrijving, daarmee zou de e-Legend naar 100 km/h knallen in minder dan vier seconden. Peugeot heeft de conceptcar zelfs al aan de WLTP-meetmethode gehangen, met een mooie 600 kilometer aan actieradius. Dat je dit soort cijfers bij een conceptcar met een stevige korrel zout moet nemen, mag duidelijk zijn. Veel boeiender is het gegeven dat Peugeot volgend jaar de opvolger van de 208 lanceert en van die auto komt een elektrische variant. Let wel, een betaalbare elektrische variant. Want zoveel b-segment (formaat Volkswagen Polo) EV’s zijn er nog niet. In de 208 Electric komt een 50 kWu batterij te liggen, die garant moet staan voor een maximaal rijbereik van 300 kilometer. En dan heeft Peugeot niet bepaald een pioniersrol inzake EV’s, maar als die 208 Electric voor een acceptabel bedrag op de markt komt, dan zal Peugeot de huidige achterstand in één klap goedmaken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven