Toyota toont voorproefje van compacte, elektrische SUV

Toyota bZ Compact SUV Concept

Toyota’s topman Akio Toyoda presenteerde vorig jaar december een studiemodel genaamd bZ Compact SUV. Deze week toonde Toyota op de Los Angeles Auto Show een volgend voorproefje van de toekomstige compacte elektrische SUV. Deze bZ Compact SUV Concept lijkt al wat verder te zijn geëvolueerd tot een productieversie.

Zusje van de bZ4X

Dat de Toyota bZ Compact SUV Concept een sportieve en elegante uitstraling heeft, valt niet te ontkennen. Dat het een soort van zustervoertuig van de huidige bZ4X is, is ook duidelijk. De relatie tussen de bZ Compact SUV Concept en de in serie geproduceerde bZ4X ligt voor de hand: Het front is duidelijk vormgegeven volgens Toyota’s nieuwe designtaal. Ook de achterkant heeft ongeveer dezelfde vorm.

Toyota bZ Compact SUV Concept

Maar de voorkant van de conceptauto ziet er wat futuristischer en aerodynamischer uit dan de bZ4X. De conceptauto heeft ook een wat minimalistischer design, dat uiteraard ‘op zijn Japans’ wordt gecombineerd met futuristische elementen. Hij heeft korte overhangen en de ver in de hoeken geplaatste wielen, die het voertuig behoorlijk dynamisch doen ogen. Al met al oogt hij net wat harmonieuzer en aantrekkelijker dan de bZ4X.

Minimalistisch interieur

Toyota zet die minimalistische benadering door in het interieur, dat een hoogwaardige indruk geeft. Het ziet er net zo futuristisch uit als de buitenkant, met een bijna rechthoekig stuurwiel en twee grote, gebogen displays. Op de zwevende middenconsole zien we een joystick-achtig element dat de rijmodi moet activeren. Volgens Toyota combineert de bZ Compact SUV Concept geavanceerde technologieën, duurzame materialen en dynamische prestaties. De stoelen zijn bijvoorbeeld van plantaardige en gerecyclede materialen, om de “Beyond Zero”-claim van Toyota te symboliseren.

De bZ Compact SUV Concept krijgt naar verluidt een persoonlijke assistent met de naam Yui die niet alleen op de wensen of bevelen van de bestuurder reageert, maar ook op die van de andere passagier.

Toyota bZ Compact SUV Concept

Specificaties

De Japanse fabrikant heeft foto’s van het exterieur en interieur gepubliceerd, maar nog geen details over de techniek gegeven. Maar we kunnen natuurlijk wel even kijken naar de specificaties van de bZ4X. Als we uitgaan van vergelijkbare aandrijflijnen en accupakketten dan zou deze compactere SUV voorwiel- en vierwielaandrijving krijgen. Qua vermogen moet je denken aan 150 tot 300 kW, afhankelijk van de gekozen aandrijvingsvariant. Als de auto het 71 kWh accupakket van de bZ4X krijgt dan zal de actieradius ergens rond de 500 kilometer liggen. Toyota zegt dat er in december meer informatie over het nieuwe model wordt vrijgegeven.

Vorig artikelInfineon Technologies ontwikkelt samen met REE Automotive nieuwe duurzame mobiliteitsoplossingen
Volgend artikelBYD in minder dan 6 maanden van 2 naar 3 miljoen EV’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in