Vier elektrische DAF-trucks ingezet als vuilniswagen

DAF Trucks elektrische vuilniswagen

Een klant van DAF Trucks is sinds begin deze maand de CF Hybrid aan het testen. Maar de Nederlandse vrachtwagenfabrikant heeft onlangs ook de CF Electric geleverd, een volledig elektrische vrachtwagen. Vier van deze elektrische 6×2 trucks worden in Zwolle en omgeving als vuilniswagen ingezet.

Elektrificatie

DAF Trucks is al een paar jaar met elektrificatie bezig. Zo test DAF de CF Electric 4×2 trekkers al sinds 2018 voor stedelijk distributie bij enkele Nederlandse en Duitse transportbedrijven en supermarktketens. Ondertussen is DAF in Nederland, België en Duitsland ook voorzichtig gestart met de verkoop van elektrische trucks.

DAF CF Electric 6×2

Daarnaast worden nu dus vier elektrische 6×2 trucks in de praktijk getest als vuilniswagen. De vier elektrische vuilniswagens zijn in gebruik bij het Zwolse afvalverwerkingsbedrijf ROVA. De drie-assige modellen bieden een hoog laadvermogen met een bruto voertuiggewicht tot 28 ton. Ze hebben volgens de fabrikant een “uitstekende wendbaarheid” met een gestuurde naloopas. Dit is een groot voordeel in stedelijke gebieden met smalle straten. Net als bij de CF-elektrische trekker heeft de elektrische aandrijflijn een vermogen van 210 kW en een koppel van 2000 Nm. De energie voor de aandrijflijn is afkomstig van een 170 kWh accupakket. Naast een volledig elektrische aandrijflijn werkt ook de laadbak op elektriciteit.

Een concrete specificatie voor het bereik geeft DAF niet op maar deze is naar eigen zeggen voldoende voor de gebruikelijke ophaalroutes. De vuilniswagens keren normaal gesproken om de paar uur naar het depot terug om te lossen. Gedurende deze tijd kan de DAF CF Electric de accu binnen 30 minuten tot 80 procent van de capaciteit opladen.

Vorig artikelDe eindeloze ambities van Evergrande
Volgend artikelOnderzoek wijst uit: elektrisch rijden verlaagt wel degelijk de CO2-uitstoot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in