Faraday Future FF91 - dochterbedrijf Evergrande

De eindeloze ambities van Evergrande

Het Chinese concern Evergrande is eigendom van de op twee na rijkste man van China. Hij wil van Evergrande een toonaangevende fabrikant van elektrische auto’s maken en investeert miljarden. Maar tot nu toe heeft Evergrande nog niets concreets kunnen laten zien. Het is de vraag of dit ooit nog gaat gebeuren.

Vastgoed

Xu en Evergrande hebben grote successen geboekt met vastgoedtransacties. Die hebben de ondernemer veel geld en goede contacten in China opgeleverd. Volgens het Duitse Manager Magazin is de oprichter van het bedrijf en miljardair Xu Jiayin serieus met zijn plannen bezig. Maar de 61-jarige ondernemer heeft geen ervaring met de productie van auto’s.

Partnerschappen

Xu koopt de nodige knowhow op via partnerschappen. Zo heeft hij de hulp ingeroepen van het Duitse Hofer Powertrain. Samen hebben ze een joint venture opgericht voor de bouw van elektrische aandrijflijnen. Ook heeft Evergrande een elektrisch platform betrokken van het Duitse bedrijf Benteler. Daarnaast zijn ook het Oostenrijkse Magna Steyr en FEV en Edag als contractleverancier en partners aangetrokken en helpt de Oostenrijkse motorspecialist AVL bij de advisering.

Miljoen auto’s per jaar

Met die partnerschappen wil Xu van Evergrande binnen vijf jaar de “grootste en sterkste” leverancier van elektrische auto’s ter wereld maken. Xu streeft naar een verkoop van een miljoen voertuigen per jaar. Vorig jaar investeerde Evergrande het equivalent van bijna drie miljard euro om voet aan de grond te zetten in de auto-industrie. Dit jaar wordt er nog eens twee miljard geïnvesteerd.

Investeringen

Evergrande heeft via een dochteronderneming geïnvesteerd in verschillende bedrijven in de automobielindustrie die zich bezighouden met e-mobiliteit. Onder hen zijn bekende namen als Faraday Future en het Zweedse NEVS. Faraday Future heeft op financieel gebied nog wat recht te zetten en ook geen enkele elektrische productieauto op de weg. Wel zou eind dit jaar de hierboven afgebeelde FF91 in productie moeten gaan. Saab’s opvolger National Electric Vehicle Sweden (NEVS) is misschien veelbelovender. Maar dit is puur een productiebedrijf – wat als het goed is de Sion van Sono Motors gaat bouwen – en geenszins een “technologische leider”.

“Gekste autoproject ter wereld”

En zo komt het dat Evergrande al fabrieken heeft om auto’s te bouwen, maar nog geen enkel model heeft om dat klaar is om te produceren. Maar Xu zegt – “gewapend is met toekomstige technologie” – dat hij er vertrouwen in heeft. Een van de deelnemers vindt het volgens Manager Magazin echter “het gekste autoproject ter wereld”. Er zijn verschillende bekende oud-ontwerpers van Nissan en BMW betrokken bij de ontwikkeling van de 15 auto’s, van middenklasse tot luxemodel.

“Niets past bij elkaar”

De betrokkenen klagen over het regelmatig wisselen van contactpersonen met slechte Engelse vaardigheden – en over het feit dat technisch gezien “niets bij elkaar past”. Bovendien zijn de ontwikkelingskosten te laag vastgesteld en ontbreekt het aan een coherente merkstrategie. De ingenieurs die aan de automobielplannen van Xu werken, zeggen dan ook dat het project “wordt gedreven door grootheidswaanzin”.

Valt de droom in duigen?

De situatie op de Chinese automarkt ziet er momenteel helaas een stuk minder rooskleurig uit dan een paar jaar geleden, toen Xu met zijn plannen begon. De Chinese regering gaat de subsidie op elektrische auto’s afbouwen en de coronacrisis gooit uiteraard ook het nodige roet in het eten. Het valt daardoor nog te bezien hoe het verder gaat met Xu’s autodroom. Volgens Manager Magazin heeft Evergrande hoge schulden die binnenkort voor een groot deel moeten worden terugbetaald.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven