hyzon holthausen waterstoftrucks

Hyzon en Holthausen bouwen waterstoftrucks in Groningen

De Amerikaanse start-up Hyzon Motors Inc maakt de plannen voor een Europese marktintroductie concreet. Het bedrijf kondigt de oprichting van een Europese dochteronderneming aan. Het hoofdkantoor komt in Groningen. Bovendien worden daar ook al een tijdje waterstoftrucks gebouwd.

Krachtenbundeling met Holthausen Clean Technology

Dat gebeurt in samenwerking met de Nederlandse specialist Holthausen Clean Technology. Dat bedrijf neemt ook leiding van de Europese dochteronderneming Hyzon Motors Europe B.V. op zich. Max en Carl Holthausen:

“Als Europese pionier op het gebied van brandstofcelvrachtwagens leveren we al jaren brandstofcelvrachtwagens. We zijn vereerd dat we nu de krachten bundelen met Hyzon om de meest geavanceerde technologie naar Europese klanten te brengen.”

De joint venture met Hyzon is al maanden geleden gestart maar men wilde de samenwerking nog even stilhouden. “We wilden er pas ruchtbaarheid aan geven nadat we helemaal up and running waren”, vertelt Max Holthausen aan RTV Noord.

 

Available… Now!

De kans is inderdaad groot dat Hyzon Motors en Holthausen Clean Technology een groot deel van de concurrentie een stap voor zijn. In de brandstofceltechnologie zijn er heel veel aankondigingen van bijvoorbeeld Nikola, maar behalve bij Hyundai Motors is er nog geen concrete sprake van serieproductie. Ook Hyzon en Holthausen kunnen nu al waterstoftrucks leveren. Op de website van Hyzon Motors staat dan ook ‘European-Built Medium Trucks’ en ‘now available for order’.

Duizenden waterstoftrucks per jaar

Men streeft aanvankelijk naar het produceren van 500 waterstoftrucks per jaar. Later wordt de productiecapaciteit opgevoerd naar ongeveer 2000 eenheden per jaar. Dat levert natuurlijk ook de nodige werkgelegenheid op in Groningen. Het project krijgt steun van de EU. De heeft een steunpakket van 140 miljard euro ter bevordering van de waterstoftechnologie beschikbaar gesteld. Hyzon Motors wil over zes tot acht maanden klaar zijn om (middel)zware brandstofcelvrachtwagens in serie te kunnen bouwen en wereldwijd de eerste leverancier op dit gebied te zijn.

DAF XF Space Cab

Uit de eerste foto’s kunnen we opmaken dat de voertuigen gebaseerd zijn op de DAF XF Space Cab. Die foto’s zijn mogelijk de DAF-trucks die Holthausen nu ombouwt. Deze hebben een 250 kW elektromotor en met 40 liter waterstof een geschat bereik van 800 kilometer. Die actieradius is ook wel mogelijk met elektrische trucks (BEV’s) maar dan heb je wel te maken met een behoorlijke oplaadtijd. Het tanken van waterstof is een kwestie van minuten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven