De X-Bus krijgt een klein broertje

X-Bus S

Vorig jaar presenteerde het in het Duitse Göttingen gevestigde bedrijf Electric Brands de X-Bus, een compacte elektrische bestelwagen met een geheel modulaire opbouw. Daardoor is een keur aan configuraties mogelijk. Op de IAA Transportation in Hannover presenteert men nu ook een kleinere variant, de X-Bus S.

Nog compacter

De X-Bus S is 74 centimeter korter dan de normale X-Bus, en is dus slechts 3,20 meter lang. Een ideaal busje voor bezorgers en dergelijke, die in drukke stedelijke gebieden met de normale bestelwagens amper uit de voeten kunnen. Volgens Electric Brands is de XBus S ontwikkeld voor leveringen op de ‘last mile’, mede door een ‘minimaal’ verbruik, compacte afmetingen en veel vervoerscapaciteit. Ondanks de compacte afmetingen bedraagt het laadvolume van de X-Bus S – uiteraard afhankelijk van de gekozen carrosserie – maximaal 1656 liter en mag hij een gewicht van maximaal 750 kilo laden.

Modulair

De XBus S is 3,20 meter lang, 1,43 meter breed en 1,73 meter hoog. Ook hier zien we de bekende, modulaire opbouw van de grotere X-Bus. Kopers kunnen dus kiezen uit verschillende carrosserievarianten zoals een gesloten opbouw, een gekoelde box of een flatbed alsmede verschillende accu- en aandrijfvarianten. Op de middellange termijn komen er twee chassisvarianten en negen modules. Kopers kunnen kiezen uit een elektronisch geregelde voorwiel-, achterwiel- of vierwielaandrijving.

X-Bus S

Accumodules

Het vast gemonteerde accupakket heeft een capaciteit van 8,4 kWh. Dit kun je – ook achteraf – uitbreiden met een uitwisselbare accumodule van 10 kWh. Met die pakketten, aangevuld met de energie van de geïntegreerde 6 m² aan zonnecellen, bedraagt de actieradius ongeveer 120 kilometer. Dat is niet zo gek veel, maar daarbij moet je niet vergeten dat je die afstand in een drukke binnenstad nagenoeg nooit in een dag zult halen. “Tegelijkertijd is hij efficiënt, duurzaam en wendbaar”, aldus Electric Brands.

De kleine X-Bus S moet volgens Electric Brands over twee jaar, dus in 2024, in serieproductie gaan.

Vorig artikelPeugeot e-208 krijgt meer power en grotere actieradius
Volgend artikelOnder de loep: de Hankook iON, een specifiek voor EV’s ontwikkelde autoband

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in