Wanneer komt de Tesla Model 3 nou echt?

Als we voorzichtig een klein stukje in de glazen e-Drivers-bol loeren, zien we ‘m redelijk vol zitten met interessant nieuws. Maar het grote wachten is natuurlijk op de Model 3. Duizenden Nederlanders hebben lang geleden al ingetekend op de instap-Tesla.

Inmiddels heeft baasje-Musk de productie behoorlijk aan de gang gekregen, hetgeen resulteert in meer dan 100.000 afleveringen van de ‘gezins-Tesla’. Hoofdzakelijk in Amerika, hoewel er in Duitsland al wat ‘grijs geïmporteerde’ exemplaren te koop staan. Desondanks zijn de verkopers hier te lande nog niet aan het uitdelen geslagen. Geen enkele bevestiging doet Tesla over de eerste aflevering, maar reken stiekem toch op einde tweede kwartaal 2019. Een woordvoerder van Tesla Nederland laat er desgevraagd bijzonder weinig over los. Totdat we wat doorvragen, dan blijkt het tweede kwartaal realistisch.

Fijn, antwoorden, daar zijn we gek op. Misschien even doorzeuren over de prijs dan… Helaas, in de financiële materie komen we weinig verder. Dat een basisprijs van minder dan een half tonnetje echter inmiddels niet meer zo heel realistisch is, mag duidelijk zijn. Gezien ons belastingstelsel (BTW in plaats van de lage Sales Tax), de vanaf prijs in thuisland Amerika, de transportkosten en de meer dan stevige vraag uit de markt, lijkt ons 55 mille reëel. Een van de veiligste auto’s ter wereld – je kunt zeggen wat je wil van die Musk, hij zet wel een bijzonder interessant product neer – komt natuurlijk in meerdere uitvoeringen op de markt. Ditmaal maakt Tesla het verschil niet alleen in capaciteit van de batterij, maar ook in performance. De ten opzichte van de Model S dertig centimeter kortere Model 3 gaat ook in de verkoop als Performance. Da’s dan een elektrische machine waar de berijder de gemiddelde Audi RS4 en BMW M4-rijder mee aan het huilen brengt. De standaard straatsprint naar 100 km/h raffelt ‘ie af in 3,2 seconden, zo blijkt uit diverse testen in Amerika. Overigens moeten de landen waar men verzot is op rechtsgestuurde auto’s nog wat langer wachten dan wij in Nederland.

2 Comments

 • Ted Sluymer| 25/10/2018 bij 22:55

  Tesla heeft t.m. september 90.699 Model 3 geproduceerd. Nu dus ruim over de 100.000 stuks. Nog tot minstens 2020 te gaan in dit tempo om alle bestellingen te verwerken. Onder de 45K zie ik ‘m niet geleverd. Wordt te weinig aan verdiend. Auto mag ook best 50-60 kosten, mits aardig compleet. Bijtelling speelt geen enkele rol.

 • Ad van der Meer| 22/10/2018 bij 12:10

  De Model S 75D kost in de USA $77k en in Nederland €90k. Als je dezelfde factor op de basisprijs van de Model 3 los laat, dan kom je op krap €41k. Nu zal er meer invoerrechten voor de Model 3 betaalt moeten worden dan voor de Model S en X, maar dan nog verwacht ik niet dat de prijs boven de €45k zal komen. Ze gaan een veelvoud auto’s naar Europa transporteren, dus daar zal schaalvoordeel gehaald kunnen worden.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven