Elektrische Mercedes-Benz eActros 600 bij uitstek geschikt voor lange afstanden

Elektrische Mercedes-Benz eActros 600 bij uitstek geschikt voor lange afstanden

Mercedes-Benz heeft de eActros 600 onthuld, een zware elektrische vrachtwagen die speciaal is ontwikkeld voor langeafstandstransport. De onthulling van de vrachtwagen, de dankzij een 600 kWh accupakket een actieradius van zo’n 500 kilometer heeft, vond plaats bij Break Autohof Hamburg Nordheide.

Vermogen tot 600 kW

Mercedes-Benz is van plan om later dit jaar de orderboeken voor de eActros 600 te openen, en om eind 2024 te starten met de serieproductie. De eActros 600 heeft een maximaal toelaatbaar totaalgewicht van 44 ton en biedt een laadvermogen van ongeveer 22 ton binnen de Europese Unie. Het voertuig is uitgerust met een in eigen huis ontwikkelde elektrische as met twee elektromotoren en een vierversnellingsbak. Het systeem werkt op een 800-volt architectuur en levert een continuvermogen van 400 kW en een piekvermogen van 600 kW.

Accu en actieradius

De eActros 600 beschikt over een accupakket met een totale energie-inhoud van ongeveer 600 kWh, specifiek 621 kWh, verdeeld over drie pakketten van elk 207 kWh. De fabrikant claimt een bereik van 500 kilometer op een acculading. Met het tussentijds opladen tijdens wettelijk verplichte chauffeurspauzes kan het bereik volgens de fabrikant zelfs ruim boven de 1.000 kilometer uitkomen.

Elektrische Mercedes-Benz eActros 600 bij uitstek geschikt voor lange afstanden

Oplaadmogelijkheden

De eActros 600 ondersteunt dankzij de 800-volt architectuur CCS-opladen tot 400 kW. Hij zal ook compatibel zijn met toekomstige Megawatt-oplaadnormen. Het voertuig wordt namelijk geleverd met een optionele plaats voor een toekomstige Megawatt-oplaadpoort. Daardoor is een eenvoudige aanpassing mogelijk zodra de norm is vastgesteld, wat naar verwachting medio 2025 zal gebeuren. Hoewel de Megawatt-normen over een jaar of twee zijn vastgelegd, is het te betwijfelen of er dan binnen afzienbare tijd ook de benodigde infrastructuur is aangelegd. En juist de continue ontwikkeling van openbare oplaadinfrastructuur is cruciaal voor de brede acceptatie van elektrische trucks.

Aerodynamisch ontwerp

De vrachtwagen heeft een mix van de ontwerpelementen die we ook op andere recente trucks van Mercedes-Benz terugzien en een aerodynamische constructie. De cabine is licht geneigd en gebogen, wat de luchtstroom optimaliseert en bijdraagt aan de lengte van het voertuig. De vrachtwagen is 6,23 meter lang, iets wat mogelijk wordt gemaakt door de nieuwe EU-wetgeving die deze lengte toestaat in combinatie met een standaard oplegger. Verder is de truck voorzien van LED-Matrix koplampen en een bijna doorlopende LED-lichtstrip, uiteraard in overeenstemming met de regelgeving.

Elektrische Mercedes-Benz eActros 600 bij uitstek geschikt voor lange afstanden

Na ongeveer vijf jaar winstgevender

Mercedes-Benz streeft ernaar dat de eActros 600 nieuwe winstgevendheidsnormen stelt voor wagenparkbeheerders, waardoor mogelijk het merendeel van de dieselvrachtwagens in langeafstandssegmenten kan worden vervangen. De economische haalbaarheid van het voertuig hangt uiteraard af van verschillende factoren, waaronder toltarieven en elektriciteits- en dieselprijzen. In landen als Frankrijk en Duitsland zou de eActros 600 binnen een gemiddelde voertuighoudbaarheidsperiode van ongeveer vijf jaar of na ongeveer 600.000 kilometer winstgevender kunnen zijn dan dieselvrachtwagens.

Vorig artikelVolkswagen introduceert verbeterde ID.4 en ID.5
Volgend artikelNieuwe BMW iX2 staat komend voorjaar in de showroom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in