Startup Olymp Cars wil een hele reeks elektrische voertuigen op de markt brengen

Olymp Cars, startup uit Wenen

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het nieuwe ‘elektrische automerk’ Olymp Cars gevestigd in Wenen, met nevenvestigingen in München en Athene. De Oostenrijkse startup heeft een hele reeks voertuigen gepland, die alle modelnamen uit de Griekse mythologie zullen krijgen.

Ook de naam van het eigen platform – Hephaistos – sluit daar op aan. Dat platform is niet alleen geschikt voor een volledig elektrische aandrijflijn, maar kan ook brandstofcellen herbergen en dus op waterstof rijden. Op dit moment staan er maar liefst zeven modellen in de planning: de Ares, Athena, Apollo, Artemis, Hera Hermes en Selene.

Achter Olymp Cars zitten twee bedrijven, namelijk Modern Mobility en Abo-Drive. Een van de medeoprichters is Elias Skodras, de CEO van Modern Mobility. Skodras kan terugblikken op een lange ervaring in fleetmanagement en legt aan het Oostenrijkse Kurier uit waarom ze Olymp Cars hebben opgericht: “We willen onze klanten vooral betaalbare elektrische auto’s aanbieden die gemaakt zijn met Duitse of Oostenrijkse kwaliteit”.  De nieuwe onderneming overweegt om de voertuigen niet alleen direct te gaan verkopen maar ook een abonnementsmodel aan ter gaan bieden. Ook leasing zal uiteraard tot de mogelijkheden behoren. Voorts heeft Olymp Cars ook plannen om de voertuigen een tweede leven te geven – ‘2nd and 3rd life’ – maar daarmee loopt men wellicht heel erg ver op de plannen vooruit.

Productie voornamelijk in Europa

Het bedrijf wil Europees zijn, maar de accu’s komen uit China.  Olymp Cars wordt overigens geen autofabrikant, vertelt Skodras. Zij gaan de voertuigen wel zelf ontwikkelen waarbij ze de hulp van diverse experts inroepen. De ontwerper die ze in de arm hebben genomen, heeft al voor Volvo en Porsche gewerkt.  De productie zal worden ondergebracht bij contractfabrikanten, waarvan men geen namen wil noemen. Olymp Cars zegt al contacten te hebben met een Duitse producent die de Hera moet gaan bouwen. Voor de productie van de Selene schakelt men een Italiaanse fabrikant in terwijl de Ares waarschijnlijk in Oostenrijk zal worden gebouwd.

Schaalbaar Hephaistos-platform

De basis is het eigen Hephaistos-platform. Dit is schaalbaar zodat het naar verluidt geschikt is voor de hele reeks voertuigen die Olymp Cars heeft gepland. Het kan een vermogen  leveren van maximaal 350 pk en is uiteraard ook geschikt voor verschillende accupakketten. De geschatte actieradius ligt tussen de 450 en 700 kilometer. In het begin zal men zich beperken tot modellen met een volledig elektrische aandrijflijn (BEV), later zal men diverse modellen ook uitrusten met brandstofcellen (FCEV).

Modellen

Hoewel alles nog heel prematuur is en er momenteel slechts een rendering van twee modellen is, toch even een kort overzichtje van de geplande modellen:

  • Selene: een compacte elektrische stadsauto
  • Artemis: een elektrische pick-up
  • Hera: een elektrische MPV
  • Hermes: een 5,10 m lange elektrische bestelwagen en personenbus met een actieradius van 700 km.
  • Ares: Waarschijnlijk het eerste model dat Olymp Cars op de markt wil brengen. De 4,80 m lange mid-size SUV wordt in het middensegment gepositioneerd, met een actieradius van zo’n 600 km, een topsnelheid van 160 km/u en de accu kan in 20 minuten tot 80% S.O.C. worden opgeladen.
  • Athena en Apollo: elektrische sedans in het (hogere) middensegment, die men later ook als shooting brake zal aanbieden. De specificaties zijn vergelijkbaar met die van de Ares.

Naar verluidt zal Olymp Cars zijn eerste modellen in het voorjaar van 2023 presenteren. Tot die tijd moeten we het doen met de rendering van de Hermes en Ares.

Vorig artikelVinfast kondigt opening van 50 Vinfast Stores in Europa aan
Volgend artikelStellantis onderzoekt draadloos opladen via de weg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in