BMW i7 xDrive60 – de eerste test

En dat is 7!

De 3, 5 en 7 Serie vormen bij BMW de basis van het concernfundament. Natuurlijk legt de 7 Serie het qua aantallen af tegen de 3 en de 5 Serie, desondanks verkocht BMW de afgelopen 45 jaar zo’n twee miljoen stuks van de grote sedan. Deze zevende generatie laat het succes alleen maar verder groeien, al was het maar omdat er nu ook een volledig elektrische versie van is. En daarmee kon e-Drivers.com als eerste Nederlandse automedium sturen.

In your face

We moesten er een stukje voor reizen, helemaal naar hét pensionado oord Palm Springs, in Californië. De plek waar de BMW i7 vermoedelijk flink wat populariteit zal genieten. De BMW 7 Serie is nou eenmaal een auto voor de enigszins gearriveerde ondernemer. De gemiddelde leeftijd van het koperspubliek in Amerika rond de 55 jaar ligt, net als in Europa.

In verkoopland nummer één van de 7 Serie, China, ligt de gemiddelde leeftijd beduidend lager, zo rond de 37 jaar. Liefst 45 procent van de 7 Serie verkopen neemt de Chinese consument voor zijn rekening.

BMW i7 xDrive60 front

Als je dat weet, snap je ook waarom de 7 Serie er uit ziet zoals ‘ie er uit ziet. In your face, allesbehalve bescheiden; de Chinezen houden niet zo van bescheiden vormgeving. En daarom levert BMW naar wens (12.499,- euro) de zevende generatie van de 7 Serie ook met duo-tone lak. Zwart tot aan de raamlijn, daarboven donkerrood bijvoorbeeld. Net wat je wenst, het kan allemaal. Er stonden diverse i7’s in deze kleurstelling in Palm Springs. Maar een beetje meer behouden specificatie kan ook; gewoon gespoten in een sympathieke beige metaallak. Vermoedelijk zullen we de i7 in Nederland vaker in deze spec zien, dan in two-tone lak. Het zijn keuzes.

Straks ook een M7

Zoals er later tijdens de lifecycle van de i7 ook gekozen kan worden, in aandrijflijnen. Er was nimmer een BMW M7, maar van de i7 volgt wel een M70. Een moddervette 660 pk sterke dik gestylde i7 met een meer dynamisch rijgedrag. Beetje in stijl met de iX M60. Ook zou er een achterwielaangedreven i7 op stapel staan, met een gunstigere actieradius.

Vooralsnog moeten we het doen met de i7 zoals we hem konden rijden in de omgeving van Palm Springs. De specs liegen er niet om; 544 pk, 745 Nm koppel en een rijbereik van zo’n 600 kilometer. Waarbij de engineers van BMW geen kans onbenut lieten om mij duidelijk te maken dat BMW er veel energie in steekt om de elektrische modellen een rijbereik te geven dat zo dicht mogelijk bij de wettelijke WLTP-waarde ligt. Tijdens de testrit van een dikke 200 kilometer, deels door de bergen, en stevig doorrijdend, scoorden we een verbruik van exact 20,0 kWh per 100 kilometer. Zonder meer een nette waarde, voor een 2715 kilo wegende auto.

BMW i7 xDrive60

Zwaar maar niet log

Hoe zwaar ook, die kilo’s voel je niet echt terug in het rijgedrag. Het blijft bijzonder dat BMW het toch maar telkens voor elkaar krijgt om zware auto’s van een relatief lichtvoetig rijgedrag te voorzien. Beter dan andere fabrikanten van dergelijke auto’s voor elkaar krijgen. Het extreem hoge comfortniveau van de Mercedes EQS haalt de i7 niet, maar dat is geenszins een negatieve constatering. De i7 maakt warempel echt indruk met zijn stille interieur, zijn geruisloze afrolcomfort, de geraffineerde karakteristiek van de luchtvering met anti-roll systeem, de soepelheid van de aandrijflijn en de sympathieke wijze hoe je het gaspedaal kunt manoeuvreren tussen acceleratie en regenereren.

En zeker zo indrukwekkend is het rijgedrag. Eenmaal rijdend in de i7 lijkt het alsof hij een kilo of vijfhonderd wagengewicht heeft afgeschud, en ‘verdwijnt’ er tevens een flink stuk van de afmetingen. De i7 is werkelijk een lel van een auto, 5,39 lang. Da’s veel langer dan de lange versie van de huidige 7 Serie, maar het voelt niet aan alsof je met één of andere verlengde limo on tour bent. Overigens zal BMW geen ander carrosserieformaat gaan leveren. Een 7 Serie van de zevende generatie meet altijd 5,39 meter, niks meer en niks minder.

BMW i7 xDrive60

Snelladen: ook met 400 volt snel genoeg

De laadspecs van de i7 liegen er niet om. Aan AC kan de BMW tot maximaal 22 kW laden, aan DC 195 kW. BMW vergrijpt zich niet aan het meer innovatieve 800 Volt-systeem, zoals Audi, Porsche, Hyundai en Kia wel doen. Met het 400 Volt-systeem kan de i7 xDrive60 meer dan uitstekende laadsnelheden behalen, klaarblijkelijk. Binnen tien minuten knalt er voor 180 kilometer aan energie in de i7, en in 35 minuten heb je de energie voor 355 kilometer rijbereik geladen. Interessant wel om te zien dat merken als Mercedes en BMW niet inzetten op van die extreem hoge laadsnelheden. Het gaat de Duitser meer om een goede constante; langdurig laden op een gemiddeld hoge laadsnelheid, niet kortstondig op een hoog piekvermogen.

Chauffeurslimo

Nu we de EQS toch genoemd hebben. Nog maar even een vergelijking: BMW ziet de 7 Serie en dus ook de i7 als echte chauffeurslimo, met de daarbij behorende hoeveelheid hoofdruimte achter. De engineers hebben het zich niet gemakkelijk gemaakt. Er zit een enorm transparant dak in de i7, bovendien kun je voor een milletje of vijf kiezen voor een 31 inch breed scherm dat net achter de voorstoelen uit de hemel openklapt waardoor de inzittenden op de achterbank zich in een theater wanen. Dat scherm heeft bevestigingen, kabels en voor de rolhoes die het overtollige zonlicht moet buitenhouden geldt hetzelfde. Wat helpt, is dat de cassette waarin de hoes in opgerolde toestand zich bevindt, net boven de voorraamstijl verwerkt.

Een leuke gimmick is de mogelijkheid om de deuren elektrisch volledig te openen en te sluiten. Middels de afstand bediening of door op de juiste knop in het interieur te drukken. De achter passagiers beschikken aan beide kanten over een ruim scherm waar van alles en nog wat op valt te bedienen. Naar wens kun je de rechtervoorstoel bijna in het dashboard laten verdwijnen, zodat een zee aan ruimte ontstaat. Vervolgens maak je van de business class seat een soort lange ligstoel, voetjes op de steun die uit de onderzijde van de weg geklapte voorstoel komt, en het genieten kan starten. Kwestie van een goeie film op het enorme scherm kiezen, en een opdracht aan je chauffeur geven.

Voorlopig duurder dan de EQS

Het leven is mooi, zeker als het zich afspeelt in een BMW i7. Dat vraagt wel een investering van 141.810,- euro. En daarmee is de i7 flink duurder dan het instapmodel van de Mercedes EQS. De EQS 450+ Business Line kost 109.090,- euro. Maar let op, deze heeft dik 200 pk minder, is lang niet zo uitgebreid uitgerust en heeft geen vierwielaandrijving. Een ongeveer even sterke EQS 580 4Matic kost 173.815,- euro. Later in de levenscyclus van de i7 komt BMW met een minder kostbare variant, eveneens met achterwielaandrijving, een lager vermogen en een minder grote accu (102 kWh effectief).

Tekst: Werner Budding

 

Vorig artikelDit kost de ‘net even anders’ Citroën ë-C4 X
Volgend artikelVredestein Quatrac Pro EV: de eerste All Season band voor EV’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in