De genadeklap voor de verbrandingsmotor is niet genoeg!

Uitstoot en overlast door auto's met verbrandingsmotoren

– Column door Bas van der Weerd –

Eergisteren hebben de EU-parlementsleden tijdens hun plenaire vergadering in Straatsburg met een behoorlijk grote meerderheid besloten dat de autofabrikanten de CO2-uitstoot van auto’s tegen 2035 met 100% moeten verminderen. De genadeklap voor de verbrandingsmotor. Maar dat is niet genoeg.

Een 100% schone verbrandingsmotor is ook niet dé oplossing

Geen diesel- en benzinemotoren meer in nieuwe auto’s dus, per 2035. Tenzij er ergens een technologie wordt ontwikkeld die deze motoren volledig uitstootvrij laat verbranden. Maar waar vuur is, is ook rook (uitstoot). Tenzij de gebruikte brandstof zo ‘puur’ is, en zo is samengesteld, dat de uitstoot geen kwaad voor het milieu kan. Daarom is men hier en daar bezig met de ontwikkeling van verbrandingsmotoren die waterstof of zelfs water als brandstof gebruiken. Allemaal leuk en aardig, maar daarmee is het rendement van die motoren nog steeds vele malen lager dan die van een elektromotor. Bovendien maken verbrandingsmotoren nog steeds lawaai en is het well-to-wheel proces ook allesbehalve efficiënt.

We moeten naar ánder vervoer

Daarom voorzie ik dat de elektromotor voorlopig nog steeds dé oplossing voor een schoon en emissievrij vervoer is. Ik besef goed dat daar de nodige haken en ogen aan zitten. Die elektriciteit moet op een ‘groene’ manier worden opgewekt, opgeslagen en nog veel meer. Accu’s hebben (nu nog!) zeldzame grondstoffen nodig. Er bestaat zoiets als recycling. Niet alleen van de elektrische auto’s, en de accu’s. Want waar moeten we met al die oude auto’s met verbrandingsmotoren naar toe? Nu gaan ze nog richting de landen waar de mensen het wat minder breed hebben, en blijven ze dus voor uitstoot zorgen. En zo zijn er nog meer uitdagingen.

Ook besef ik dat de hele transitie naar emissievrij vervoer een langdurig en complex proces is. Maar het is gewoon nodig. Bovendien moeten we niet alleen denken aan een transitie van ‘verbranding’ naar ‘elektrisch’. We moeten naar mijn mening ook denken aan andere manieren van vervoer. En daarbij bedoel ik compleet andere manieren om mensen en goederen te vervoeren.

Weg met al die auto’s!

Het klinkt misschien gek uit de mond van iemand die zijn brood verdient met het schrijven over auto’s, campers en caravans. Maar we moeten serieus afscheid nemen van het begrip ‘een auto hebben’. Om te beginnen met al die auto’s die – naar mijn idee volkomen onnodig –  zijn voorzien van een ‘dikke tig pk’ verbrandingsmotor. Die  zijn tot overmaat van ramp vaak ook nog van de zaak zodat de gebruikers hem zonder enige beperking voor iedere klepscheet gebruiken.

We moeten er gewoon vanaf, dat we voor een boodschapje om de hoek de auto pakken en weer een kilo CO2 in onze atmosfeer spugen. Zo simpel is het. Daarbij bedoel ik niet dat we dan maar thuis moeten blijven. We hebben nu eenmaal onze vrijheid nodig. Alleen de manier waarop we van onze vrijheid genieten, dat moet volkomen anders. En dat zal voor het grootste deel niet met een eigen vervoermiddel zijn, maar met iets wat we samen delen.

Al goed bezig bij de Last Mile

In de wereld van de bekende ‘last mile’ zien we dat daar al vorderingen worden gemaakt. De ‘stinkende’ vrachtwagens en bestelwagens worden daar niet alleen vervangen door emissievrije, elektrische exemplaren. Men is daar ook bezig om andere, kleinere voertuigen in te zetten. Cargobikes en LEV’s bijvoorbeeld, uiteraard elektrisch, die kleiner, compacter en wendbaarder zijn. Voertuigen die de goederen efficiënter kunnen vervoeren, en met minder overlast. Geen bezorgers die met hun bestelwagens en vrachtwagens de smalle straten in de steden iedere keer weer blokkeren omdat ze hun veel te grote voertuigen nergens fatsoenlijk even kwijt kunnen. Zo’n cargobike kun je wél bijna overal makkelijk kwijt en zo’n ding laveert ook een stuk makkelijker door het drukke stadsverkeer heen.

Natuurlijk, ook zij veroorzaken overlast. We zien genoeg foto’s van bezorgers op e-bikes en cargobikes die voor gevaarlijke situaties zorgen. Die overlast, die komt omdat we nog in een transitie zitten. Het merendeel van de straten in de steden is nog steeds toebedeeld aan veel te veel, en ook veel te grote vervuilende auto’s. Die auto’s horen daar eigenlijk niet meer thuis.

Amsterdam heeft te veel auto's

Stel je voor, dat…

Stel je nu eens voor dat er in de toekomst in het centrum van een stad Amsterdam bijna geen personen- of vrachtauto’s meer rijden. Je kunt ze nooit helemaal uitbannen, maar het aantal wel sterk verminderen, evenals het aantal wegen waar ze mogen rijden. Dan zou zo’n 80 procent van de wegen waar nu nog auto’s de dienst uitmaken, beschikbaar zijn voor elektrische cargobikes, e-bikes, e-scooters en voor mijn part ook elektrische motorfietsen. Die kunnen deels eigendom zijn, maar grotendeels dus ook ‘gedeeld’. Dan kunnen we bovendien toe met aanzienlijk minder voertuigen. En alle voertuigen zijn ook nog eens elektrisch. Stil, schoon, compact, en perfect afgestemd op hun vervoerstaak.

Dan doen onze grachtengordels niet langer alleen maar dienst als opslagplaats voor al dat blik op vier wielen, maar als een plek om van de schone, onvervuilde stadslucht te genieten. Met ruimte om daar lekker te wandelen, en te zitten, en voor meer bomen en planten. Stadstuintjes, zitjes, parkjes, met groen, en bloemen, en kwetterende vogeltjes.

Bovendien kunnen we ons geld – de gemiddelde nieuwe personenwagen kost 35 mille en de afschrijving begint al op de drempel van de showroom – voor leukere dingen gebruiken. Ideaal toch?

Amsterdam schoon door elektrisch vervoer

En het personenvervoer dan?

Natuurlijk, niet iedereen wil zich met een tweewieler vervoeren. We willen ook wel eens een dak boven ons hoofd. Zeker met wisselvallige Nederlandse weer. En er zijn natuurlijk ook mensen die zichzelf niet kunnen vervoeren. Daarvoor hebben we ten eerste het openbaar vervoer. Maar ook dat zal overhoop moeten. Niet alleen taxi’s, bussen en trams. We moeten het openbaar vervoer helemaal opnieuw gaan afstemmen op de behoeften van de samenleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan multifunctionele shuttles en ‘on demand’ diensten, in alle mogelijke formaten. Vooral veel kleiner, en ook te combineren met goederenvervoer.

En de vakanties dan? Wat dacht je van een comfortabele ‘container’ voor het reisgezelschap en bagage die eerst met de shuttle naar het station wordt gebracht, daar met de trein naar het Gardameer wordt vervoerd om daar weer op een shuttle over te laden.

Voor iedereen!

“Mobiliteit moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Transformatie kan alleen slagen met sociale steun en de bereidheid van mensen om mee te gaan in de verandering.” Dit verklaarde Hildegard Müller onlangs. Hiermee lijkt zij de spijker op de kop te slaan.

Maar zij is voorzitter van de Duitse vereniging van de automobielindustrie. Dit citaat maakte deel uit van haar betoog om de EU ervan te overtuigen dat verbrandingsmotoren voorlopig nog nodig zijn om vervoer betaalbaar te houden, en dat de EU alternatieve brandstoffen ook een kans moet geven. En Hildegard vertegenwoordigt een club met een niet te onderschatten economisch belang. Een club die op technologisch gebied best wel aan vooruitgang wil denken, maar ook nog steeds denkt dat we in de toekomst allemaal nog een vervoermiddel met vier wielen moeten bezitten. Een gedachte die die club eigenlijk zo snel mogelijk los moet laten, om de transitie pas écht op gang te laten komen. Stellantis zet al een paar stapjes met de Opel Rocks-e, maar er is nog veel en veel meer nodig.

Belofte maakt schuld

De Zwitserse ingenieur en visionair Frank Rinderknecht heeft de afgelopen jaren al meerdere interessante concepten van het vervoer van de toekomst laten zien. Helaas zijn die, net als de klimaatdoelstellingen, voor het grootste deel nog steeds een belofte voor de toekomst. Maar dat geeft niet, beloftes zijn er immers om je aan te houden. Fijn weekend!

Vorig artikelMG4: Concurrent of alternatief?
Volgend artikelEerste test van de BMW iX M60, een moddervette EV-Sport-SUV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in