Tesla start serieproductie Semi, eerste voertuigen in december afgeleverd

Tesla Semi truck in productie

Na personenauto’s is Tesla nu ook fabrikant van elektrische bedrijfswagens. Vannacht kondigde Elon Musk op Twitter namelijk aan dat de serieproductie van de Semi-truck is begonnen. Eindelijk, want de plannen voor de Semi liggen al sinds 2017 op tafel en de productie zou eigenlijk al in 2019 starten.

Eerste voertuigen gaan naar Pepsi

Elon Musk zegt dat de eerste klantenvoertuigen op 1 december worden afgeleverd. Hoeveel dat er zijn, is onduidelijk. De gelukkige – laten we daar maar van uitgaan – klant is Pepsi, dat vijf jaar geleden al aankondigde dat het 100 Semi’s zou bestellen. Pepsi krijgt de beschikking over de ‘Long Range’ variant. Die heeft een extra groot accupakket dat een actieradius van zo’n 800 kilometer mogelijk moet maken.

Gissen naar specificaties

Behalve het bovenstaande, de tweet van Musk en het feit dat het een ‘class 8-truck betreft is er nog bar weinig bekend over de Semi. Zo weten we nog niets specifieks over de aandrijflijnenconfiguratie, het fysieke laadvermogen en de DC-laadsnelheid. Het opladen tot 70% zou ongeveer een half uur duren. Maar hier en daar wordt beweerd dat Tesla naar een 800- of zelfs 900-volt systeem is overgestapt om de laadsnelheid te verhogen. Ook daar is niets concreets van bekend.

Waarschijnlijk kan de Tesla Semi in ongeveer 20 seconden van 0 tot 100 km/u accelereren. Hij zal worden aangeboden met accupakketten die hem een bereik van ongeveer 480 of 800 kilometer geven. De Semi, die drie onafhankelijke motoren heeft, verbruikt naar verwachting minder dan 2 kWh per mijl (1,61 km), bij volledige belading.

Tesla Semi truck in productie

De bestuurder beschikt over een ruime cabine met slaapcabine en een centrale stoel, die wordt geflankeerd door twee grote touchscreens. Voor de veiligheid zijn verschillende camera’s geïnstalleerd voor zicht rondom. Net als bij zijn personenautomodellen vertrouwt Tesla ook op geavanceerde rijhulpsystemen met zelfsturende functionaliteit.

Verder zou de Tesla Semi een vanafprijs van waarschijnlijk zo’n 180.000 dollar krijgen. Tesla belooft dat de Semi naast de krachtige, emissievrije en efficiënte aandrijving vooral aanzienlijk lagere exploitatiekosten heeft.

Productiecapaciteit

Het feit dat Tesla nu pas kan beginnen met de serieproductie van de Semi heeft hoofdzakelijk te maken met productiecapaciteit. Wat dat betreft is Tesla nog steeds een startup. De Amerikaanse autofabrikant moest de afgelopen jaren alle zeilen bijzetten om de productie van de personenwagens op te starten en op te schalen. Tesla heeft om de productiecapaciteit te vergroten de afgelopen jaren meerdere ‘Gigafactories’ gebouwd.

Tesla Semi truck in productie

Daarnaast was men ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe ‘standaard’ accucel, de 4680. Die wil Tesla in principe zelf gaan bouwen. Maar ook daarvoor heeft het Amerikaanse bedrijf voorlopig niet voldoende productiecapaciteit, zodat men deze accucellen bij verschillende leveranciers inkoopt.

Tesla heeft nog steeds niet bekendgemaakt dat de geplande productielijn in de nieuwe Gigafactory in Texas in bedrijf is. Daarom zou het heel goed kunnen dat de voertuigen voor Pepsi nog steeds in de proeffabriek in Nevada worden gebouwd. Daar heeft Tesla in een nieuw gebouw bij Gigafactory 1 een kleine productielijn voor de Semi opgezet. Volgens het Amerikaanse magazine Electrek kan men daar vijf voertuigen per week bouwen.

Drie jaar vertraging

Dan zou het dus nog meer dan een half jaar kunnen duren voordat Pepsi over alle bestelde voertuigen kan beschikken. Daar zal men er met smart op wachten. Oorspronkelijk zou de productie van de Tesla Semi namelijk al in 2019 beginnen. Pepsi had daar op geanticipeerd en toen al vier Megachargers op een fabrieksterrein in Californië laten installeren.

Vorig artikelHonda onthult de Prologue SUV
Volgend artikelDe auto’s van Nio zijn nu officieel ook in Nederland verkrijgbaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in