Renault K-ZE: tussen de Twizy en de Zoe

2018 - Showcar K-ZE
[mpc_grid_images preset=”mpc_preset_0″ images=”2987,2988,2989″ cols=”3″ gap=”10″ image_size=”large” image_opacity=”100″ effect=”none” image_hover_opacity=”100″ overlay_overlay_effect=”slide-up” overlay_background=”rgba(255,255,255,0.5)” overlay_enable_lightbox=”true” overlay_icon=”mi mi-search” overlay_icon_color=”#555555″ overlay_icon_size=”40″ overlay_hover_color=”#b39a68″]Europa’s EV-pionier Renault komt binnenkort met de K-ZE. Geen bijzonder sexy klinkende naam, maar blijkbaar zien de Chinezen liever een toevoeging die bestaat uit een paar willekeurige letters, dan een echte naam als Mégane of Zoe.

Hoewel, willekeurig. ZE, staat natuurlijk voor ‘zero’, en dan weten we dat het hier gaat om een volledig elektrische auto. De auto die het gat tussen de elektrische Twizy en de Zoe moet opvullen. Voorlopig betreedt Renault met de K-ZE alleen China; ’s werelds grootste groeimarkt voor EV’s. Het land waar luchtverontreiniging een vast onderdeel vormt in de samenleving gaat versneld over op elektrische vervoer. Maar je hoeft geen helderziende te zijn, om te snappen dat de K-ZE daarna ook in Europa in de verkoop gaat. Misschien zelfs wel onder een echte naam, dat zijn we namelijk van Renault gewend hier.

China, het land waar luchtverontreiniging een vast onderdeel vormt in de samenleving gaat versneld over op elektrische vervoer

Tekenend voor de angst die hier en daar heerst rondom actieradius, meldde Renault bij de statische lancering van de K-ZE direct de reikwijdte; 250 kilometer, volgens de NEDC-meetmethode. Hetgeen dus een realistische rit van maximaal een kilometer of 200 op één volle acculading betekent. Renault, evenmin andere automerken, hebben in het verleden nimmer direct bij de lancering gesproken over het rijbereik op een tank fossiele brandstof. Je kunt dus stellen dat zowel de media als de autofabrikanten zelf een bijdrage leveren aan het fenomeen ‘rijbereik-stress’. En zeker bij een auto als de K-ZE is dat allesbehalve noodzakelijk. We hebben het hier namelijk over een elektrische stadsauto. En met een dergelijke auto rijden de stadsbewoners dagelijks nimmer meer dan een kilometer of vijftien. Nederlandse automobilisten rijden gemiddeld zo’n dertig kilometer per dag, dat is dus inclusief de lange ritten die zakelijk Nederland aflegt. Bij een stadsauto heb je het over amper meer dan een kilometer of vijf per dag. Je raadt het al, dan is een rijbereik van 200 kilometer meer dan toereikend.

Renault laat de K-ZE lokaal bouwen, wat de nodige voordelen oplevert voor verkoop in China. New Energy Automotive, de productieclub, bestaat uit een samenwerking met Dongfeng en Nissan. Of er een Europese K-ZE komt, is dus onduidelijk. Maar de SUV-achtige stadsauto, mits vriendelijk geprijsd, dus rond of onder de twintig mille, zou hier zeker tot een succes kunnen uitgroeien. Bovendien komt Peugeot binnenkort met de elektrische variant van de nieuwe 208. Tegen die auto moet Renault een vuist maken.

Vorig artikelPeugeot e-Legend: toekomst en verleden komen samen
Volgend artikelWanneer komt de Tesla Model 3 nou echt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in