Nieuwe Fiat E-Doblo is zoals verwacht een kloon van andere Stellantis bestelwagens

Fiat E-Doblo

Fiat Professional presenteert de nieuwe generatie van de Doblo, die als E-Doblo ook in een elektrische variant op de markt zal komen. De personenwagenversie van de Doblo zal zelfs uitsluitend met een elektrische aandrijving worden gelanceerd. Uiteraard lijkt hij sterk op zijn zustervoertuigen uit de Stellantis Groep.

Zustervoertuigen bij de vleet

Dat betekent dat de Fiat E-Doblo niet alleen qua uiterlijk veel overeenkomsten heeft met de Citroën ë-Berlingo, Peugeot e-Rifter/e-Partner en de Opel Combo-e Cargo. Ook qua techniek zullen er weinig verschillen zijn met de genoemde voertuigen. Dat geldt uiteraard ook voor de Toyota Proace City Electric, die Toyota bij Stellantis betrekt.

De Doblo is overigens het tweede model dat Fiat Professional op basis van een ontwikkeling van het vroegere PSA op de markt brengt. Fiat bracht op die manier al eerder de E-Ulysse en E-Scudo op de markt.

Bekende aandrijflijn

Daarom is het ook geen verrassing dat de E-Doblo wordt aangedreven door een 100 kW elektromotor waarmee hij een topnsleheid van 130 km/u haalt. Hij betrekt zijn energie uit een 50 kWh accupakket. Die combinatie zien we bij heel veel elektrische modellen van Stellantis.

Met dat 50 kWh-accupakket zal de Fiat E-Doblo een LTP-actieradius van ruim 280 kilometer moeten hebben. Daarna moet hij aan de AC- of DC-lader. De laadsnelheid van de AC-boordlader verschilt per markt. Voor Nederland mogen we verwachten dat Fiat voor de 11 kWh 3-fasen lader kiest. De DC-laadsnelheid zal hetzelfde zijn als dat van de zustervoertuigen: maximaal 100 kW. Daarmee kan de accu in 30 minuten tot 80 procent worden opgeladen.

Het fysieke laadvermogen van de E-Doblo bedraagt maximaal 800 kilogram terwijl hij een aanhanger van maximaal 750 kilogram mag trekken.

Uiterlijk

Waar de oorspronkelijke Fiat Doblo een beetje eigenzinnig ontwerp had, en ook een maatje groter dan zijn concurrenten was, loopt het nieuwe model dus netjes in de pas met zijn Stellantis-zusjes. Met uitzondering van de voor het merk typerende designelementen aan de voor- en achterzijde is de carrosserie van de Doblo gelijk aan die van zijn zustermodellen. De versie met korte wielbasis is 4,40 meter lang, terwijl de versie met lange wielbasis 4,75 meter meet. Als bedrijfswagen heeft die laatste een laadvolume van 4,4 kubieke meter en kan hij dankzij de “Magic Cargo”-functie voorwerpen tot 3,4 meter lang laden. Verder is de bestelwagenvariant ook verkrijgbaar als modulaire crew cab en als estate. In de passagiersversie zijn de drie achterstoelen uitgerust met Isofix-bevestigingspunten.

Prijs en planning nog onbekend

Het is nog niet bekend wanneer en tegen welke prijs de nieuwe Doblo op de Nederlandse markt komt. Stellantis zal de nieuwe Fiat Doblo en E-Doblo in de Stellantis-fabriek in het Spaanse Vigo bouwen.

Vorig artikelMercedes eActros Longhaul wordt al getest
Volgend artikelWaarschijnlijk ook een elektrische cross-over in de planning bij McLaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in