Is de Maserati GranTurismo Folgore de eerste echte Porsche Taycan-rivaal?

Elektrische Maserati GranTurismo Folgore

Kopers van de nieuwe Maserati GranTurismo kunnen kiezen uit drie motorvarianten, en de krachtigste daarvan is volledig elektrisch. Dat komt mooi uit, dan kunnen we de overige twee varianten meteen vergeten. De toekomst is immers elektrisch, of je nu wilt of niet.

De wereld heeft de afgelopen tijd al heel wat spyshots en andere teasers van de Maserati GranTurismo mogen aanschouwen. Concrete informatie en complete beelden ontbraken tot dusver. Maar die zijn er, nu Maserati eindelijk deze langverwachte tweede generatie van de GranTurismo heeft onthuld, uiteraard wél. We zullen nog een keer vermelden dat de tweede generatie van deze Italiaanse supersportauto in drie versies verkrijgbaar zal zijn. De Modena en Trofeo hebben een verbrandingsmotor van 490 respectievelijk 550 pk. Wie het nieuws over elektrische auto’s bij heeft gehouden zal van zo’n aantal pk’s niet wakker liggen.

Het wordt pas interessant bij de Folgore. Dat is de volledig elektrische variant en die heeft 560 kW oftewel 761 pk onder de motorkap. Deze variant onderscheidt zich niet alleen door zijn vermogen en het behoorlijk indrukwekkende koppel van 1.350 Nm. Hij heeft als enige van de drie varianten een gesloten voorbumper en uiteraard ontbreken ook de uitlaatpijpen.

Elektrische Maserati GranTurismo Folgore

Drie motoren

Maserati heeft niets verteld over het platform van de auto. Hij heeft een lichtgewicht constructie met materialen als aluminium en magnesium en staal met hoge sterkte. Ook heeft hij een nieuwe elektrisch-elektronische architectuur en uitgebreid besturingssysteem met de naam Vehicle Domain Control Module (VDCM), en dat is het qua informatie.

Wat we ook weten is dat de Maserati GranTurismo Folgore drie elektromotoren heeft. Een daarvan drijft de voorwielen aan, de andere twee de achterwielen. Samen kunnen die motoren maar liefst 900 kW leveren. Het systeemvermogen wordt echter begrensd door het vermogen dat de accu af kan geven, en dat is die eerder vermelde 560 kW. Daarmee haalt hij een topsnelheid van 320 km/u terwijl de acceleratie van 0 naar 100 km/u – ondanks het vrij forse gewicht van 2.260 kilo – in slechts 2,7 seconden gaat. De sprint naar 200 km/u gaat overigens in 8,8 seconden. Voor een optimale tractie maken de twee achterste motoren torque vectoring mogelijk. Het koppel kan vrij worden verdeeld over de twee achterwielen.

Taycan-rivaal

Het accupakket heeft een netto capaciteit van 83 kWh. Het accupakket heeft een zogenaamde T-vormige opstelling. Daardoor konden de stoelen van de GranTurismo laag worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de Maserati GranTurismo slechts 1,35 meter hoog is. Daarmee is hij vier centimeter lager dan die van de Porsche Taycan. In lengte zijn de twee rivalen allebei 4,96 meter. Maserati vermeldt nog niets over de actieradius. Aangezien de accucapaciteit en het systeemvermogen vergelijkbaar zijn met dat van de Porsche Taycan, schatten we de WLTP-actieradius op ongeveer 450 kilometer. Net als de Taycan werkt de GranTurismo op 800 volt. Dat betekent dat er (bij die spanning) een DC-laadsnelheid van maximaal 270 kW mogelijk is.

Nu is het toch tijd voor wat meer plaatjes. Die ontbreken helaas nog van het interieur. Dat bevat volgens Maserati een 8,8-inch “comfort display”, een 12,3-inch touchscreen en een optionele head-up display terwijl de buitenspiegels zijn vervangen door camera’s en displays. De foto’s tonen vreemd genoeg nog wel buitenspiegels.

Vorig artikelVinfast VF8 – Huren of kopen, uit Vietnam
Volgend artikelCitroën Oli [all-ë]: innovatieve bouwwijze drukt de prijs én het gewicht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in