Quantron AG gaat nu ook elektrische lijnbussen aanbieden

Quantron AG lijnbus elektrisch waterstof BEV FCEV

Quantron AG legde de focus in het verleden vooral op het elektrificeren van bestaande bedrijfsvoertuigen om ze zo een tweede, emissievrij leven te kunnen geven. Aansluitend ook op Iveco Daily’s met brandstofcellen. En nu ook een eigen serie lijnbussen, volledig elektrisch én op waterstof.

Het betreft hier lijnbussen met een lengte van 12 meter, die het in samenwerking met Quantron-investeerder en strategische partner EV Dynamics zal gaan bouwen. Dat is een Europees-Aziatisch consortium van bedrijven die gespecialiseerd zijn in elektrische en op waterstof gebaseerde mobiliteit.

Even duur als conventionele dieselbussen

De prijs van de elektrische lijnbussen zal volgens Quantron op hetzelfde niveau liggen als die van conventionele dieselbussen. Ondanks die aantrekkelijke prijsstelling wordt er niet op de componenten bezuinigd. De accu’s komen van CATL en de brandstofcellen van de gerenommeerde toeleverancier Ballard Power. De ‘normale’ elektrische variant kan eind dit jaar al worden besteld. De versie met brandstofcellen kan komend voorjaar worden besteld.

Quantron AG lijnbus BEV FCEV

De bussen worden niet door Quantron AG zelf gebouwd, voor zover wij weten komen ze uit Azië. EV Dynamics CEO Miguel Valldecabres Polop weet namelijk te vertellen dat er al duizenden van deze bussen zijn geproduceerd, die al jaren met succes in Azië worden ingezet.

Bereik tot 280 kilometer

De versie met een volledig elektrische aandrijving heeft een maximaal vermogen van 250 kW en een koppel van maximaal 3.400 Nm. Het accupakket heeft een capaciteit van 242 tot 433 kWh. Daarmee haalt de maximaal 19.500 kilo wegende bus, die 71 tot 95 passagiers kan vervoeren, een actieradius tot 280 km. Uiteraard kan de capaciteit van het accupakket worden aangepast aan de operationele eisen. De bus kan middels een CCS2 stekker aan de snellader worden opgeladen met een vermogen van maximaal 80 kW. Daarmee duurt het opladen drie tot zes uur.

Vorig artikelRij-impressie Tesla Model Y; het wachten meer dan waard
Volgend artikelBMW legt de focus bij de i Vision Circular vooral op duurzaamheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in