woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsVolgens IEA blijft verkoop elektrische auto's sterk groeien

Volgens IEA blijft verkoop elektrische auto’s sterk groeien

Het zijn, ondanks het enorme tekort aan onderdelen en grondstoffen, goede tijden voor fabrikanten en verkopers van elektrische auto’s. Dit blijkt uit een publicatie van het International Energieagentschap (IEA), waaruit naar voren komt dat de EV-verkopen blijven stijgen.

Aanhoudende beleidssteun

Dat de markt voor elektrische voertuigen groeit is natuurlijk geen verrassing. Dit doet die namelijk al jaren. Dit jaar is de stijging echter vooral te danken aan de “aanhoudende beleidssteun” van nationale overheden. Regeringen wereldwijd stimuleren de aankoop van elektrische auto’s door middel van subsidieregelingen en fiscale voordelen. Dit doen ze in de hoop de CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee klimaatdoelstellingen te behalen.

Het IEA: “Aanhoudende beleidsondersteuning is een van de belangrijkste redenen geweest voor de sterke verkoop van elektrische auto’s op veel markten, waarbij de totale overheidsuitgaven aan subsidies en stimuleringsmaatregelen in 2021 zijn verdubbeld tot bijna 30 miljard dollar”.

Aanbod

Er is vraag genoeg, en gelukkig ook genoeg aanbod. Zo veel aanbod zelfs, dat het agentschap concludeert dat het de autofabrikanten zijn die het voortouw nemen op gebied van elektrificatie en duurzaamheid: “Een groeiend aantal landen heeft ambitieuze doelstellingen voor de elektrificatie van voertuigen in de komende decennia, en veel autofabrikanten hebben plannen om hun wagenpark te elektrificeren die verder gaan dan de beleidsdoelstellingen.”

Niet alleen de verkoop van EV’s is hierdoor de afgelopen 7 jaar explosief toegenomen, maar ook het aantal verkrijgbare elektrische auto’s. “In 2021 waren er wereldwijd vijf keer meer elektrische automodellen beschikbaar dan in 2015, en het aantal beschikbare modellen bereikte 450 tegen het einde van 2021”, aldus het IEA.

Wereldwijde groei

De explosieve groei van EV verkopen is wereldwijd. Zo groeide de verkopen in China, Europa en de Verenigde Staten. Ter illustratie: in Q1 van 2022 steeg het aantal wereldwijde verkopen naar een slordige 2 miljoen EV’s, een toename van maar liefst 75% ten opzichte van vorig jaar. En niet dat vorig jaar nou zo’n slecht jaar was. Integendeel: ook toen sneuvelde de records.

Een van de grootste groeimarkten is China. Daar verdrievoudigde (!) het aantal verkochte EV’s vorig jaar tot bijna 3,3 miljoen. Hiermee is China verantwoordelijk voor de afname van ongeveer de helft van alle elektrische auto’s wereldwijd.

Verdere groei verwacht

Het heeft er alle schijn van dat de stijging in de verkoop van elektrische auto’s zich de komende jaren onverminderd voort zal zetten. Ook in andere regio’s wordt namelijk groei verwacht. Het IEA verwacht bijvoorbeeld dat de EV-verkopen in Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië de komende jaren flink zullen toenemen: “De beloften om de uitstoot van broeikasgassen tot nul te beperken in landen zoals de VAE en Saoedi-Arabië zullen waarschijnlijk een positieve invloed hebben op het gebruik van EV’s.”

Voor de volledigheid: het IEA verstaat onder een ‘EV’ zowel een volledig elektrische auto (BEV) als een plugin hybride (PHEV).

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos