Onder de loep: de Hankook iON, een specifiek voor EV’s ontwikkelde autoband

Hankook Ventus ION banden voor elektrische auto's

Blijft vreemd: er rijden inmiddels zo’n tien miljoen elektrische auto’s in de wereld, maar een band die precies voor dat type auto is ontwikkeld ontbreekt. Of ontbrak, moeten we zeggen. De iON van Hankook heeft wel de specifieke kenmerken die horen bij een EV.

Geen compromis

Natuurlijk zijn er wel banden die een gunstige karakteristiek hebben voor elektrische auto’s. Maar dergelijke banden zijn altijd een compromis; ze passen onder EV’s als ook onder conventionele auto’s.

Het Koreaanse Hankook, leverancier van premium banden, (lees: de wat duurdere en vooral betere banden) is in het gat gedoken. Hetgeen economisch behoorlijk interessant is voor de bandenboer, want een mondiale markt van tien miljoen auto’s (300.000 in Nederland) biedt omzet. En de doelgroep neemt alleen maar in omvang toe.

Zomer- en winterbanden tot 22 inch

Eerst even iets over de maten. Hankook levert de iON in de inchmaten 18 tot en met 22. Kloek rubber dus, dat ook past onder je dikke Tesla. De iON komt op de markt met zowel zomer- als winterprofiel (iON evo en iON Winter) en ook als speciale band voor elektrische SUV’s, dan iON SUV genaamd.

Zoektocht naar meer efficiëntie

De doelstelling van de Koreaanse ontwikkelaars was duidelijk; de iON-band moest voor meer efficiëntie zorgen, dus een zo laag mogelijke rolweerstand hebben, wat dan weer een verbeterd rijbereik creëert. De zoektocht naar meer efficiëntie is zo ver gegaan dat zelfs de opdruk en het lettertype op de wang van de band is aangepast om een zo gering mogelijk hinder in de luchtweerstand te veroorzaken. Ook bij de vormgeving van het loopvlak is goed gekeken naar een gunstig resultaat inzake aerodynamica.

Stiller

Datzelfde loopvlak heeft een bepaalde vorm gekregen dat minder geluid produceert. Hankook noemt dat Integrated Sound Absorber. En het moet gezegd; we hebben geen wetenschappelijk geluidstest kunnen hanteren, maar de iON veroorzaakte onder de testauto’s die we konden rijden op de openbare weg in Oostenrijk als ook op een testbaan in het Zillertal bijzonder weinig geluid.

Aramide vezels

Om het hoge gewicht van elektrische auto’s goed te kunnen dragen, maar zeker ook om met de enorme hoeveelheid koppel van elektrische auto’s overweg te kunnen, heeft Hankook vezels van aramide toegepast. Deze vezels vind je ook terug in kogelwerende vesten en hebben een enorme ‘treksterkte’. Dit materiaal is dus gunstig in banden die onder zware en sterke auto’s zitten. Hankook is verder reuzetrots op het hoge gehalte natuurlijke olie in de rubbercompound. En da’s niet alleen een ‘sustainable-dingetje’, maar het zorgt ook voor een verlengde levensduur van de banden, wat ook duurzaam is.

Formule E

Dat Hankook de banden voor elektrische auto’s serieus neemt, bewijst de samenwerking met de Formula E-klasse. Hankook is vanaf nu de bandenleverancier voor deze klasse van elektrische monoposto raceauto’s. De eerste setjes van de iON-serie zijn momenteel onderweg van de fabriek naar de lokale afnemers.

Hankook Ventus ION winterbanden voor elektrische auto's

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelDe X-Bus krijgt een klein broertje
Volgend artikelPrijzen voor de Smart #1 bekend, en die vallen niet tegen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in