Stellantis onderzoekt draadloos opladen via de weg

Stellantis Arena Futurico draadloos opladen

Een draadloos, inductief laadsysteem in de weg waarmee je een elektrische auto tijdens de rit kunt opladen, klinkt nog een beetje als toekomstmuziek. Stellantis toont nu het “Arena del Futuro” circuit, waar elektrische voertuigen tijdens het rijden inductief worden opgeladen.

De mogelijkheden van deze technologie zijn razend interessant. Ten eerste heeft een elektrische auto hiermee een oneindig grote actieradius. De accu wordt tijdens de rit immers continue bijgeladen. De accu kan dankzij dit principe ook veel kleiner zijn. Dat maakt een elektrische auto lichter en daardoor ook zuiniger en goedkoper.

Arena del Futuro

Automobielreus Stellantis legde een cirkelvormig testcircuit aan met een ingebouwd inductief laadsysteem, en noemt dit de Arena del Futuro (‘Arena van de Toekomst’). Het project werd gerealiseerd als onderdeel van het door de staat gefinancierde A35 Brembi-infrastructuurproject dat de grote Italiaanse steden Brescia, Bergamo en Milaan met elkaar moet verbinden.

Stellantis Arena Futurico draadloos opladen

DWPT

Op de buitenste rijstrook van het circuit heeft men een ingebouwd Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT) systeem geïmplementeerd. Voertuigen die hiervoor geschikt zijn, zoals de aangepaste, elektrische Fiat 500, kunnen op het circuit daadwerkelijk op hoge snelheid rijden zonder dat de accu echt leegloopt. Stellantis zegt dat het een “geavanceerde vrijheid van mobiliteit” wil kunnen bieden. Bovendien hoeft men de auto’s niet te voorzien van onnodig grote, zware en dure accupakketten.

Laden met DC

Volgens Stellantis werkt de technologie in de Arena del Futuro op gelijkstroom(DC). Hierdoor zijn er minder energieverliezen. Ook zou men hierdoor geen DC om te zetten in AC. Hierdoor maakt het gebruik van dunnere kabels mogelijk. Dit kunnen zelfs aluminium kabels betreffen, die een stuk goedkoper zijn.

Efficiëntie vergelijkbaar

Uit de tests is ook gebleken dat de efficiëntie van de energiestroom van het asfalt naar de auto vergelijkbaar is met de efficiëntie van snellaadstations. Bovendien is uit metingen van de magnetische veldsterkte gebleken dat er geen negatieve gevolgen zijn voor de bestuurder en andere inzittenden van het voertuig of voetgangers.

Vorig artikelStartup Olymp Cars wil een hele reeks elektrische voertuigen op de markt brengen
Volgend artikelIONIQ 5 uitgeroepen tot ANWB Trekauto van het Jaar 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in