Test Sono Sion: voor niks gaat de zon op

Het Sono-verhaal begon jaren geleden. In 2018 konden we al eens een stukje sturen in een prototype. Inmiddels is het project een nieuwe fase ingegaan, met een sterk verbeterd model. We konden opnieuw rijden met de Sono Sion, ditmaal in een afgesloten hal.

En da’s best vreemd; met een solar-auto rijden in een dichte omgeving, een plek waar het zonlicht geen toegang krijgt. De Sono Sion moet het namelijk vooral van zonlicht hebben. Net als onze eigen Lightyear haalt deze EV zijn energie voor een deel uit zonlicht. Nee, mooi is de Sion niet. Er is zo goed als geen aandacht gegaan naar het design. Dus gewoon vorm na functie, zonder poespas. Hoekig is ‘ie, en zo’n twintig centimeter langer dan een Volkswagen ID.3. Van binnen ervaar je dus veel bewegingsruimte en een knaap van een kofferbak.

Made to be shared

Belangrijke zaken als stoelen en het multimediasysteem lijken goed te zijn. Het systeem blinkt uit in overzichtelijkheid, en reageert lekker snel op opdrachten. In het scherm kun je afstemmen op zaken als ‘autodelen’, waar je details vindt van ‘uitleenacties’ aan derden. Delen is tenslotte het nieuwe hebben, dus ook bij Sion Motors.

Niet zomaar onder een carport zetten want dat kost energie

Als je inclusief de BTW zo’n dertig mille hebt afgerekend (de Sion is niet vóór eind ’23 op de markt), dan is het natuurlijk mooi als je wat van je investering kunt terugverdienen met je auto, in plaats van dat de auto langzaamaan in waarde daalt. Er hangt dus enigszins een economisch model aan de Sion, en dat zal zeker helpen bij het voorkomen van al te snelle waardevermindering. Overigens kun je in het dashboardscherm ook zien welk deel van de auto de meeste energie absorbeert. Sion werkt aan een app waarop je als berijder kunt zien van welke kant de meeste energie komt. Parkeren in de Sion vraagt dus wat nauwkeurigheid; niet zomaar onder een carport zetten want dat kost energie.

Een zonnige toekomst

De vele panelen in de carrosserieschermen, deuren, dak en motorkap, lijken gevoelig te zijn voor schades. Maar het geheel van de carrosserie, dat nu nog wat oneffen oogt, kan best tegen een stootje. En mocht de beschadiging toch stevig zijn, bijvoorbeeld bij een aanrijding, dan kunnen de panelen per stuk worden vervangen. In gunstige omstandigheden, denk aan Zuid Spanje, Afrika of Californië, haalt de Sion tussen de 200 tot 250 kilometer aan energie uit de hemel. In Nederland schijnt de zon, helaas voor ons en voor de Sion, wat minder vaak. Hou hier rekening met maximaal zo’n 100 zon kilometers per week. De 54 kWh accu (laden op 11 kW aan AC en op 75 kW aan DC) zorgt voor een maximale actieradius van een flinke 300 kilometer.

Sono Sion

Je komt meer dan voldoende vlot vooruit in de Duitse EV; naar 100 km/h duurt ongeveer negen seconden. We kunnen niet veel zinnigs zeggen over het rijkarakter, omdat we slechts een half kilometertje in een afgesloten hal hebben gereden, en amper boven de 30 km/h zijn gekomen. Maar het concept op zich lijkt zonder meer een zonnige toekomst te hebben. Sion Motors heeft nog een paar investeringsrondes te gaan, maar de gedachte achter het concept, de uitvoering, details en specificaties lijken te kloppen. Inclusief grappige vondsten als een transparant deel in het strakke dashboard, dat van gerecycled materiaal is vervaardigd, met zichtbaar een paar flinke plukken mos. Ventilatielucht die richting de inzittenden gaat, moet het mos passeren, en dat schijnt goed te zijn voor de luchtkwaliteit.

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelSeat Mó 50: elektrische scooter voor de jongeren
Volgend artikelRouteplanning van Tesla’s straks ook via snelladers van andere aanbieders

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in