Na de geweldige i4 M50 vindt BMW het tijd voor de volgende elektrische M. Dit keer een moddervette iX M60, met een gewicht van bijna 2600 kilo, 619 pk en een monsterlijke 1100 Nm aan koppel. E-Drivers.com reed als eerste in Nederland met de elektrische sport-SUV en we kunnen concluderen dat BMW een vermakelijke machine heeft ontwikkeld.
Tegenstrijdigheden
Elektrische auto’s zijn en worden ontwikkeld om de wereld te ontzien, dus omwille van efficiëntie, van zo weinig mogelijk C02-uitstoot en van een groen imago. Deze iX M60 is elektrisch, uiteraard, maar als je er flink mee gaat trappen, als je alle kracht in overvloed naar de wielen dirigeert, dan is er niet zo heel veel efficiënt aan de M60. Verder leunt hij op meer tegenstrijdigheden: zwaar en sportief, normaliter een vreemde combinatie, en elektrisch en BMW M, dat voelt ook nog steeds een beetje vreemd aan, zoals 2600 kilo en 1100 Nm koppel meer aan een vrachtauto doen denken dan aan een BMW M.
Luchtvering
Een M-model bij BMW is steevast een sportieveling. Sportiviteit in een auto kan zitten in bijvoorbeeld de hoeveelheid beschikbaar vermogen. In dit specifieke geval dus 619 pk. Maar sportiviteit zit ook in bewegelijkheid, in een lichtvoetig rijgedrag. Om dat op de juiste wijze te realiseren moet het vet liever niet over de broeksriem hangen. BMW heeft de M60 voorzien van een wielophanging met luchtvering, aangevuld met instelbare schokdempers. Die wielophanging tracht er telkens voor te zorgen dat de wagenhoogte op het optimale niveau staat. Desondanks kruipt de iX M60 flink uit zijn vering als je al het vermogen loslaat. De neus stijgt op alsof het een KLM-kist is die loskomt van de grond, maar het veroorzaakt niets hinderlijks, geen nervositeit in het rijgedrag.
In de bochten houdt de luchtvering met de instelbare dempers de carrosserie goed onder controle. Vergelijk je het rijgedrag van deze M60 met dat van de iX xDrive40 dan voelt deze topvariant flink minder zwaarlijvig aan, met dank aan de gemodificeerde wielophanging. Natuurlijk beschik je over vierwielaandrijving. Zowel de voorwielen als de achterwielen krijgen kracht via een eigen elektromotor. Rij je op een rustig tempo dan worden louter de achterwielen aangedreven. Dat scheelt een klein beetje energieverbruik.
Van rustig tot sportief
Je kunt prima rustig rijden met de M60. Da’s een kwestie van het karakter in een normale stand zetten. De reactie van het gaspedaal voelt dan relaxt aan. En de verlichting van het instrumentarium neigt niet tot opzwepen. In de stand Sport krijgt het enorme gebogen display een vuurrode uitstraling, de schokdempers reageren straffer op oneffenheden en als je vervolgens het geluidsysteem in het interieur activeert dan ontstaat er werkelijk een bijzondere auto.
Hans Zimmer heeft het geluid gecomponeerd. De componist van filmmuziek verzorgt ook het digitale geluid in de andere versies uit de iX-range, dat de inzittenden het gevoel van snelheid moet geven. Lang niet iedereen zal gecharmeerd zijn van het geluid dat flink in decibellen toeneemt naarmate je het gaspedaal steviger intrapt.
Daarom kun je het ook uitzetten. Maar op een of andere manier past het wel bij het vreemde karakter van de iX M60. Een razendsnelle auto, met een afwijkend, maar vertrouwenwekkend rijgedrag, een op z’n zachtst gezegd tamelijk afwijkend uiterlijk, waarvan in het interieur Star Wars-achtige geluiden te horen zijn.
Geen sportstoelen
De verschillen tussen de twee normale varianten uit het iX-gamma zijn niet reusachtig. En da’s eigenlijk best jammer. Normaal heeft BMW de M-versies van bestaande modellen altijd ruimhartig voorzien van sportieve snuisterijen, zoals dikke sportstoelen, aanpassingen aan het interieur en een versierd uiterlijk. Als je goed zoekt vind je een M-logo op het display-dashboard, en dat is het binnenin wel zo’n beetje. Je zit op forse stoelen die in een chique herensalon niet zouden misstaan, maar die best wat meer zijdelingse steun zouden kunnen gebruiken.
Aan de buitenkant vallen de zwarte accenten op. Zeker als de iX M60 een wat lichtere kleur heeft, springen die zwarte componenten in de carrosserie behoorlijk in het oog. De M60 staat op enorme, zwart gespoten, 22 inch wielen. Kijk je goed dan ontdek je in die wielen blauwe remklauwen waarmee je het gigantische wagengewicht kunt wegremmen. Het afremmen in een elektrische auto gebeurt grotendeels regenererend op de aandrijflijn, maar in de iX M60 weet je je geholpen door een paar puike schijfremmen.
Wellicht overbodig, maar zeker vermakelijk
De BMW iX M60 is een behoorlijk overbodige auto, zoals er wel meer automodellen allesbehalve noodzakelijk zijn. Maar vermakelijk is de iX M60 wel. Met zijn tegenstrijdigheden, het tamelijk aanwezige uiterlijk, de ongekende hoeveelheid beschikbare vermogen en snelheid, dat vreemde digitale interieurgeluid, en dat allemaal verpakt in een elektrische SUV. Een kostbare elektrische SUV, dat wel. BMW vraagt voor de iX M60 134.338,- euro.
Tekst: Werner Budding
Camera: Adriaan van Gend