Renault, Volvo en CMA CGM bundelen krachten voor ontwikkeling elektrische bestelwagens

Renault, Volvo en CMA CGM bundelen krachten voor ontwikkeling elektrische bestelwagens

In een recente aankondiging hebben de bedrijfswagenfabrikanten Renault, Volvo en logistiek dienstverlener CMA CGM de handen ineengeslagen om een nieuwe generatie elektrische bestelwagens te ontwikkelen. Hierbij gaat men uit van een 800V-systeem, een unicum in deze branche.

Joint-venture

Renault Group en Volvo Group hebben elk 300 miljoen euro geïnvesteerd in een joint-venture. Het doel van deze samenwerking is om elektrische bestelwagens op de markt te brengen. De merknaam daarvan moet nog bepaald worden. Het nieuwe bedrijf zal zijn hoofdkantoor in Frankrijk hebben en gaat zich volledig richten op de ontwikkeling van een volledig nieuwe generatie elektrische bestelwagens.

Het is overigens zo dat de Renault Group en de Volvo Group al meer dan 35 jaar samenwerken op het gebied van bedrijfswagens. Renault Trucks is bijvoorbeeld al vele jaren onderdeel van de Volvo Group. Deze nieuwe samenwerking bouwt dus voort op een lange geschiedenis van succesvolle projecten. Maar men richt zich nu voor het eerst op elektrische bestelwagens.

CMA CGM ondertekent overigens een niet-bindende intentieverklaring met Renault Group en Volvo Group om toe te treden tot de nieuwe onderneming en investeert 120 miljoen euro via PULSE, haar Energiefonds dat zich richt op het versneld koolstofvrij maken van de transport- en logistieke sectoren.

Sneller opladen dankzij 800 volt

Een van de meest opvallende kenmerken van deze samenwerking is het gebruik van een 800V-systeem. Dit is een primeur in het bestelwagensegment. Het gebruik van een 800V-systeem maakt hoge DC-laadsnelheden mogelijk, wat resulteert in aanzienlijk kortere laadtijden.

Dit maakt het enerzijds makkelijker om elektrische bestelwagens in te zetten voor vervoer over langere afstanden. Anderzijds zou men voor distributietaken, waar men veel minder kilometers aflegt, met een kleinere accu kunnen volstaan. Dat maakt de bestelwagen goedkoper en lichter. De nieuwe elektrische bestelwagens zullen de globale gebruikskosten voor logistieke spelers naar eigen zeggen met zo’n 30 procent verlagen.

Skateboardplatform

De nieuwe elektrische bestelwagens zullen worden gebouwd op een nieuw, volledig elektrisch skateboardplatform. Dit platform combineert een hoge modulariteit met lage gebruikskosten.

Bovendien zal de nieuwe Software Defined Vehicle-architectuur nieuwe mogelijkheden bieden om de leveringsactiviteit en de bedrijfsprestaties van de gebruiker te monitoren. De productie van de nieuwe generatie elektrische bestelwagens is gepland voor 2026.

Vorig artikelSchaeffler zet in op e-mobiliteit met overnameplannen voor Vitesco
Volgend artikelContinental en DeepDrive ontwikkelen naafmotor met ingebouwde rem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in