Review & duurtest: Hyundai KONA Electric

De KONA Electric van Hyundai behoort tot de bestverkopende EV’s van Nederland. Wat verklaart zijn populariteit? We nemen drie maanden de tijd dit uit te zoeken.

Ze zijn er vrij duidelijk in bij Hyundai: volgend jaar al vormt de helft van de afzet in Nederland bij het Koreaanse merk een full-electric. Dan namelijk gaat de levering van elektrische modellen bij Hyundai pas echt goed lopen. Momenteel valt de vraag niet bij te houden met de productie. Ja, er zit levertijd op een KONA Electric. Levertijd, een fenomeen dat de Nederlandse importorganisatie van het Koreaanse merk niet echt kent. Je hoeft overigens niet perse in de wachtkamer plaats te nemen om een C02-neutrale KONA aan te schaffen, althans, als je een leaseconstructie ambieert. Er zijn op dit moment nog enkele leasemaatschappijen die wat exemplaren op voorraad hebben staan.

Fiscaal aantrekkelijk

De KONA Electric op de redactie van e-Drivers.com betreft een zogenaamde Premium. Oftewel, de dikst uitgevoerde KONA. Die kost dan ook een riante 47.795 euro, waarmee ‘ie dan weer wel onder de fiscaal aantrekkelijke vijftig mille blijft. Flink onder die belastinggrens blijven kan ook, dan moet je gaan voor de Comfort van 40.995 euro. Maar de hoeveelheid beschikbare KONA’s Electric is momenteel minimaal, dus valt er als vanzelfsprekend weinig te kiezen. De Premium knapt bijna uit z’n lak van alle levensvreugde verhogende snuisterijen. Daar gaat ‘ie: elektrisch verstelbare stoelen, leren bekleding, een head-up display, stuurassistentie, automatisch groot licht, een uitstekend functionerend navigatiesysteem, regensensor en een draadloos oplaadsysteem voor de intelligente telefoon. Dat dus, en meer.

Keep your lane systeem

Leuk wel dat Hyundai de elektrische KONA de toevoeging Electric heeft gegeven, en geen e-KONA. En als je vlekken krijgt van het woord Electric, gewoon een tijdje je allergie uitzitten. Ergens aan het eind van het volgende decennium zijn vrijwel alle nieuw verkochte auto’s voorzien van een elektrische aandrijflijn, dus dan is die extra naam verleden tijd. Hyundai heeft van de KONA Electric een fijne auto gemaakt. Een gemakkelijk te rijden auto vooral. Simpele, maar best belangrijke zaken als overzichtelijkheid, een korte draaicirkel en een eenvoudige bediening zijn voor elkaar. Daar begint het vaak mee; je moet je prettig voelen in een auto. Dat lukt bij de KONA. Je zet hem in z’n ‘versnelling’ middels een drukknop. De reactiesnelheid daarvan zou iets vlotter mogen zijn. Daarentegen mag het automatisch noodrem juist wat minder actief zijn functie uitoefenen. Een enkele keer als er voor je een file opduikt, denkt de KONA dat zijn bestuurder dat niet ziet, en gooit de elektronica krachtig het anker uit, terwijl je het ook best zelf af kon. Het keep your lane systeem functioneert goed. Zonder het ‘zoekerige stuurgedrag’ wat andere merken wel eens hebben. De KONA houdt heel consistent de gekozen richting aan.

Binnenkort op e-Drivers.com nog meer updates over deze auto, waar we ingaan op het laadsysteem dat de 64 kW batterij vult, de updates die eraan zitten te komen en de efficiëntie van de aandrijflijn. Er rijden al heel wat KONA’s Electric. Heb je er één, en deel je graag je mening. Geef hieronder dan jouw ervaringen of mail jouw ervaringen naar redactie@e-drivers.com.

 

Vorig artikelMG introduceert betaalbare elektrische SUV
Volgend artikele-Journaal #1: over het Klimaatakkoord & de gevolgen voor e-mobiliteit

1 REACTIE

  1. Top auto maar is zeker nog niet klaar voor de weg. Net als hierboven ook al omschreven: Noodrem systeem heeft bij mij vandaag een ongeluk veroorzaakt waar mijn achterligger er zo op klapte. Er was voor meer dan voldoende ruimte om rustig af te remmen. Dit zal nu verder onderzocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in