Prijzen voor de Smart #1 bekend, en die vallen niet tegen

Smart #1

Wie wel eens op bijvoorbeeld Facebook rondneust, heeft wellicht onlangs de advertenties van de Smart #1 gespot. Dat was voor ons een teken dat de lancering van dit model nabij is. Nu Smart de eerste Europese prijzen van de #1 bekend maakt en je ook een productieplek kunt reserveren, is die lancering zelfs heel nabij.

Het is de hoogste tijd voor een overzichtje van de voornaamste specificaties, uitvoeringen en prijzen. Maar laten we eerst iets meer over de nieuwe Smart #1 vertellen. De naam is natuurlijk bekend, maar de auto die nu op de markt komt is afkomstig van een nieuwe joint venture van Mercedes en het Chinese Geely. Hierbij nam Mercedes het design voor zijn rekening en zal Geely de productie verzorgen. De Smart #1 moet een echte wereldauto worden en wordt ook in China aangeboden.

Smart #1

Veel groter dan eerdere Smart-modellen

Vergeleken met de eerdere modellen van Smart is de nieuwe Smart #1 een behoorlijk stuk groter. Om een indicatie te geven: hij is iets groter dan de Volkswagen ID.3. Ook een stukje duurder, er hangt immers nog steeds een ‘premium’ labeltje aan de Smart.

Geely bouwt de #1 op het bekende SEA-platform. De #1 is 4,27 meter lang, 1,85 meter breed en 1,64 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,75 m. Hij biedt ruimte aan vijf personen en heeft een bagageruimte van 313/323 liter. Daarnaast is er nog een bescheiden frunk onder de motorkap.

Specificaties

Standaard heeft de Smart #1 een 200 kW elektromotor die de achterwielen aandrijft en een 66 kWh accupakket, dat een WLTP actieradius van 420 tot 440 kilometer mogelijk moet maken.

De snelste versie heeft vierwielaandrijving en beschikt over een vermogen van 315 kW en een koppel van 543 Nm. Deze kan 3,9 seconden naar de 100 km/u sprinten en heeft een actieradius van 400 kilometer. De topsnelheid bedraagt 180 km/u. De Smart #1 kan ook met een trekhaak worden uitgevoerd, het trekvermogen bedraagt een keurige 1.600 kilo.

Je kunt het accupakket aan de DC-snellader opladen met een snelheid van 150 kW. Opmerkelijk is de hoge AC-laadsnelheid van 22 kW bij de duurdere uitvoeringen. Het basismodel moet het helaas doen met 7,4 kW 1-fase.

Uitvoeringen en prijzen

In Nederland – en waarschijnlijk de meeste Europese landen – zal de Smart #1 in vier uitvoeringen worden aangeboden. Het basismodel van de Smart #1 is de Pro+. Daarboven kun je kiezen voor de Premium en de razendsnelle Brabus. Daarnaast is er – zoals tegenwoordig gebruikelijk is – een introductieversie met de naam Launch Edition. Deze zal in een beperkte oplage worden gemaakt.

En dan nu de prijzen:

Smart #1 Pro+ € 41.395
Smart #1 Premium € 44.895
Smart #1 Brabus € 48.895
Smart #1 Launch Edition € 46.195

Pre-orders

In oktober begint Smart met de voorverkoop in de meeste Europese landen. Smart zegt dat de eerste auto’s begin 2023 aan klanten worden geleverd. Dat zal hoogstwaarschijnlijk uitsluitend de Launch Edition betreffen. Dan kunnen ook klanten in de landen met rechtsgestuurde auto’s hun #1 bestellen. In China is men sinds een paar dagen geleden trouwens al begonnen met de eerste leveringen.

Dirk Adelmann, CEO van Smart Europe: “De aanstaande start van de pre-orders markeert ook de lancering van onze directe verkoopaanpak. Nu kunnen onze klanten de #1 uitvoering kiezen die het best bij hun behoeften past en zelf beslissen in welke vorm ze het voertuig willen bezitten of gebruiken. Met deze flexibiliteit willen we niet alleen onze industrie vooruit helpen, maar vooral het dagelijks leven van onze klanten op een positieve en duurzame manier vormgeven.”

Smart #1

Vorig artikelOnder de loep: de Hankook iON, een specifiek voor EV’s ontwikkelde autoband
Volgend artikelNu ook een bestelauto-editie van het EV Jaarboek

1 REACTIE

  1. Ik verwacht dat het een goed alternatief gaat zijn voor de Kia Soul, die weer een paar duizend Euro duurder is geworden en onder andere qua ADAS een beetje achterhaald is.
    Door de nieuwe verkoop methode wordt de mogelijkheid tot onderhandelen waarschijnlijk ook begraven en ik weet nog niet of dat voor de particuliere koper een vooruitgang zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in