Routeplanning van Tesla’s straks ook via snelladers van andere aanbieders

Routeplanning van Tesla’s straks ook via snelladers van andere aanbieders

Tesla gaat laadstations van andere aanbieders aan de navigatiesystemen van zijn auto’s toevoegen. De Amerikaanse autofabrikant heeft officieel aangekondigd dat het snellaadstations van derden zal toevoegen aan zijn navigatiesysteem in Europa en Israël.

Waarschijnlijk alleen Europa

De mogelijkheid bestaat dat Tesla in de toekomst ook snellaadstations van derden in zijn navigatiesysteem in Noord-Amerika zal opnemen. Maar in de media wordt gemeld dat Tesla dan waarschijnlijk alleen laadstations opneemt van laadnetwerkexploitanten die Tesla’s Supercharger-laadverbinding gebruiken. Dit omdat Tesla kennelijk wil dat die de nieuwe standaard in Noord-Amerika moeten worden.

Eisen

In Europa toonden de navigatiesystemen van Tesla al snelladers van onder anderen Ionity en Allego. Maar tot nu toe werden deze bij het plannen van de route niet automatisch als laadstops ingepland. Die snellaadstations zal Tesla niet zomaar in de routeplanning opnemen. Men heeft het namelijk over “gekwalificeerde laders van derden”. Tesla zal snelladers alleen toevoegen als deze voldoen aan de prestatie- en betrouwbaarheidsnormen van Tesla. Dit om “een soepele laadervaring voor Tesla-rijders te garanderen”, aldus de Amerikaanse autofabrikant.

Tesla koppelt de opname van snelladers van andere aanbieders aan voorwaarden waaraan over een periode van 60 dagen moet worden voldaan. Die voorwaarden zijn, kort samengevat:

  • Een laadstation minimaal één compatibel laadpunt (CCS) hebben.
  • Het gemiddelde succespercentage bij het laden moet 90 procent of meer bedragen.
  • Het laadstation moet ten minste eenmaal per vier dagen door een Tesla-voertuig zijn gebruikt.

Betrouwbaarheid blijkt belangrijk te zijn. Als het gemiddelde succespercentage van het laden onder de 70 procent komt, bestaat bijvoorbeeld de mogelijk dat Tesla de betreffende snellader gewoon weer uit het navigatiesysteem haalt. Het is overigens nog onduidelijk hoe Tesla aan die gegevens over de laadstations en laadsessies denk te komen. Die informatie is alleen via bepaalde protocollen beschikbaar.

Verder zal de facturering en betaling van de laadsessies bij laadstations van derden waarschijnlijk niet via Tesla gaan. Gebruikers hebben hiervoor dus een laadpas nodig.

Vorig artikelTest Sono Sion: voor niks gaat de zon op
Volgend artikelTest Tesla Model X Plaid: meer dan alleen idioot snel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in