Volvo Trucks opent eerste accufabriek in België

Volvo Trucks opent accufabriek

Volvo Trucks opent binnen afzienbare tijd deuren van haar eerste accufabriek in België. Deze fabriek komt in Gent te staan en zal uitsluitend Samsung SDI accu’s assembleren voor de nieuwe elektrische vrachtwagens van Volvo Trucks.

Investering van 17 miljoen

Het merk investeert maar liefst 17 miljoen euro in een nieuwe, 3,600m² grote productielocatie in Gent. Wanneer de fabriek zijn deuren opent is vooralsnog onduidelijk. Omdat men over ‘openen’ en niet over ‘bouwen’ spreekt mogen we ervan uitgaan dat dit op korte termijn zal. Ook weten we dat er uitsluitend accumodules van Samsung SDI zullen worden geassembleerd. Samsung en Volvo Trucks werken al langer samen en ontwikkelden bijvoorbeeld accucellen voor gebruik in elektrische Volvo vrachtwagens. Deze worden momenteel alleen in Hongarije geproduceerd, maar in de nabije toekomst dus ook in België. De nieuwe accufabriek moet jaarlijks zo’n 30.000 accupakketten assembleren.

Elektrische ambities

Met de opening van een nieuwe accufabriek zet Volvo Motors wederom een stap in de, naar onze mening, juiste richting. Het merk streeft ernaar om tegen 2030 maar liefst 50% van haar aanbod te hebben geëlektrificeerd en in 2040 volledig CO2-neutraal te zijn.

Roger Alm, president van Volvo Trucks: ”Deze investering toont onze sterke toewijding voor de elektrificatie van het vrachtwagenvervoer. Tegen 2030 zal ten minste 50% van alle vrachtwagens die we [Volvo Trucks, red.] wereldwijd verkopen elektrisch zijn en tegen 2040 zullen we een neutraal bedrijf zijn.”

Uiteraard heeft Alm het hier niet alleen over volledig elektrische trucks, maar ook over waterstof-elektrische voertuigen. Zo ging Volvo Trucks vorig jaar een samenwerking aan met Daimler Truck AG op gebied van waterstof.

Nieuwe elektrische vrachtwagens

In Q3 van dit jaar start de serieproductie van de nieuwe FH, FM en FMX-serie trucks van het van origine Zweedse merk. Deze zullen worden uitgerust met meerdere 90 kWh accu’s, met een maximum van maar liefst zes accupakketten — goed voor een accucapaciteit van maar liefst 540 kWh. Met de introductie van deze elektrische vrachtwagens breidt Volvo Motors haar programma uit naar zes wereldwijd verkrijgbare elektrische trucks

Waarschiijnlijk zal de fabriek al op korte termijn operationeel zijn, nog voordat de eerste elektrische FH, FM en FMX vrachtwagens van de band rollen. In die zin is de nieuwe productielocatie dan ook meer een lange termijninvestering.

Vorig artikelDe Opel Rocks-e getest – het antwoord op de populaire Biro
Volgend artikelVolgens IEA blijft verkoop elektrische auto’s sterk groeien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in