Vinfast VF8 – Huren of kopen, uit Vietnam

Vinfast VF8

Om met de Vinfast VF8 te rijden, moesten we een flink eind reizen, via Hanoi naar uiteindelijk een eiland voor de kust van de zuid-Vietnamese stad Na Trang.

Volledig over op elektrisch

De afgelopen jaren heeft het Vietnamese Vinfast, behorende bij de Vingroup kunnen oefenen in het bouwen van auto’s. In licentie werden de vorige generaties BMW 5 Serie en X5 gebouwd in de fabriek nabij Hanoi. Nu gaat het merk volledig over op elektrisch. Waar het overigens goede sier mee wil maken, ‘het eerste merk dat wereldwijd overstapt op het bouwen van EV’s’, zo stelt Vinfast dapper. Onderging Smart niet al eerder eenzelfde transformatie? Bovendien, de productie van de 5 Serie-Vinfast, met 2,0-liter viercilinder van General Motors is nog steeds gaande. Maar goed, rijden in de VF8.

VF8: stevig en solide

De auto voelt stevig aan, in de zin van degelijk gebouwd, met een nauwkeurig en solide aanvoelend onderstel. Ofschoon de wegen waar de test plaats had van een mooie, nieuwe laag asfalt waren voorzien, is van het hoge wagengewicht (heeft elke EV) weinig merkbaar in het rijgedrag.

Interieur van mooie materialen

Rijgeluiden blijven in hoge mate buiten het interieur. Dat interieur is netjes opgebouwd uit mooie materialen. Weliswaar functioneerden in de preproductie testauto lang niet alle knopjes, wat niet zo’n ramp is. De lay-out van het dashboard staat uiteraard wel vast. Met hoe kan het ook anders, een centraal, fors display, liggend gepositioneerd.

In tegenstelling tot Tesla kiest Vinfast wel voor een head-up display; achter het stuur is verder niets gepositioneerd dat je aandacht afleidt. De functies op het display zijn goed afleesbaar, de snelheid in het wisselen van de menu’s klopt ook. Je zit op goede stoelen, die niet reusachtig veel zijdelingse steun bieden. Net als bij sommige modellen van Maserati hebben de designers van Vinfast gekozen voor drukknoppen om de aandrijving aan te sturen, P, R, N en D. Werkt goed, maar met een kleine hendel aan het stuur of zo’n hendeltje in de middenconsole is weinig mis. Bovendien spaart dat ruimte, die bijvoorbeeld voor het inrichten van aflegvakjes kan worden gebruikt.

Twee aandrijfopties

Vinfast gaat de 4,75 m lange VF8 leveren met naar keus twee soorten aandrijflijnen, 82 kWh of 87 kWh accupakket. Opvallend is daarbij het geringe verschil in energiecapaciteit. Samsung zet de ene accu in elkaar, een Chinese leverancier de andere. Vermoedelijk heeft de keuze voor twee type accu’s te maken met beschikbaarheid.

Solid state in 2024

Het Taiwanese ProLogium Technology gaat in 2024 solid-state accu’s leveren aan Vinfast, dat daarmee de eerste autofabrikant zou kunnen zijn die EV’s levert met een dergelijk type accu. Afwachten dus. Vinfast levert de VF8 met naar keus 353 of 408 pk, met een actieradius van 400 tot 471 kilometer, afhankelijk van het type accu en type motor.

Kopen of huren

Overigens kun je de accu’s aanschaffen of huren. Verschil in prijs bij de basisversie van de VF8: 46.450,- euro voor de huurversie, tegen 62.700,- euro voor de VF8 met koopaccu. Da’s een prijsverschil van 16.250,- euro. De Fixed Package accuhuur heeft geen kilometerbeperking en kost maandelijks 120 euro voor de VF 8 en 150 euro voor de VF 9 (inclusief BTW). Echt een prijspakker is de VF8 met koopaccu niet. Voor hetzelfde bedrag schaf je een Tesla Model Y Long Range aan, een dik uitgevoerde Audi Q4 e-tron, een puike Hyundai Ioniq 5 of een Kia EV6. Nogal concurrentie dus voor een nieuw merk, uit Vietnam. Vooralsnog lijken de garantievoorwaarden meer dan goed, met tien jaar of 200.000 kilometer. Deze zijn overdraagbaar, gelukkig, want er zijn maar weinig mensen die tien jaar in eenzelfde auto rijden.

VF9: begerenswaardig

Opvallend is dat Vinfast gekozen heeft voor een afwijkend design tussen de VF8 en de later te lanceren 5,12 meter lange VF9. De VF8 oogt ronder, schuin van achteren een beetje lijkend op een Porsche Cayenne, van voren zijn Laurens van de Acker-achtige (Renault) trekken zichtbaar. Maar het geheel komt uitgebalanceerd over, in overeenstemming met elkaar. De hieronder afgebeelde VF9 heeft een volstrekt andere designtaal; eveneens getekend door de mannen van het Italiaanse designhuis Pininfarina.

De combinatie van een hoekige vormgeving en serieuze afmetingen maken de VF9 bijzonder begerenswaardig. Een frappant designelement is de luchtinlaat in de neus, die doorloopt tot in de motorkap. Alle modellen van Vinfast hebben brede lichtunits, zowel vóór als achter. Dit creëert herkenning. Te meer omdat elektrische auto’s nauwelijks luchtinlaten in de neus hebben, dus vaak geen herkenbare grill. Vandaar dat Pininfarina gekozen heeft voor relatief opvallende lichtunits.

Nog dit jaar in Europa

De eerste 5000 exemplaren van de VF8 zouden dit jaar nog Europa moeten bereiken. Maar gezien de langzame doorloopsnelheid in de Vinfast-fabriek, de preproductie-staat van de auto’s en het gebrek aan outlets in de verkooplanden, lijkt dat haast onhaalbaar. Afwachten dus. Net als dat het afwachten is of de VF8 succesvol zal zijn. De prijs is beslist niet scherp, hetgeen je wel zou verwachten van een auto uit een lagelonenland. De VF8 moet het hebben van zijn fijn afgestemde onderstel, nette prestaties en de mogelijkheid om de accu te huren. Iets dat de concurrentie niet aanbiedt.

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelSkoda Enyaq is verkozen tot Zakenauto van het Jaar
Volgend artikelIs de Maserati GranTurismo Folgore de eerste echte Porsche Taycan-rivaal?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in