Tesla Model 3 Performance: één van de leukste elektrische auto’s op de markt

Met een indrukwekkend vermogen van 533 pk, een koppel van 660 Nm en een bliksemsnelle acceleratie van 0 tot 100 km/u in slechts 3,3 seconden, blijft het rijden in de Tesla Model 3 Performance een verslavende ervaring, zelfs na verloop van tijd. Dat opwindende gevoel wanneer je het gaspedaal diep intrapt, hebben we gedurende drie maanden mogen ervaren. We hebben nog niet eerder zo’n lange tijd doorgebracht in de Performance-versie van het basismodel van Tesla als duurtest bij e-Drivers.com. Ons doel was eigenlijk heel simpel: Is de Performance zijn meerprijs waard?

Om maar direct deze vraag te beantwoorden: Ja! Absoluut zelfs. Elke Tesla Model 3 biedt al een plezierige rijervaring. En met een royale actieradius, een doordacht dashboard, indrukwekkende efficiëntie in stroomverbruik en hoge veiligheidsbeoordelingen is de Model 3 een verstandige keuze. De uitstekende wegligging en sportieve prestaties maken de Model 3 compleet. En hier is waar de Tesla Model 3 Performance echt in uitblinkt. Want het draait immers ook om het plezier dat je ervaart. En dat plezier groeit al snel uit tot een continu opwindende rijervaring wanneer je achter het stuur van de Model 3 Performance zit.

Een Wolf in schaapskleren

De Performance-uitvoering van de Model 3 kan worden beschouwd als een wolf in schaapskleren. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een “gewone” Model 3, maar de realiteit is totaal anders. Het vergt wat aandacht om een Performance te onderscheiden van een standaard Model 3. Tesla’s Performance-modellen hebben subtiel extra kenmerken, zoals het streepje onder het opschrift “Dual Motor” en een extra achterspoiler van carbon fiber, die bij hoge snelheden voor extra stabiliteit zorgt. Minder subtiel zijn de grote 20-inch Überturbine-wielen, en daarachter de grotere remmen met rode remklauwen. Het verlaagde onderstel, ook een verschil, is meteen ook een stuk strakker gezet.

De Model 3 Performance standaard afgeleverd op Pilot Sport 4S banden. Onze Performance uitvoering is echter uitgerust met het zgn. Track-pakket, een hardware pakket dat o.a. ook Zero-G performance velgen en Michelin Pilot Sport Cup 2 banden bevat. Dit zijn zeer sportieve banden en dat verklaart ook mede waarom de prestaties zo extreem zijn. De reactietijd van de auto, mede door het stugge rubber, is bijzonder kort. Sommige mensen zouden dit wellicht te nerveus vinden. Persoonlijk genieten wij ervan. Het past ook goed bij het thema van ‘prestatie’. Deze auto moet immers direct reageren en razendsnel accelereren. Wel is het belangrijk om te vermelden dat de Michelin Pilot Cup 2 banden niet optimaal presteren op nat wegdek. Onze banden waren al wat minder gripvol dan toen ze nieuw waren.

Waar we zeer over te spreken zijn, is dat Tesla deze auto heeft gebouwd met al deze aanpassingsmogelijkheden en systemen. In Track mode kun je van alles naar wens instellen. Zo konden we optimaal spelen met voorwielaandrijving, vierwielaandrijving en achterwielaandrijving. Dit kan allemaal digitaal worden aangepast, evenals het in- en uitschakelen van het stabiliteitssysteem.. Schakel je alles uit, dan is deze auto extra plezierig om te rijden. Is er dan nog iets dat ontbreekt? Ja, we zouden een nog meer ondersteunende kuipstoel zeker waarderen, dat hoort ook bij een Performance versie, ook al zitten de standaard stoelen prima.

High-performance remblokken

Met de Performance-uitvoering krijg je ook verbeterde remmen. Aanzienlijk betere remmen zelfs! Hoewel elke Tesla natuurlijk prima remt, konden de remmen oververhit raken bij intensief gebruik op het circuit. Bij de Performance-versie zijn de remprestaties beduidend beter. Overigens is het tijdens circuitgebruik aan te raden het stabiliteitssysteem uit te schakelen, voor meer rijplezier, omdat het anders kan ingrijpen tijdens het remmen.

Conclusie

Natuurlijk hangt e.e.a. af van je budget, maar een meerprijs van 12.000 euro (of 4.000 euro meer in vergelijking met de Long Range-versie) voor de Performance-versie ten opzichte van het basismodel vinden wij gerechtvaardigd. De Tesla Model 3 Performance garandeert altijd een opwindende rijervaring, en zelfs met al die opwinding gaat deze auto efficiënt om met z’n stroom. Tijdens onze duurtestperiode verbruikten we ongeveer 15 kWh per 100 km, een net resultaat dat bewijst dat we niet alleen maar hard hebben gereden.

We durven zelfs te zeggen dat de Tesla Model 3 Performance, samen met de BMW i4 M50, momenteel behoort tot een van de leukste elektrische auto’s op de markt.

We zijn onlangs ook nog naar Spanje geweest met deze Tesla Model 3 Performance. Een verslag hiervan lees je binnenkort op e-Drivers.com.

Tekst: Marc Verweij & Werner Budding. Camera: Rob Steltman

Vorig artikelOpel Experimental: een veelbelovend voorproefje van de nieuwe Manta?
Volgend artikelHelaas, deze prachtige Fisker Ronin zullen we niet zo vaak zien

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in