Nissan wil in 2024 proefproductie voor solid-state accu’s operationeel hebben

Nissan proefproductie solid-state accu's prototype

Nissan onthult een prototype van een productiefaciliteit voor solid-state accu’s, die de Japanse autofabrikant in 2028 in elektrische voertuigen wil gebruiken. Het prototype staat in het Nissan Research Centre en is bedoeld om de ontwikkeling van solid-state accu’s te bevorderen.

Proefproductie in 2024

In 2024 wil men een proefproductielijn operationeel hebben in de Nissan-fabriek in Yokohama. Daar zal men de materialen, het ontwerp en de fabricageprocessen voor de productie van prototypen van solid-state accu’s gaan onderzoeken.

Voordelen solid-state accu’s

Verwacht wordt dat solid-state accu’s de transitie naar elektrisch rijden in een stroomversnelling zullen brengen. De energiedichtheid hiervan is waarschijnlijk ongeveer twee keer zo hoog als die van conventionele lithium-ion accu’s. Ook hebben ze een aanzienlijk kortere oplaadtijd.

Bovendien zijn er minder kostbare materialen voor nodig. Nissan verwacht dat men de kosten van solid-state accu’s op die manier kan reduceren naar $ 75/kWh in 2028. Later moet de kostprijs zelfs dalen tot $ 65/kWh. Daardoor zouden de kosten van elektrisch auto’s met dit soort accu’s op hetzelfde niveau komen als die van auto’s met verbrandingsmotoren.

Praktische toepassing van solid-state accu’s versnellen

Kunio Nakaguro, uitvoerend vice-president voor onderzoek en ontwikkeling: “De uit onze ervaring opgedane kennis ondersteunt de ontwikkeling van solid-state accu’s en wij hebben belangrijke elementaire technologieën bijeengebracht. In de toekomst zullen onze O&O- en productieafdelingen blijven samenwerken om deze prototype-productiefaciliteit te gebruiken om de praktische toepassing van solid-state accu’s te versnellen.”

Nakaguro vervolgt: “Nissan is toonaangevend op het gebied van elektrificatie-technologie door middel van een breed scala aan R&D-activiteiten, van onderzoek naar accumaterialen op moleculair niveau tot de ontwikkeling van veilige, hoogwaardige elektrische voertuigen. Onze initiatieven omvatten zelfs de ontwikkeling van steden met EV’s als opslagaccu’s.

Gezamenlijke elektrische én accustrategie

Zoals bekend maakt Nissan deel uit van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Deze onthulde in januari een gezamenlijke routekaart voor elektrische mobiliteit tot 2030, waarin men voor de komende jaren investeringen van vele miljarden dollars heeft gepland.

In “Nissan Ambition 2030”, de langetermijnvisie van de Japanse autofabrikant zelf, streeft men ernaar een elektrische auto met solid-state accu’s op de markt te brengen, die het bedrijf tegen 2028 zelf ontwikkeld zou moeten hebben.

Centraal in de routekaart van de alliantie staat de gezamenlijke elektrische strategie, evenals een gezamenlijke accustrategie. Daarin wordt ook gefocust op de ontwikkeling van een gezamenlijke solid-state accutechnologie, waarbij Nissan het voortouw neemt. De Japanse autofabrikant kondigde afgelopen najaar al aan dat men van plan was om in de tweede helft van het decennium elektrische auto’s met speciaal ontwikkelde solid-state accu’s aan te bieden.

Vorig artikelDuurtest BMW iX xDrive40 – 15.390 kilometer
Volgend artikelZal de nieuwe Smart #1 wél het gehoopte succes brengen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in