Tesla volgens Musk begonnen met ontwikkeling goedkoper instapmodel

Tesla Model 2 Coupé TheClunkerJunker

En ja hoor, Elon Musk kondigde weer een nieuwe modelserie aan. Nou ja, nieuw. Die “goedkope elektrische auto” is natuurlijk al jaren geleden aangekondigd. Maar als we Musk goed begrijpen gaat het hier wel om een nieuw instapmodel, maar of die de zo vaak door Musk genoemde 25.000 dollar gaat kosten, betwijfelen we.

Natuurlijk wordt de CEO van Tesla ook door de realiteit ingehaald. De kostprijzen van zowel lonen als materialen zijn enorm gestegen en zullen de komende tijd nog verder stijgen. Het inflatiespook doet zijn voornemen om een elektrische auto van 25 mille op de markt te brengen, hoogstwaarschijnlijk de das om.

Musk liet een paar dagen geleden, tijdens de driemaandelijkse conference call met de investeerders, weten dat de ontwikkelingsafdeling van Tesla daadwerkelijk bezig is met het ontwerp van een nieuw, goedkoper instapmodel. Men is voor “de volgende generatie Tesla” bezig met de ontwikkeling van een nieuw platform dat geschikt moet zijn voor een elektrische auto, die kleiner en aanzienlijk goedkoper moet zijn dan het huidige instapmodel van Tesla.

Productiekosten maar de helft

De kostprijs van het nieuwe model moet volgens Musk de helft van de huidige modellen, kosten aldus Musk. Het zou de productieaantallen van alle andere Tesla-modellen samen moeten overtreffen. Nu heeft Musk het alleen over de kostprijs. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen of die nieuwe Tesla als hij in de showroom staat inderdaad de helft van die 50 mille zal gaan kosten. Wie weet vindt men de tijd rijp voor een iets hogere marge om onder anderen de investeringen uit het verleden terug te verdienen. Ook vermeldde Musk nog niets over het moment dat die nieuwe, betaalbare Tesla zal worden geïntroduceerd.

Toezeggingen, maar verder…

Wat dat betreft zijn de toezeggingen van de excentrieke miljonair, zelfs naar investeerders, nogal vaag en kun je er alle kanten mee op. Zo zitten de (toekomstige) klanten van Tesla al jaren te wachten op de daadwerkelijke levering van een aantal toegezegde modellen. De Semi, een elektrische truck, gaat eindelijk in productie maar de aantallen die de komende tijd van de band rollen zijn niet echt dat je van serieproductie kunt spreken.

De eveneens in 2017 toegezegde Tesla Roadster komt er ook nog steeds niet. We zijn inmiddels 5 jaar verder. Zijn uitspraak dat die Roadster door middel van optionele raketmotoren zou kunnen vliegen helpt dan ook niet echt. Ook van de Cybertruck, die alweer 3 jaar geleden werd geïntroduceerd en vorig jaar in productie zou gaan, is nog niets bekend.

Natuurlijk heeft Tesla het de afgelopen jaren ontzettend druk gehad met het op gang krijgen van de serieproductie van de volumemodellen Model 3 en Model Y. Maar laten we niet vergeten dat Tesla voor die aangekondigde modellen – met name voor de Cybertruck – al een enorm aantal reserveringen aanbetalingen binnen heeft en dat al die klanten voor hun geld nog steeds nog helemaal niets hebben gezien.

Realistisch?

Insiders vertelden aan persbureau Reuters dat ze verwachten dat binnenkort ook pre-orders voor dat nieuwe instapmodel gaat accepteren. Kun je nog van realiteitszin spreken om aanbetalingen voor een volgend model te accepteren, terwijl er nog steeds geen teken van leven is van de al jaren geleden geïntroduceerde modellen? We durven nu al te voorspellen dat de geïnteresseerden voor het nieuwe instapmodel waarschijnlijk ook weer jaren op hun auto moeten wachten.

Wat dat betreft doen de Chinese autofabrikanten het een stuk klantvriendelijk. Die ontwikkelen en introduceren een auto en sturen er vervolgens een scheepslading van naar Europa. Niets jaren wachten. Wie er nu eentje bestelt, kan over een paar weken rijden met zijn fonkelnieuwe elektrische auto. Weliswaar van Chinese makelij, en daar hangt natuurlijk wel een bijsmaakje aan. Niet wat de kwaliteit betreft, maar wel qua mensenrechten en dergelijke.

Tesla voert overigens via OTA-updates wel een aantal verbeteringen aan de huidige modellen door, waar we heel binnenkort op terugkomen. Bovenstaande afbeelding is overigens niet afkomstig van Tesla zelf, maar van tweedehands verkoopplatform The Clunker Junker, dat dit de Model 2 en de ‘eerste coupé van Tesla’ noemt.

Vorig artikelDe BYD Tang lijkt bijzonder ruim maar moet zich nog wel bewijzen
Volgend artikelLotus Eletre gelanceerd, met 600 kilometer bereik en 675 kW vermogen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in