Rijtest: Fiat 600e – Historisch verantwoord en een vleugje nostalgie

Na de 500e lanceert Fiat nu de 600e. Dat lijkt een ‘opgeblazen’ en verlengde variant van het origineel, maar het is meer dan dat. De 500e staat op een Fiat-platform, deze 600e deelt zijn technische (elektrische) architectuur met auto’s als de Peugeot 208, Opel Corsa en Citroen ë-C4. We reden er een dagje mee door Turijn en omgeving.

Na te zijn gestart op het dak van het roemrijke Lingotto, het meer dan honderd jaar oude pand in het centrum van Fiat-stad Turijn. Ooit rolden daar de Topolino, de 500 en 600 en tientallen andere modellen van Fiat van de band, op de bovenste verdieping. Amper afgekoeld van het productieproces, werd met het nieuwe model een paar rondjes gereden op de testbaan op het dak, voordat ze naar de klant gingen. Inmiddels is Lingotto al jaren een cultureel centrum, waar hippe winkels en trendy restaurants de toeristen vermaken. En wij reden er nu de verse Fiat 600 naar beneden. Hoewel die 600e in Polen van de productielijn rolt.

Ook als mild hybrid leverbaar

Ofschoon we alleen met de 600e hebben gereden, komt er ook een 600 met een mild hybrid aandrijflijn op de markt. Deze 100 pk sterke 600, zonder de toevoeging ‘e’ staat vanaf 2024 bij de dealer. De 600e is per direct leverbaar. De specificaties komen overeen met die van de genoemde andere elektrische producten uit het Stellantis-programma. Dat betekent 156 pk vermogen, uit een synchrone elektromotor, een 54 kWh accu (51 kWh netto), 100 kW laden aan een DC-lader en 11 kW aan een AC-systeem. Prima cijfers, zonder echt te imponeren.

Compleet uitgerust

Waarom dan voor een Fiat 600e gaan, en niet voor een min of meer zelfde auto als de Mokka van Opel of voor de e-2008 van Peugeot? Da’s vooral een kwestie van smaak en financiële mogelijkheden, verder zou je natuurlijk de uitrusting in detail kunnen bestuderen. Iets dat wij niet hebben gedaan. Duidelijk is wel dat de ‘dikste’ van de twee beschikbare versies van de 600e ruim in z’n spulletjes zit. Ook zaken als stoelmassage, een elektrisch bedienbare achterklep en uiteraard de gebruikelijke veiligheidssystemen die het autorijden veiliger en eenvoudiger (moeten) maken.

600 kilometer rijbereik?

Vergelijken we de prijzen, dan we dat Fiat voor de basisversie van de 600e Red 35.990,- euro vraagt, terwijl de basisversie van de 500e 28.990,- euro kost. Let wel, die heeft een 23,8 kWh accu. De 500e met de grootste accu (42 kWh) kost 34.490,- euro. Een elektrische Opel Mokka 35.399,- euro en een Peugeot e-2008 kost 38.970,- euro. Groots onderscheid tussen deze auto’s inzake rijgedrag is er niet. Je zou het als wat gevoelloos kunnen bestempelen, maar alles laat zich vooral heel soepel bedienen. Het onderstel blinkt uit in comfort, hetgeen ook prima past bij een auto met een stadskarakter. Overigens melkt Fiat het fenomeen ‘stadsauto’ flink uit; als maximaal rijbereik stellen de marketeers uit Turijn dat de 600e maar liefst 600 kilometer rijbereik haalt. In de kleine lettertjes staat dat deze score is behaald in stadsverkeer. Reken op een praktijk range van zo’n 350 kilometer, of iets meer bij een sympathieke rijstijl.

Overeenkomsten met de oude 600

De Fiat 600 is natuurlijk de opvolger van de 500X. Hoewel de 600e (4,17 meter lengte) liefst een halve meter langer is dan de 500e, heeft de nieuweling niet echt veel meer bewegingsruimte dan de 500X. Voldoende hoor, zeker voor een jong gezin. In de bagageruimte past voor zo’n 360 liter aan spullen. Het leuke aan de vormgeving van de 600 is dat de achterzijde dezelfde hoek heeft als de oeroude Fiat 600. Ook zijn design-technische overeenkomsten, zoals de vorm van de lichtunits.

Leuke aanvulling op het bekend Stellantis programma

Overall is de 600e een prettig rijdende auto. Hij is niet flitsend snel (9 sec naar 100 km/h), doch je komt er prima mee voor de dag in het rappe Italiaanse verkeer. Opvallend is dat de verschillen in de diverse rijprogramma’s niet groot zijn. Gewoon de computer in standje Eco laten staan, en dan de stand van het gaspedaal (stand B) in zo sterk mogelijk regenereren. Je hoeft dan maar weinig het rempedaal te gebruiken. En mocht je kilometers alleen in stadverkeer maken, dan zit er, al regenererend, waarschijnlijk best die 600 kilometer actieradius in. Al met al een leuke nieuwkomer, niet groots innovatief, wel guitig gevormd en met een vriendelijke verwijzing naar het roemrijke verleden van Fiat.

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelGotion start accuproductie in eerste Europese fabriek
Volgend artikelAudi Q4 e-tron wordt krachtiger en efficiënter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in