Rivian levert eerste elektrische bestelwagens voor Amazon af

Rivian levert eerste elektrische bestelwagens voor Amazon af

De Amerikaanse EV-producent Rivian is begonnen met het afleveren van de eerste elektrische bedrijfswagens aan Amazon. Volgens Amazon worden vanaf dit jaar al duizenden Rivian bestelwagens ingezet in meer dan 100 Amerikaanse steden.

Ontworpen voor Amazon

De in productie zijnde elektrische bestelwagens zijn speciaal voor de online retailgigant ontworpen en staan op dezelfde basis als de Rivian R1T en R1S. Amazon plaatste in 2019 de mega-order voor maar liefst 100.000 elektrische bestelwagens bij Rivian. Van deze 100.000 zijn de eerste eenheden inmiddels afgeleverd, maar de complete order wordt conform de planning pas tegen 2030 vervuld.

Drie varianten

Vooralsnog levert Rivian de bestelwagens in twee varianten — een derde configuratie wordt over enkele jaren geïntroduceerd. De kleinste uitvoering, de Rivian EDV 500 genaamd, heeft een laadvolume van 14,1 kubieke meter, terwijl de grotere EDV 700 een volume van 19,8 kubieke meter heeft. De derde, nog te introduceren configuratie (de EDV 900) biedt maar liefst 25,5 kubieke meter aan laadruimte. Over de accupakketten is weinig bekend, maar wat we wel weten is dat de EDV 500 en 700 een bereik van maximaal 240 kilometer hebben.

Rivian levert eerste elektrische bestelwagens voor Amazon af

Versneld ingevoerd

Sinds het aangaan van de samenwerking hebben zowel Amazon als Rivian alles op alles gezet om de nieuwe Rivian bestelwagens zo snel mogelijk op de weg te krijgen. Nu de eerste productiemodellen van de band rollen en de pre-productie voertuigen al meer dan 430.000 pakketten hebben bezorgd, kan de conclusie worden getrokken dat dit gelukt is. Beide bedrijven zijn dan ook zeer tevreden over de samenwerking.

Rivian CEO RJ Scharinge: “In 2019 hebben Rivian en Amazon zich gecommitteerd aan het versneld invoeren van een nieuw type bezorgvoertuig dat zou leiden tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Dankzij de toewijding, het harde werk en de samenwerking van onze teams, en de gedeelde visie om de wereld een betere plek te maken voor de kinderen van onze kinderen, wordt die visie nu gerealiseerd.”

Rivian levert eerste elektrische bestelwagens voor Amazon af

Toekomstplannen

Overigens laat Rivian het niet bij de Amazon-order. Integendeel, het Amerikaanse merk voorziet dat het in de toekomst haar gamma van elektrische bedrijfsvoertuigen significant zal uitbreiden. Zo hoopt Scaringe dat er tegen 2030 jaarlijks miljoenen elektrische bestelbussen uit de Rivian-fabriek rollen.

Vorig artikelMeewind investeert in LEAP24
Volgend artikelMINI Concept Aceman toont voorproefje van nieuwe designtaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in