Mercedes eActros Longhaul wordt al getest

Mercedes eActros Longhaul

De eerste elektrische truck die volop in het nieuws kwam, was de Tesla Semi. Maar die is er nog steeds niet en andere startups zoals Nikola, Hyzon en Volta profiteren daar graag van. Maar ook de bestaande vrachtwagenfabrikanten gaan ‘elektrisch’, zoals Mercedes met de eActros LongHaul Concept laat zien.

Lancering komend najaar

Mercedes-Benz Trucks is van plan om in september – dat zal dan op de IAA in Hannover zijn – de eActros LongHaul Concept te introduceren. Een 40-tons truck, die bedoeld is als voorproefje op het aankomende productiemodel. Mercedes is de eerste prototypes al aan het testen. Volgend jaar zal men een aantal pre-productiemodellen aan klanten leveren om in ze ook praktijk te kunnen testen. Naar verwachting zal de serieproductie in 2024 beginnen.

Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks kijkt uit naar de introductie van de truck dit najaar: “De elektrificatie van het zware langeafstandsvervoer is de volgende mijlpaal op onze weg naar CO2-neutraliteit.” Ze voegde eraan toe dat de eActros LongHaul “economisch haalbaar voor de klanten” moet zijn.

Mercedes eActros Longhaul

“Megawatt” laadvermogen

De teasers laten helaas niet al te veel zien en Mercedes geeft op dit moment slechts een handvol details vrij. Wel is duidelijk dat hij qua uiterlijk behoorlijk afwijkt van de ‘normale’ eActros. Verder onthulde men dat de eActros LongHaul een LFP-accupakket zal krijgen. Dat moet een actieradius van ongeveer 500 kilometer mogelijk maken. Ook onthulde de Duitse fabrikant dat de elektrische truck over een “megawatt laadvermogen” zal beschikken. Het accupakket zou hierdoor in “minder dan 30 minuten” van 20-80% kunnen worden opgeladen.

Men merkt overigens op dat “het leeuwendeel van de toepassingen in het langeafstandstransport geen grotere actieradius vereist”. De snellaadtechnologie van de eActros LongHaul laat het toe dat de accu snel worden opgeladen terwijl de chauffeurs de door de Europese regelgeving voorgeschreven pauzes van minimaal 45 minuten per 4,5 uur nemen.

Andere varianten eActros op komst

Men laat ook niet veel los over de eventuele andere varianten van de eActros.  De fabrikant laat alleen weten dat er “extra varianten van de eActros” in voorbereiding zijn. Er komen waarschijnlijk dus nog meer opties naast de eActros 300 en eActros 400. Sinds april wordt de eActros overigens uitgerust met de tweede generatie MirrorCam. Deze biedt naar verluidt verbeteringen op het gebied van weergave en veiligheid, omdat “het perspectief van de MirrorCam nu nog meer lijkt op dat van de bekende glazen spiegel”.

Vorig artikelDebuut Polestar 5 op Goodwood Festival of Speed 2022
Volgend artikelNieuwe Fiat E-Doblo is zoals verwacht een kloon van andere Stellantis bestelwagens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in