De BYD Tang lijkt bijzonder ruim maar moet zich nog wel bewijzen

Wie een wat grotere, 7-zits elektrisch SUV zoekt, komt al gauw bij de duurdere Europese merken uit. De BYD Tang laat zien dat ze ook in China inmiddels redelijk goed weten hoe ze de kwaliteit van deze ‘premium’ merken kunnen evenaren.

Kansrijk?

De BYD Tank is al een tijdje te koop in Europa. Maar tot nu toe alleen in Noorwegen, waar hij op zich prima ontvangen is en waar er al een paar duizend exemplaren van verkocht zijn. De vraag is altijd of zo’n Chinees merk in Europa kans van slagen heeft, als het wordt beoordeeld op basis van de kwaliteit en het uiterlijk. Wij hebben het gevoel dat de BYD Tang wat dat betreft best eens goed zou kunnen scoren. Dat uiterlijk, dat wij wat minder fraai dan dat van de Han vinden maar er mankeert ook weinig aan, is uiteraard smaakgevoelig. Aan de kwaliteit ligt het waarschijnlijk niet. BYD maakt al heel wat jaren elektrische auto’s en de eerste indruk die wij van de Tang kregen, is prima. De prestaties zijn op papier uitstekend en rijeigenschappen lijken op zich ook prima. Daar is op basis van de korte rit die wij op vliegveld Valkenburg konden maken alleen nog niet zo heel veel van te zeggen.

Bijzonder ruim

Naast de prettige indruk die wij van het interieur kregen, viel ons ook op hoe ruim de BYD Tang is. De Chinese fabrikant biedt hem – als we naar de pre-order formulieren kijken – vooralsnog alleen in de Premium-uitvoering met vierwielaandrijving aan. En die kun je op dit moment alleen als 7-zitter bestellen. Die BYD Tang in de Premium-uitvoering kost welgeteld € 73.300,-, zoals recent bekend is gemaakt. Een heleboel geld, en ook aardig wat meer dan het bedrag dat Werner in de video noemt. Daar krijg je dan wel een behoorlijk grote, krachtige en heel compleet uitgevoerde auto voor.

Geen directe Europese concurrent

Het bijzondere aan de BYD Tang is, is dat hij op dit moment eigenlijk geen directe Europese concurrenten heeft. Hij is met een lengte van 4,90 meter een stuk groter dan de BMW iX3 en Mercedes EQT. De Mercedes EQE SUV 350+ 4 Matic zal bij 90 mille beginnen en zit dus een segment hoger. Bovendien is het daarvan de vraag of die – net als de grotere en nog duurdere EQS SUV – met 7 zitplaatsen verkrijgbaar zal zijn. Qua formaat zou je ook naar de even lange Audi e-tron kunnen kijken. Daarvan beginnen de prijzen weliswaar iets lager (vanaf ruim 67 mille) maar die heeft weer geen 7 zitplaatsen. De Mercedes EQB is er natuurlijk ook nog. Die is wel als 7-zitter verkrijgbaar en heeft als 350 4matic ook vierwielaandrijving maar weer een stuk minder vermogen. Daarvan beginnen de prijzen net als de Audi bij ruim 67 mille maar de EQB is weer een stukje kleiner dan de Tang.

Specificaties zijn beter

Qua prestaties verslaat de Tang de Audi en Mercedes overigens met de vinger in de neus. De twee motoren kunnen samen maar liefst 380 kW leveren. Bovendien biedt de BYD Tang dankzij de grote 86,4 accu zeker vergeleken met de Mercedes een grotere actieradius (400 kilometer volgens WLTP).

Duidelijk is wel, dat het voornaamste verkoopargument van de BYD Tang in ieder geval niet de laagste prijs is. BYD zoekt het dus duidelijk in de specificaties en kwaliteit. Bovendien is er bij de Europese merken op dit moment niet eens een directe concurrent te vinden. Uit China overigens wel, namelijk de Nio ES8 en later ook de Voyah Free.

En nu de praktijk

Aan de specificaties van de BYD Tang zal het zeker niet liggen. Op de rijeigenschappen komen we later terug. De kwaliteit zal zich toch in de praktijk moeten bewijzen. Wie weet zouden we de Tang of een van de andere modellen van BYD zoals de Atto 3 eens wat langer aan de tand moeten voelen, bijvoorbeeld in een duurtest. Want alleen op die manier kunnen we zien of een merk als BYD op termijn biedt wat het belooft.

Video: Werner Budding

 

 

Vorig artikelSony en Honda willen hun eerste gezamenlijke auto in 2026 leveren
Volgend artikelTesla volgens Musk begonnen met ontwikkeling goedkoper instapmodel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in