Subsidie elektrische auto toch gewoon kopen

Subsidiepotje nu al op! Druppel op een gloeiende plaat? Column door Bas van der Weerd

Ruim een maand nadat de subsidieregeling voor elektrische personenauto’s officieel bekend is gemaakt, is het jaarbudget voor nieuwe auto’s alweer op. Toen de budgetten bekend werden gemaakt, hadden wij al de indruk dat die bij lange na niet toereikend waren. Is er sprake van een druppel op een gloeiende plaat?

Afwachten en toeslaan

Laten we niet vergeten te melden dat het subsidiepotje voor gebruikte elektrische auto’s nog steeds voldoende gevuld is. De verkoop van elektrische occasions gaat natuurlijk ook vrij geleidelijk. Maar bij de nieuwe EV’s heeft iedereen geduldig afgewacht tot de regeling officieel bekend werd gemaakt (op 4 juni) en om daarna meteen toe te slaan. Dat is uiteraard het gevolg van het feit dat de regeling al zo vroeg van tevoren bekend was.

Geen substantieel verschil

Voor de subsidie voor nieuwe elektrische auto’s was dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar. Gedeeld door 4.000 euro per auto was er dus budget voor 2.500 nieuwe EV’s. Er zijn op dit moment zo’n 120.000 elektrische auto’s in Nederland. Die worden hoofdzakelijk zakelijk gereden. De exacte verhouding zakelijke/particuliere EV’s valt bij het CBS, BOVAG en RAI helaas niet zomaar te achterhalen.

Maar stel dat er ongeveer 10.000 EV’s in particulier bezit zijn, dan zou dit aantal dit jaar met een kwart stijgen. Dat klinkt als een aardige toename. Maar als we die 2.500 auto’s afzetten op het totale aantal nieuwe auto’s dat wordt verkocht (vorig jaar 443.530 stuks) dan is er toch wel sprake van de bekende druppel op de gloeiende plaat. Op die manier kun je geen substantieel verschil maken.

Focus verschuiven naar occasions?

Misschien moet bij particulieren ook wel meer de focus worden gelegd op tweedehands elektrische auto’s. Er is dit jaar subsidie beschikbaar voor 3.600 elektrische auto’s. Daarvan is er nu subsidie aangevraagd voor 704 auto’s. Dat gaat dus niet verkeerd. Maar ook hier geldt: de aantallen zijn te verwaarlozen als je kijkt hoe groot het Nederlandse wagenpark is (ca 8,5 miljoen auto’s).

Combineren met slooppremie?

Uit een korte zoektocht bij het CBS blijkt dat er onder de particulieren ongeveer de helft van de auto’s 10 jaar oud of meer is. Die hebben nog een relatief hoge uitstoot. Er valt qua emissie dus veel winst te behalen als een particulier wordt gestimuleerd om geen oude diesel- of benzineauto maar een gebruikte elektrische auto te kopen. Het zou dus niet verkeerd zijn als de subsidieregeling voor gebruikte elektrische auto’s wordt gecombineerd met een slooppremie. Dan kun je ook het beste beginnen bij de oudste auto’s, en dan met name de diesels. Het roetfilter is vanaf 2011 verplicht. Een slooppremie voor diesels van 2010 en ouder lijkt me dan een logische stap.

En wat gaan de importeurs nu doen?

De afgelopen maanden waren er verschillende importeurs die een korting tot wel 4.000 euro weggaven, als ‘extra subsidie’. Dat was geen prijzenslag, zoals hier en daar werd geopperd, maar gewoon om de achterstanden in de verkoop weg te werken, om voorraadmodellen op te ruimen of om slim te profiteren van de subsidieregeling om de verkoop een stevige boost te geven. Nu het potje voor dit jaar volledig vergeven is, is het interessant om te zien wat er straks bij de importeurs gaat gebeuren.

Subsidie op? Dan schuift de aanvraag door naar volgend jaar!

Het subsidiepotje voor nieuwe elektrische auto’s is voor dit jaar dus al op. Niet getreurd, je vist niet achter het net als je nu nog een EV wilt kopen. Je moet wel wat meer geduld hebben. De aanvragen die worden ingediend nadat het jaarbudget op is, worden namelijk doorgeschoven naar volgend jaar. Dan is er 14,4 miljoen subsidie beschikbaar voor de aanschaf van nieuwe EV’s.

Gewoon doen!

Twijfel je tussen de aankoop van een nieuwe auto met verbrandingsmotor of elektrische aandrijving? Zou een elektrische auto sowieso niet voordeliger zijn? Als ik een keer tijd heb, zal ik eens een rekensommetje maken om aan te tonen dat elektrisch rijden écht goedkoper is, ook als je de auto alleen maar aan de openbare laadpaal op kunt laden. In de tussentijd raad ik je aan om je niets aan te trekken van alle ongefundeerde kritiek op elektrische auto’s. Want ‘elektrisch’ rijdt echt lekkerder, stiller, schoner én goedkoper!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven