De Opel Rocks-e getest – het antwoord op de populaire Biro

Iedereen die wel eens in Amsterdam komt, zal het zijn opgevallen; de tweezits elektrische Biro is razend populair. Met de Rocks-e komt Opel met een guitig antwoord, dat bovendien de helft minder kost dan die Biro.

Voordelig

En daarmee is de Opel Rocks-e Nederlands voordeligste elektrische auto. Maar is het dan een volwaardige elektrische auto? Nee, zeker niet. Een beetje elektrische auto komt al gauw zo’n 300 kilometer ver op een volle accu. De Rocks-e, feitelijk hetzelfde concept als de Citroen Ami, haalt op een volledig vol geladen batterijpakket maximaal zo’n 75 kilometer. En dat zegt meteen alles over deze elektrische Opel. Deze schaf je niet aan als je dagelijkse mobiliteitsbehoefte zich in Nederland afspeelt. Een stadsmobiel, dat is wat de Rocks-e is. Niet meer, en zeker niet minder.

Overdwars parkeren

Want met zijn lengte van 2,41 meter vind je gemakkelijker een parkeerplek dan met een conventionele auto. Hoewel de Rocks-e ook een antwoord is op de voornamelijk in Amsterdam razend populaire Biro. Die Biro meet 1,74 meter aan lengte, en kun je dus gemakkelijk in dwarsrichting op een parkeerplek kwijt. Op die manier passen er zomaar twee Biro’s naast elkaar op één in lengte gesitueerde parkeerplaats langs de weg. Overigens mochten dergelijke ‘brommobielen’ langdurig ook op de stoep worden geparkeerd, maar daar heeft bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam een stokje voor gestoken.

Opel Rocks-e test

Interessant is wel dat parkeerbeheer in Amsterdam een specifiek beleid voor dit soort autootjes heeft ontwikkeld, als deze althans elektrisch zijn. Tegen een gereduceerd tarief van iets meer dan 200 euro per half jaar mag je de 45 km/h wagentjes op elke parkeerplek stallen, zonder dat je daar additionele parkeerkosten voor betaalt.

Ook voor bezorgers

Dat parkeren verloopt bijzonder eenvoudig, simpelweg omdat de Rocks-e een draaicirkel heeft van iets meer dan zeven meter. Keren op de weg is een fluitje van een cent. Wel stuurt de Opel op lage snelheid vrij zwaar. Er zit dan ook geen stuurbekrachtiging op. En er zit meer niet op, onder het motto ‘wat er niet op zit hoeft ook niet ontwikkeld te worden’, en dus is de prijs van de Rocks-e laag. De basisversie kost 8499,- euro.

Voor de pizzabezorgers onder ons biedt Opel een Rocks-e Kargo aan. In die versie ontbreekt de passagiersstoel. Daarvoor in de plaats is een kunststof box gemonteerd waarin allerlei spullen kunnen worden opgeborgen. De prijs van de Kargo bedraagt 7399,- exclusief BTW.

Opel Rocks-e

Geen luxe

Er ontbreken dus zaken die gangbaar zijn op een echte auto. Er zitten geen airbags in de Rocks-e, evenmin een ABS-remsysteem of een stabiliteitssysteem. De zijramen kun je handmatig omklappen; op dezelfde manier als bij een Citroen 2CV. Er is een USB-poort aanwezig, echter is dit geen USB-C. Een achterklep ontbreek. Bagage kun je kwijt op of vóór de bestuurderstoel, of in een compacte ruimte achter de twee stoelen. Een binnenspiegel tref je niet aan in de Rocks-e. Als je wilt weten wat er achter je gebeurt, moet je gewoon even je hoofd omdraaien. Optioneel levert Opel een JBL-speaker, die precies past in een daarvoor gemaakte uitsparing op het dashboard. De muziek die je erop kunt afspelen moet van je telefoon komen. Je zit niet bepaald werelds op de stoeltjes in de Opel. Nou is dat eigenlijk altijd het geval in brommobielen. In dergelijke vervoermiddelen is nou eenmaal onvoldoende plek om volwaardige autostoelen te monteren. Maar goed, het is natuurlijk ook weer niet zo dat je lange ritten maakt in de Rocks-e. Bovendien ziet Opel de tweezitter als alternatief voor het openbaar vervoer. En in dat openbaar zit je tenslotte ook niet op volwaardige autostoelen.

Opel Rocks-e stadsauto elektrisch getest

Guitig wagentje

Met zijn 5,5 kWh accu kom je zo’n 75 kilometer ver. Tijdens de rit door Amsterdam liep de digitale actieradiusmeter evenredig naar beneden met de kilometerteller. Het lijkt er dan ook op dat de opgegeven waarde voor de Rocks-e heel realistisch is. Hoewel de Opel redelijk hard geveerd is, ontstaat er al snel een glimlach op je gezicht als je onderweg bent. Dat heeft wellicht ook wat te maken met de hoeveel bekijks die we scoorden. Het lijkt wel alsof iedereen de Rocks-e een guitig wagentje vindt. Als je ermee door de PC Hooftstraat tuft, scoor je in elk geval meer sympathie dan in de gemiddelde SUV. Zijn topsnelheid is vastgelegd op 45 km/h, hetgeen een wettelijke waarde is. Om als brommobiel door het leven te gaan, mag de Rocks-e niet harden kunnen dan 45 km/h. Het AM- of B-rijbewijs is verplicht om deze elektrische Opel te besturen.

Opel voor de Nederlandse markt

Zowel Citroen als Opel levert nu dus dit elektrische concept. Omdat Opel een populairder merk is in Nederland dan Citroen, heeft het management van de Stellantis groep, waartoe onder meer Opel, Citroen, Peugeot, Alfa Romeo en Fiat behoren, besloten de Rocks-e hier het alleenrecht te geven. Fiat gaat de brommobiel ook leveren, hoogstwaarschijnlijk onder de historisch naam Topolino. Vermoedelijk zal de Topolino niet naar Nederland komen. Maar het karretje onder Fiat-label kan het wel eens goed gaan doen in drukke Italiaanse steden als Rome, Turijn en Milaan.

Opel Rocks-e Amsterdam

Hip en wendbaar

De Rocks-e komt het best tot zijn recht in verstedelijkt gebied, met zijn compacte maten, wendbaarheid en hippe karakter. Door zijn geringe topsnelheid en beperkte rijbereik is het een echte brommobiel. Maar ook een brommobiel kan een alternatief voor een volwaardige auto zijn, zolang je er maar niet de stad mee uit hoeft. Inmiddels wonen 3,3 miljard mensen wereldwijd in verstedelijkte gebieden, en daar komen er dagelijks zo’n 180.000 bij. De vraag naar compacte, voordelige en uitstootvrije mobiliteit neemt daardoor telkens verder toe. En daar springt Opel nu dus handig op in.

Vorig artikelVerkoop Volkswagen ID.Buzz is begonnen, levering komend najaar
Volgend artikelVolvo Trucks opent eerste accufabriek in België

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in