dinsdag, 23 april, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsZal de nieuwe Smart #1 wél het gehoopte succes brengen?

  Zal de nieuwe Smart #1 wél het gehoopte succes brengen?

  Met de Smart #1 komt binnenkort het eerste voertuig op de markt, dat het resultaat is van een samenwerking tussen Mercedes-Benz en Geely. De Smart #1 is in tegenstelling tot wat we van dit merk gewend zijn, geen klein autootje maar een compacte SUV.

  Mercedes-Benz en Geely

  Gezien de lengte (4,27 m) en wielbasis (2,75 m) zal de Smart #1 zelfs behoorlijk ruim zijn. Hij is immers ongeveer net zo lang en breed als bijvoorbeeld een VW ID.3, maar is zelfs voor een SUV behoorlijk hoog.

  Het design van de Smart #1 is afkomstig van Mercedes-Benz terwijl Geely op zijn beurt voor het platform zorgt (Geely’s eigen SEA-architectuur) en de productiefaciliteiten. Inderdaad, de Smart #1 wordt ook de eerste auto van dit merk die in China zal worden geproduceerd. Hopelijk zal de samenwerking met Geely nu eens wel in zwarte cijfers resulteren. Tot op heden betekende Smart voor Mercedes-Benz namelijk alleen maar een verliespost.

  Daarom was het ook tijd voor een geheel nieuwe start voor dit merk. En de timing is, nu we midden in de transitie naar elektrisch rijden zitten, misschien wel precies goed. De eerste voertuigen van Smart, uit de jaren 90, waren nog een ontwikkeling van Mercedes-Benz (toen nog Daimler) zelf. De Smarts die vanaf 2014 op de markt verschenen, zijn het resultaat van een samenwerking met het Franse Renault.

  Smart #1

  Nieuwe samenwerking

  Voor de nieuwste ‘Smart’ samenwerking, waarvan de Smart #1 dus het eerste model wordt, heeft Mercedes-Benz de hulp van Geely (aandeelhouder van Mercedes-Benz) ingeroepen. Geely is sinds 2019 voor vijftig procent eigenaar van Smart geworden. De nieuwe Smart #1 heeft helemaal niets meer van doen met de eerdere modellen van Smart, zoals de Smart ForTwo en Smart ForFour. Het enige wat nog wel overeenkomt, is het feit dat hij alleen maar met een volledig elektrische aandrijflijn wordt aangeboden.

  Nu meer succes?

  Met de komst van de Smart #1 zal het nieuwe elektrische SEA-platform van Geely naar eigen zeggen voor het eerst worden gebruikt voor een Europese auto. Dat ‘Europese’ is misschien een beetje discutabel aangezien de auto in China zal worden gebouwd door een joint venture die voor meer dan 50% (Geely is immers voor 10% eigenaar van Mercedes-Benz) in Chinese handen is. Maar de Smart #1 is natuurlijk wel speciaal voor de Europese markt ontworpen.

  Design

  Zoals verwacht komt het ontwerp van de Smart #1 grotendeels overeen met dat van het op de IAA 2021 gepresenteerde studiemodel. De eerste indruk van de Smart#1 blijft nog steeds een beetje merkwaardige combinatie van een Opel Adam, Mini Cooper en Mercedes EQA. Details als de ‘suicide doors’ en de zwevende middenconsole zien we niet terug in het vorige week onthulde productiemodel. Veel andere details, zoals het grote centrale touchscreen, het digitale instrumentenpaneel en de aerodynamische deurgrepen, zijn wel behouden gebleven.

  Specificaties

  Als we naar de specificaties kijken dan zien we dat de Smart #1, al weten we qua prijsstelling alleen dat hij het predicaat “premium” heeft, best wel eens succesvol zou kunnen worden. Natuurlijk moet het uiterlijk en totale concept dan wel in de smaak vallen, maar aan de specificaties zal het niet zo snel liggen. De Smart #1 krijgt namelijk een behoorlijk groot accupakket met een capaciteit van 66 kWh, waarmee hij een verdienstelijke actieradius van zo’n 420 à 440 kilometer zou moeten halen. Het DC-snelladen gaat met 150 kW en aan de normale AC-laadpaal kun je hem bovendien met een bovengemiddelde snelheid van 22 kWh opladen. Ook qua aandrijving mankeert er (op papier) ook niet veel aan de Smart #1, die een krachtige 200 kW motor met een koppel van 343 Nm krijgt die de achterwielen aandrijft.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos