Duurtest BMW iX xDrive40 – 22.354 kilometer

Duurtest BMW iX xDrive40

Zoek je de sportiefste elektrische auto, ga dan eens een rondje sturen in de BMW i4 M50. Maar hoe zit het eigenlijk met de dynamische eigenschappen van onze iX? We hebben die tijdens de duurtest uitgebreid aan de tand kunnen voelen.

Dynamiek

Pak nou een BMW 1 Serie, en vergelijk die met zijn soortgenoten in de klasse der familie hatchbacks. Je kunt niet anders concluderen dan dat de 1 van BMW beschikt over de meest aansprekende rijeigenschappen van zijn klasgenoten. In het segment van de forse SUV’s dan? Daar is de X5 heer en meester waar het dynamiek betreft.

Betrokkenheid bij het rijden, dat is wat zo’n beetje elke BMW zijn bestuurder biedt – welke model het binnen de range ook betreft. Maar kun je sportiviteit verwachten bij een elektrische auto, van zo’n tweeënhalve ton? Natuurlijk hebben de onderstelexperts in München alles uit de kast gehaald om het olifantengewicht van een kleine tweeënhalve ton enigszins te maskeren, hetgeen ten dele is gelukt. Duik je een beetje te enthousiast de afrit van een snelweg af, dan voel je de kilo’s naar de rand van het asfalt leunen. Niet dat de iX er onvoorspelbaar door is, of in enige mate nerveus of oncomfortabel, maar het geheel voelt wel zwaar aan. iX-en met luchtvering (standaard op de xDrive50 en optioneel op de xDrive40) weten op de limiet de kilo’s iets beter onder de pet te houden.

Onze test-BMW moet het doen met stalen schroefveren. Maar ondanks het forse wagengewicht, dat (voorlopig) nu eenmaal inherent is aan een elektrische auto, zit er veel ‘stevigheid’ in het rijkarakter van de iX. De auto voelt zonder meer stijf aan, met dank aan de carbonstructuur en mede door het flinke wagengewicht kun je de iX bij het betere bochtenwerk enigszins ‘zetten’. Niet dat elke iX-rijder dat zal doen. Maar wie zei daar dat elke BMW-rijder de dynamische rijeigenschappen van zijn auto ten volle zal benutten?

Remmen als onder een X5

Met de remmen van de iX is vrij weinig mis. Nou hebben we (nog) geen snelle Autobahn-rit met de BMW ondernomen, waarbij je lekker op de linkerbaan met het snelle verkeer mee toert, en er af en toe natuurlijk stevig geremd moet worden. Elke BMW excelleert in dergelijke situaties; daar zijn ze voor gemaakt, daar zijn ze op hun best. Met de (zomer) actieradius van zo’n 380 kilometer kun je die linkerbaan op hoge snelheid beter wat mijden. Maar prettig is wel de doseerbaarheid van de remmen. De remmerij van de gemiddelde elektrische auto is niet direct om over naar huis te schrijven, de EV remt tenslotte hoofdzakelijk op zijn aandrijflijn. Om die reden zijn er moderne elektrische auto’s met trommelremmen op de achterwielen, zoals de Volkswagen ID.3. In de iX doen de ‘vertragers’ niks onder voor die van bijvoorbeeld een BMW X5.

Nauwkeurig te plaatsen

In de besturing zit voldoende precisie en gewicht, wat wil zeggen dat je het stuur niet met een pink kunt verdraaien. Je voelt wat je aan het doen bent. Fijn is de mogelijkheid om het stuurwiel over een serieuze lengte naar je toe te kunnen verschuiven. Je kunt jezelf echt een ‘rallyhouding’ schenken. Hoewel de besturing van moderne auto’s, met hun elektrische bekrachtiging, nimmer zo prettig is als de aloude hydraulische bekrachtiging. Maar goed, da’s zeuren om te zeuren. Onze huidige auto’s ondernemen stuuringrepen in sommige situaties, zoals bijsturen als je onbedoeld over de wegmarkering gaat. Of ze kunnen automatisch inparkeren, zonder dat de bestuurder aan het stuurwiel zit. Zulke acties zijn alleen mogelijk met elektrische stuurbekrachtiging, vandaar. De iX valt mooi nauwkeurig te plaatsen, zelfs op hoge snelheid.

Natuurwetten

Goed, laten we vooropstellen dat een auto van zo’n tweeënhalve ton aan kilo’s eigenlijk gewoon geen sportieve auto kan zijn. De bekende natuurwetten gaan dit tegen. Maar vergelijk je de iX met zijn soortgenoten, met een Tesla Model X of met een Audi e-tron, dan gaat de BMW zeker met de eer strijken inzake dynamiek. Puike remmen, een nauwkeurige besturing en veel bodystijfheid geven hem binnen zijn klasse de titel ‘sportiefste EV-SUV’.

Tekst en foto’s: Werner Budding

Vorig artikelDeLorean Alpha5 gaat in 2024 in productie
Volgend artikelSubsidiepotje elektrische auto’s is voor dit jaar alweer leeg

1 REACTIE

  1. Ik rijd sinds januari een ix 40. Het bereik neemt naar de zomer toe en van de 312km in januari zit ik nu soms op 435km. Ik ben positief over het rijden met de IX. (inmiddels bijna 14.000 km ver)

    Kritische noten:
    1. spraakcontrole werkt bijna niet. Ze begrijpt bijna geen enkele opdracht.
    2. Verbinding met de server duur inderdaad vaak 15-20 seconden.
    punt 1 -2 zou met een update in augustus 22 worden opgelost. Alle BMW’s hebben er last van maar BMW (en de meeste autobladen) houden zich hierover muisstil. Pas als je bij BMW door vraagt komt er iets van het probleem naar voren. Tot op heden (6 mnd) nog nooit 1 bericht ontvangen in de trend van:”excuus maar dit en dit en dit functioneert niet als afgesproken maar we werken er aan.”. Als je BMW nl. krijg je altijd wel snel netjes antwoord maar ze kunnen / weten ook niets. De fabriek aanschrijven is bijkans onmogelijk.

    3. Gebaren: alleen vooruit spoelen/ scherm op zwart zetten werken. Terugspoelen nada.
    4. Draaicirkel is groot waarbij de koets niet echt overzichtelijk is. Camera’s werken snel maar geven toch vaak een wat vertekend beeld. Is wennen.

    5. Software: voor aangeven laadstations onderweg niet echt gebruiksvriendelijk. (ABRP.com is een uitkomst)

    6. Het algoritme van het bereik is soms niet echt te volgen. Zo had ik wel eens bij een warmere dag 20 graden een veel kleiner bereik dan in maart toen het kouder was. Tijdens de rit corrigeert ditt wel weer. Terwijl de echte” kilometers worden weggetikt – nemen de kilometers van het bereik veel langzamer af! (5 echte kilometers terwijl het bereik maar 3 km daalt!)

    Positieve noten:
    1. Rijden is stil en comfortabel.
    2. AR navigatie is erg leuk en (soms) ook handig; de head-up display werkt fijn.
    3 . Rijden in bijv de bergen is comfortabel. Veel koppel tot je beschikking en wat je berg op
    extra verbruikt krijg je voor een groot deel terug als je regeneratief de berg
    af rijdt.
    4. Laadstress aanvankelijk wel iets maar die is nu in Ned/Duitsland wel helemaal weg
    Het bereik is in juni doorgaans 380- 430 km. (Autobahn Duitsland met 120kmh 22.3 kWh
    na 850 km)
    Snelladen van bijv 15% – 85% = van 150kWh via 120 -90 naar 60 en 45kWh in 28 minuten
    5. Caravantrekken: 1800kg tussen 20-80 % in de zomer 140-160km; bij “leegrijden” haalde ik 200km. Caravan ligt er nauwelijks voelbaar achter zoals bij een X5)

    tot slot. er zijn bijna 600 in NL verkocht (Kentekenradar) Ik heb er tot op heden 1 gezien.
    Op de autobahn in Duitsland 0 ook niet bij het snelladen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in