Nieuwe BMW iX2 staat komend voorjaar in de showroom

BMW iX2

De BMW iX2 is de nieuwste toevoeging aan BMW’s elektrische portfolio, en komt in een segment dat de laatste tijd steeds meer aandacht trekt. De nieuwe iX2 is namelijk een SUV-coupé. Er zijn wel meer elektrische modellen in dit segment maar het lijkt erop dat BMW’s nieuwste aanwinst de concurrentie prima aankan.

Elektrische strategie van BMW

De iX2 is niet het eerste elektrische voertuig van BMW. Allesbehalve. Het Duitse automerk was met de bijzondere, innovatieve i3 een van de pioniers op het gebied van elektrisch rijden. Die i3 is inmiddels uit productie maar heeft nog steeds een grote schare fans, al was het alleen maar vanwege het eigenzinnige uiterlijk.

BMW iX2

Inmiddels heeft BMW al een reeks elektrische modellen, waaronder de behoorlijk populaire iX3 en i4 terwijl ook de recent geïntroduceerde iX1 prima verkocht wordt. De Beierse autofabrikant gaf in 2019 al aan dat men voornemens is om voor 2025 maar liefst 12 nieuwe EV’s op de markt te brengen.

Of dat inderdaad gaat lukken moeten we nog zien maar de iX2 is een logische volgende stap in de evolutie van BMW’s elektrische ambities. Het is namelijk de eerste elektrische SUV-coupé van het Duitse merk, en dat is tegenwoordig een heel populair segment. BMW noemt het zelf trouwens een ‘Sports Activity Coupé’, en die term dekt de lading natuurlijk ook prima.

BMW iX2

Exterieur

Het exterieur van de iX2 breekt met enkele traditionele BMW-normen. Opvallend is dat de ontwerpers van nog steeds aan het stoeien zijn met de verhoudingen van de voor BMW zo traditionele niervormige grille. Die is soms wat bescheidener en bij de BMW i7 weer behoorlijk oversized. Bij de BMW iX2 is hij vrij laag en breed, en ook nagenoeg hexagonaal. Dat ontwerp is naar onze mening prima geslaagd.

De daklijn van de 4,55 meter lange iX2 – die bijna 20 centimeter langer is dan de vorige generatie van de X2 – loopt ver naar achteren door voor een optimale stroomlijn. De achterzijde heeft een sportieve bumperpartij en voor BMW opvallend slanke LED-achterlichten die het voertuig een extra moderne uitstraling geven.

BMW iX2

Interieur

Binnenin de iX2 vinden we een mix van luxe en technologie. Het BMW Curved Display domineert het dashboard, terwijl BMW duurzame materialen zoals gerecycled plastic en vegan leder toepast voor de bekleding. Natuurlijk heeft BMW ook gedacht aan de veiligheid van de inzittenden. De iX2 is uitgerust met diverse assistentiesystemen, waaronder adaptieve cruise control en lane-keeping assist.

Prestaties

De iX2 komt met een accucapaciteit van 63,6 kWh die een WLTP-actieradius van net geen 450 kilometer maakt. De auto kan in minder dan 6 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren en de topsnelheid is elektronisch begrensd op 180 km/u. Die prestaties worden mogelijk gemaakt door twee motoren – hij heeft dus vierwielaandrijving – die samen een vermogen van 230 kW leveren. Het piekvermogen bedraagt overigens maar liefst 313 kW. Prestaties die misschien niet toonaangevend zijn, maar meer dan voldoende voor een bijzonder dynamische rijstijl.

Opladen aan de DC-snellader gaat met een snelheid van maximaal 130 kW. Hier moet de nieuwe BMW wat toegeven op een aantal concurrenten. Opladen van 10% tot 80% SoC gaat in een half uur, wat niet erg bijzonder snel maar ook niet slecht is.

Premium – maar niet buitensporig – prijskaartje

In een markt die steeds meer verzadigd raakt met elektrische SUV’s en SUV-coupés, positioneert de BMW iX2 zich als een premium optie. Het model gaat de concurrentie aan met auto’s als de Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E, Volvo C40 en Skoda Enyaq Coupé RS, maar onderscheidt zich door zijn luxe afwerking en technologische snufjes.

De BMW iX2 komt uiteraard met een prijskaartje dat past bij zijn premium status. De vanafprijs voor de hier besproken BMW iX20 xDrive30 ligt net onder de 60.000 euro. De versies met het M en M Pro pakket zijn ongeveer 4.000 en 8.000 euro duurder.

Wat betreft de beschikbaarheid: BMW geeft aan dat de iX2 vanaf maart 2024 in de showroom zal staan.

Vorig artikelElektrische Mercedes-Benz eActros 600 bij uitstek geschikt voor lange afstanden
Volgend artikelEbusco Energy FLEX: een innovatieve bidirectionele energieopslag en laadoplossing

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in