Geely heeft nu ook accuwisselstations voor trucks

Geely accuwisselstations trucks

Het is nog volstrekt onduidelijk hoe het zware goederenvervoer over de weg zich gaat ontwikkelen. Er zijn al diverse elektrische vrachtwagens maar er komen ook steeds meer trucks met brandstofcellen. Dan heb je geen last van lange oplaadtijden. Die heb je ook niet als je de accu’s omwisselt.

Accu’s omwisselen

Dat omwisselen van accu’s zien we al een tijdje bij de elektrische personenauto’s. Dat begon ooit bij de Renault Fluence maar dat project strandde voortijdig. Het Chinese NIO heeft er momenteel meer succes mee, en gaat daar nu ook in Europa mee de markt op.

Een andere Chinese autofabrikant, Geely, is ook al een paar jaar bezig met het opzetten van een netwerk van accuwisselstations. Geely gaat deze technologie voor het verwisselen van accu’s nu ook doorvoeren bij elektrische vrachtwagens. De Chinese autofabrikant heeft inmiddels een aantal speciale wisselstations voor grotere voertuigen ontwikkeld. Daarmee kunnen elektrische bedrijfswagens binnen vijf minuten worden voorzien van een volle accu.

Pilot

Op dit moment heeft Geely een pilot met een aantal zware cementmixers gerealiseerd. Men maakt niet duidelijk om wel model het precies gaat, behalve dan dat het om vrachtwagens van 31 ton gaat. Op de foto’s zijn cementmixers het merk Camc te zien, dat sinds kort ook onderdeel van Geely is. Volgens Geely kunnen behalve de cementmixers ook elektrische trucks van het accuwisselsysteem gebruik maken.

De aankondiging dat de Geely ook een technologie voor het verwisselen van accu’s van trucks heeft ontwikkeld, komt overigens niet direct als een verrassing. Het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie kondigde afgelopen najaar aan dat de overheid een proefprogramma voor het omwisselen van accu’s voor elektrische voertuigen – waaronder vrachtwagens – zal lanceren.

Geely accuwisselstations trucks

Wisselstation

Het wisselstation heeft een modulaire opbouw waardoor het snel kan worden geplaatst. Er kunnen in het wisselstation tot maximaal acht accupakketten worden opgeslagen en opgeladen. De accu’s worden binnen een uur volledig opgeladen met behulp van een intelligent accumanagementsysteem. Daardoor kan het wisselstations tot wel 50 trucks 24/7 van volle accu’s voorzien. De accupakketten van de cementmixers moeten een actieradius van 190 km mogelijk maken.

Volgens Geely is er voor zo’n wisselstation een oppervlakte van maar ongeveer 200 vierkante meter nodig. Daardoor is het volgens de Chinese fabrikant een uitstekende oplossing voor dichtbevolkte stedelijke gebieden en ook als alternatief voor oplaadstations die “meer van de plaatselijke infrastructuur vergen”.

Door het wisselstation geschikt te maken voor uiteenlopende elektrische vrachtwagens, zoals cementmolens en standaard gelede vrachtwagens, hoopt Geely “typisch vuile industrieën zoals de bouw en logistiek milieuvriendelijker te maken”.

Homtruck

Geely rept in zijn berichtgeving ook over de Homtruck, een vrachtwagen die Geely’s dochtermerk Farizon vorig jaar introduceerde. Farizon zal deze met een hybride en volledig elektrische aandrijflijn leveren, en ook met methanolbrandstofcellen. De elektrische versie kan optioneel met verwisselbare accu’s worden uitgevoerd. Volgens Mike Fan, CEO van Farizon, zal men de Homtruck niet alleen in China maar ook in “Europa, Korea, Japan en Noord-Amerika” aan gaan bieden. De productiestart en de eerste leveringen zijn gepland voor begin 2024.

Procedé

Het procedé om de accu’s bij trucks te wisselen wijkt bij Geely overigens af van de wijze waarop de accu’s bij personenauto’s worden gewisseld. Het 3,2 ton wegende accupakket van de getoonde vrachtwagens bevindt zich namelijk niet onder de bodem maar achter de cabine.

De chauffeur rijdt de vrachtwagen het wisselstation binnen waarbij wielgeleiders ervoor te zorgen dat het voertuig correct gepositioneerd is. Daarna kan de chauffeur met zijn smartphone een QR-code op een sensor scannen waarna het proces automatisch opgestart wordt.

Dan wordt het accupakket er vanaf de bovenzijde uitgetild en opzij verplaatst. Vervolgens wordt vanaf de andere zijde een nieuw accupakket aangevoerd en in de vrachtwagen geplaatst. En zo kan de chauffeur binnen vijf minuten weer op pad.

Vorig artikelNieuwe eigenaar Streetscooter wil verkoop vertienvoudigen
Volgend artikelSubaru Solterra: eerste elektrische SUV met redelijke terreincapaciteiten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in