Duurtest BMW iX xDrive40 – 15.390 kilometer

Duurtest BMW iX

Auto’s zijn geëvolueerd in rijdende computers, automonteurs in digitale engineers en wij als consument kunnen online opties op onze auto bestellen, rechtstreeks communiceren met ons vervoermiddel en zo’n beetje alles wat op je smartphone zit, kunnen we integreren in onze auto. Leve de innovatie.

Vooruitstrevend

Het zijn ontwikkelingen in de automotive die je niet kunt vermijden. Hoewel, gewoon blijven rijden in je BMW 5 Serie van een jaar of tien oud, dat zou een oplossing kunnen zijn. Maar als liefhebbers van vooruitgang, doen wij dat uiteraard niet. Heb je iets met vergaande innovaties, dan zal de iX van BMW je zeker aanspreken. Zijn spraakmakende uiterlijk maakt geen geheim van zijn vooruitstrevende innerlijk. Dat innerlijk kenmerkt zich door bijzondere digitale mogelijkheden.

Opties kunnen ook later

Tot voor kort ging het zo: als consument schafte je een auto aan, afhankelijk van je behoefte en financiële mogelijkheden ging je los in de optielijst. Nadat de auto was afgeleverd, moest je het daar mee doen. Inmiddels liggen de mogelijkheden anders. Autofabrikanten leveren auto’s standaard af voorzien van allerlei hardware, die de eigenaar pas kan gebruiken als deze in de optielijst zijn aangevinkt. Het is voor een fabrikant nu eenmaal gemakkelijker en efficiënter om zo veel mogelijk dezelfde auto’s te bouwen. Eenmaal betaald, dan krijgt de auto de software die noodzakelijk is om de hardware aan te sturen.

Nu is het zo dat bepaalde software ook later kon worden geladen door de auto, over the air, oftewel, een software update zoals we dat kennen van onze smartphone. Dat kan gaan om kaarten ten behoeve van het navigatiesysteem of extra garantie of service. Wel wat apart dat de afbeelding bij ‘BMW Service Inclusive’ (1186,- euro voor een meerjarig onderhoudscontract) een zes-in-lijn motor is, waar een scheut olie in gaat. De iX xDrive40 lust namelijk geen olie.

Drive Recorder

Een aardige optie is de BMW Drive Recorder. Deze optie zit op onze iX. Hiermee kun je zoals BMW stelt ‘prachtige landschappen’ vastleggen, maar ook kritieke rijsituaties opnemen. Vooral dat laatste is uiteraard handig. Velen van ons kennen de situatie vast; je komt terug van boodschappen doen, en er zit een lelijke plek op je bumper. Natuurlijk zonder dat iemand de verantwoordelijkheid heeft opgeëist. Middels de beelden die de camera maakt, is de vermoedelijke dader wel op te sporen. Overigens weigerde de My BMW-app tweemaal om verbinding te maken met de iX. Het hielp om de app te verwijderen en opnieuw op te starten.

Bediening

De stemaansturing in de iX functioneert ook niet altijd even sterk. Je moet vrij duidelijk spreken, en dan nog maakt het systeem soms een eigen interpretatie van de gegeven opdracht. We schreven in een vorige update dat je niet per se hogere wiskunde moet hebben gestudeerd om de iX aan te sturen. Dat vinden wij althans. Vrijwel alles wat je direct nodig hebt, is binnen handbereik en vooral fysiek te vinden. De bediening van het klimaatsysteem is in het multimediasysteem te vinden, behalve de knopjes voor voorruit- en achterruitverwarming. Dit zijn klassieke knoppen, gepositioneerd onder het enorme scherm.

We kregen wel berichten via redactie@e-drivers.com dat sommigen wat moeite hebben met de lay-out van het digitale deel in de iX. Mocht je die ervaring delen, duik dan even in de digitale handleiding in datzelfde menu. Keurig in het Nederlands, soms voorzien van grafische ondersteuning en bij bepaalde onderwerpen zelfs video wordt elk onderdeel van de BMW uitgelegd. Tja, de tijd van instructieboekjes ligt gelukkig ver achter ons. Leve de digitalisering.

Tekst en foto’s: Werner Budding

Vorig artikelE-Works Mobility elektrificeert nieuwe en gebruikte Mercedes Sprinters
Volgend artikelNissan wil in 2024 proefproductie voor solid-state accu’s operationeel hebben

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in