Rij-impressie: Fiat 500e

Waarschijnlijk herinneren jullie ‘m nog wel; er was al eens een elektrische Fiat 500. Speciaal voor de Amerikaanse markt. Fiat wilde die auto niet bouwen, maar deed het wel. Met name omdat de staat Californië eiste dat een autoconcern alleen auto’s mocht verkopen als er ook een volledig elektrisch model in het leveringsprogramma zat. Maserati, Alfa, Jeep en Chrysler, die merken horen ook allemaal bij FCA (Fiat Chrysler Automobiles), zijn en waren destijds succesvol in Californië. Om de modellen van die merken aan de man te brengen, moest er dus ook een auto met een elektrische aandrijflijn in de showroom staan. Dat was de elektrische Fiat 500.

De eerste was nog te duur

De auto was geen succes, en veel te duur om te produceren voor Fiat. Ze doen er in Turijn geen uitspraken over, maar het verhaal gaat dat er toentertijd 20.000 euro achter elke elektrische Fiat 500 aan moest. Maar daar tegenover stond dan dus de mogelijkheid om de andere modellen van het concern te kunnen verkopen, waar wel een goed rendement op zat. En het gekke is, in Amerika hebben ze helemaal geen zin meer in die oude elektrische 500, dus gebruikte versies van die auto worden nu al jaren veelvuldig van Amerika naar Nederland gehaald. Dus eerst met de boot van Europa naar Amerika, en jaren later weer terug. Kan het idee van duurzaam niet zijn, toch?

Compleet nieuwe, elektrische Fiat 500e

Maar goed, met deze 500e is alles anders, want hij is compleet nieuw. Nauwelijks te zien aan de buitenzijde, maar hij is zes cm breder en langer dan de huidige 500. Een meer vierkante auto, dus volwassener. Worden de huidige 500-tjes al jaren in Polen gebouwd, deze nieuwe 500e loopt in Turijn van de band. Turijn, de stad van Fiat, want de T staat voor Turijn. Dus zie je verwijzingen in de vorm van afbeeldingen van de Noord-Italiaanse industriestad terug in het interieur. Dat interieur is in de elektrische versie aanmerkelijk fraaier, degelijker dan bij de variant met de verbrandingsmotor, die overigens gewoon in het leveringsprogramma van Fiat blijft bestaan. De materialen waaruit het dashboard en de rest van het interieur bestaan, zijn van hoogwaardige kwaliteit. Het centrale scherm blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en snelheid.

Ook met extra deurtje

Gelukkig zit je in de 500e niet meer zo hoog als in zijn broertje die wel emissies uitstoot. Grappig is de 500e 3+1, de elektrische 500 met aan de rechterkant een extra deurtje dat ‘andersom opent’ en zo de instap naar de compacte achterbank verbetert. Fiat vraagt twee mille extra voor deze versie in vergelijking met de driedeurs hatchback. Natuurlijk bieden de Italianen weer een Cabrio. Deze vraagt een meerprijs van 3000,- euro.

Rij-impressie: elektrische Fiat 500e

Liever de sterkere versie

Onder de nieuwe huid, die gelukkig aan alle kanten zo gespannen is dat je zelfs met je ogen dicht deze Fiat herkent als een 500, zit voorin een driefase synchroonmotor. Naar keus hangt er een 24 kWh of een 42 kWh accupakket aan. De versie met 24 kWh accu heet Action en kost 24.900,- euro, de basisversie dus. Als je de mogelijkheid hebt, ga dan voor de sterkere 500e, en niet alleen omdat je dan 320 kilometer in plaats van 180 kilometer ver komt, op een volgeladen accu, maar ook vanwege 118 pk in 95 pk en meer laadsnelheid aan een DC-lader, 85 kW om 50 kW. Aan AC laadt de 500e op maximaal 11 kW. Zonder meer prima cijfers dus.

Sherpa-stand

Leuk bedacht is de Sherpa-stand. Het rijkarakter van de 500e kent drie standen. Een waarbij de auto niet regenereert als je van je gaspedaal gaat, de stand Normal die het one-pedal driving creëert. En standje Sherpa, waarbij alle overbodige stroomverbruikers het zwijgen zijn opgelegd. Sherpa’s zijn oersterke dragers, die bergbeklimmers in de Himalaya helpen om de beoogde doelen te bereiken. Die mannen weten zeer gedoseerd met hun energie om te gaan, om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Zodra je de stand Sherpa hebt ingeschakeld, schiet de actieradiusmeter omhoog. Overigens zorgt het regeneratief remmen op de elektromotor voor een vertraging van maximaal 0,3 G, wat heel netjes is.      

Rij-impressie: elektrische Fiat 500e

Leuk karretje met levendig karakter

Laten we wel zijn, een beetje stevig uitgeruste 500e Cabrio met dikke wielen en een leuke exterieurkleur kost zomaar 35 mille, wat serieus veel geld is. Maar Fiat levert er een bijzonder smakelijk product voor terug. Mooi gemaakt, met een levendig rijkarakter, wendbaar en voorzien van level twee autonomie en tal van volwaardige veiligheidssystemen.

En als je je niet laat verleiden tot een elektrisch bedienbaar cabriodak en met minder toeters en bellen tevreden bent, rijd je voor 28.600 een Fiat 500e Passion, met 320 kilometer rijbereik. Welke versie je ook kiest, het is altijd een karretje met een lekker levendig karakter. Compact, wendbaar, voldoende sterk, en dus juist heel vlot in de urban jungle… Precies waar een Fiat 500 thuishoort.

Fiat 500e elektrisch nieuw model 2021

Tekst: Werner Budding,
Camera: Rob Steltman

Vorig artikelVerkoop Aiways U5 is gestart
Volgend artikelSnelladers kunnen toekomstige elektrische rijders over de streep trekken

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in