Waarschijnlijk ook een elektrische cross-over in de planning bij McLaren

elektrische cross-over in de planning bij McLaren

Na Lotus, Ford, Jaguar en Aston Martin gaat ook McLaren eieren voor zijn geld kiezen. De Britse sportwagenfabrikant wil in de tweede helft van dit decennium waarschijnlijk ook een cross-over SUV met een volledig elektrische aandrijflijn op de markt brengen.

Cross-overs

Steeds meer ‘klassieke’ sportwagenfabrikanten maken de overstap naar de productie van SUV’s en cross-overs. Onder anderen Lotus, Jaguar, Aston Martin, Maserati, Ferrari en Lamborghini gingen McLaren al voor. Porsche, waar de Cayenne en Macaw al jaren succesnummers zijn, is natuurlijk een mooi voorbeeld. Een noodzakelijke breuk met het verleden, aangezien het Britse merk twee jaar geleden nog op het randje van faillissement stond. Met een cross-over slaat McLaren een nieuwe en hopelijk ook winstgevende richting in.

Opvallend genoeg heeft McLaren recentelijk een nieuwe topman aangenomen, de Duitser Michael Leiters. Hij werkte in het verleden voor Porsche, waar hij een van de drijfveren achter de Cayenne en Macan was. Later ging hij werken voor Ferrari, dat toen ‘toevallig’ net begon aan de ontwikkeling van de Purosangue SUV. Leiters lijkt nu hetzelfde te gaan doen bij McLaren.

Specificaties

Een standaard cross-over wordt de McLaren gelukkig niet. Volgens de Britse website Autocar heeft de geplande cross-over EV minstens 700 pk tot zijn beschikking en een actieradius van meer dan 500 kilometer. Men hoopt hiermee de strijd aan te kunnen gaan met de Aston Martin DBX 707, Lamborghini Urus en Ferrari Purosangue.

Schetsen zijn slechts suggestief

Er circuleren hier en daar ook wat schetsen van de McLaren cross-over. Daaruit zou je opmaken dat we een 5-deurs coupé-stijl cross-over mogen verwachten. Die schetsen zijn slechts computertekeningen van designers die niets met Mclaren te maken hebben. Laat je daar dus niet door misleiden. Het uiteindelijke productiemodel kan er mijlenver van afwijken, hoe fraai de schetsen ook zijn.

Het is ook maar de vraag welke kant McLaren met zo’n SUV op gaat. We weten immers al dat McLaren een elektrische 4×4 voor races onder ruige omstandigheden zoals de Dakar Rally en Extreme E in de portfolio heeft. De cross-over die McLaren op de weg gaat brengen, zou dus best wel eens een maatje ‘ruiger’ kunnen zijn dan de meer ‘urban‘ SUV’s zoals de Range Rover en Cayenne.

Geduld

De crossover komt naar verwachting op zijn vroegst in de tweede helft van dit decennium op de markt, maar waarschijnlijk niet voor 2030, meldt Autocar. McLaren wil zich namelijk eerst focussen op hybrides, terwijl het nieuwe model uitsluitend een volledig elektrische aandrijflijn zal krijgen. Dat de elektrische McLaren cross-over in eerste instantie waarschijnlijk in slechts één variant verkrijgbaar zal zijn en dat er later nog andere configuraties volgen, is redelijk voorspelbaar.

Vorig artikelNieuwe Fiat E-Doblo is zoals verwacht een kloon van andere Stellantis bestelwagens
Volgend artikelSpaanse startup Liux wil elektrische auto’s met een carrosserie van plantaardige materialen maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in